ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Καλλιέργειες έγιναν… δάση στο Πουρί

καλλιέργειες-έγιναν-δάση-στο-πουρί-660534

Διαμαρτυρία της Επιτροπής Αγώνα, που βλέπει κίνδυνο να χαθούν περιουσίες – Ζητούν διακοπή της ανάρτησης

Καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο Πουρί με μηλιές, καστανιές, ελιές, για τις οποίες οι ιδιοκτήτες καταβάλλουν όλους τους προβλεπόμενους φόρους επί σειρά ετών, έγιναν… δάση και παραμένουν δάση, σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες που συνεπάγονται κινδύνου να χαθούν περιουσίες.

Πρόσφατα αναρτήθηκαν οι αναμορφωμένοι δασικοί χάρτες για τον νομό Μαγνησίας, ωστόσο η νέα ανάρτηση δεν διαφέρει από αυτή του 2017, οπότε και καλλιέργειες στο Πουρί αποτυπώνονταν ως δασικές εκτάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς της περιοχής. «Οι αναμορφωμένοι χάρτες για τη Μαγνησία προκαλούν και πάλι έντονη ανησυχία, εκνευρισμό και προβληματισμό σε τοπικό επίπεδο. Καλλιεργήσιμες εκτάσεις εμφανίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό χαρακτηρισμένες ως δασικές, εγείροντας την αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος όλων αυτών των εκτάσεων. Πρόκειται για αγροτικές εκτάσεις που χάρη σε αυτές γενιές ολόκληρες έχουν μεγαλώσει», αναφέρει σε έγγραφη διαμαρτυρία της η Επιτροπή Αγώνα για τους Δασικούς Χάρτες στο Πουρί.

Σύμφωνα με την επιτροπή «και βάσει Νόμου για να χαρακτηριστεί μια έκταση ως δασική θα πρέπει να έχει χαρακτηριστεί ως δάσος σε μια τουλάχιστον από τις δύο περιόδους κατά τη σύνταξη των δασικών χαρτών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι για αυτές της εκτάσεις για όλο το διάστημα τις οποίες κατέχει ο καθένας, έχουν πληρωθεί και συνεχίζονται να πληρώνονται όλοι οι προβλεπόμενοι φόροι, όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, αμοιβές και φόροι για μεταβιβάσεις-αποδοχές κληρονομιάς κ.λπ. χωρίς σήμερα να υπάρχει η δυνατότητα οποιουδήποτε θελήσει να προβεί σε γονική παροχή η πώληση ενός ακινήτου, υποβαθμίζοντας την ανάπτυξη του τόπου εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια».

Με έγγραφό της προς τους βουλευτές Μαγνησίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου και την τοπική κοινότητα Πουρίου, η επιτροπή ζητά να διακοπή η ανάρτηση του δασικού χάρτη και να αντιμετωπιστούν μια σειρά προβλημάτων.

Σύμφωνα με την επιτροπή για τον χαρακτηρισμό των ιδιοκτησιών έχουν ληφθεί υπόψη αεροφωτογραφίες του 1945 (!) «οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτυπώσουν μία αντικειμενική πραγματικότητα». Επίσης σημειώνεται ότι η περιοχή είναι υψηλής παραγωγικότητας λόγω και της ύπαρξης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

Προτείνουν να ληφθεί υπόψη η δήλωση του κάθε παραγωγού στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου και να γίνει διασταύρωση με τα στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, να εξεταστεί το σύνολο των πρόδηλων σφαλμάτων και να αναγνωριστούν οι εκτάσεις ως καλλιεργήσιμες.

«Συμφωνούμε στην αναγκαιότητα των δασικών χαρτών οι οποίοι θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, διαφωνούμε όμως με ενέργειες που δημιουργούν αδικίες, ταλαιπωρία και δαπάνες σε βάρος των πολιτών», καταλήγει η επιτροπή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου