ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Αδειασαν φοιτητικά διαμερίσματα στον Βόλο

αδειασαν-φοιτητικά-διαμερίσματα-στο-691827

«Τσιμπημένα» ενοίκια σε καλά ακίνητα, σύμφωνα με έρευνα, που καταγράφει την εικόνα στον Βόλο

Αρνητικές οι επιπτώσεις της πανδημίας στη ζήτηση φοιτητικών διαμερισμάτων, με τα εξ αποστάσεως μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να έχουν οδηγήσει το 20% των ενοικιαστών στην απόφαση να επιστρέψουν στη βάση τους, μέχρι νεωτέρας. Λόγω ειδικών συνθηκών και τηλεκπαίδευσης, δεκάδες φοιτητές ξενοίκιασαν τα διαμερίσματα στον Βόλο, με προφανείς συνέπειες στον κλάδο του real estate.

«Κυρίως έχουν ξενοικιαστεί παλιά διαμερίσματα. Τα καλά διαμερίσματα δεν ξενοικιάστηκαν, γιατί γνωρίζει ο κόσμος ότι είναι δύσκολο να τα ξαναβρεί. Είναι περιορισμένος ο αριθμός, αλλά σίγουρα το 10% με 20%, από το σύνολο των φοιτητικών διαμερισμάτων, ξενοικιάστηκε», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων.

Ωστόσο, κρατούν τα καλά ακίνητα είτε καινούργιας κατασκευής, είτε ανακαινισμένα, με τις τιμές ενοικίασης να παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 10% έως 20% στον Βόλο.

«Οι μισθώσεις έχουν ανέβει. Παρ’ όλο που δεν λειτούργησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τα μαθήματα γίνονται εξ αποστάσεως, γεγονός που προκάλεσε ζημιά στην κτηματαγορά, δεν παύουν να είναι δυσεύρετα τα καλά διαμερίσματα, διότι τα δέκα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε ουσιαστικά ανάπτυξη στον τομέα», επισήμανε ο κ. Παπαγεωργίου.

Τι δείχνει έρευνα

Σταθερές παραμένουν οι τιμές μίσθωσης ακινήτων από 70 τ.μ. έως 110 τ.μ. στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Βόλου, εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates.

Σύμφωνα με τον χάρτη των ενοικίων στον Βόλο, η ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο τον μήνα σε ακίνητα άνω των 15 ετών είναι 3,52 ευρώ έως 5,5 ευρώ. Η αντίστοιχες τιμές για ακίνητα έως 15 ετών είναι 4,75 ευρώ το τετραγωνικό έως 7 ευρώ τον μήνα.

Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος των κατασκευαστών ιδιωτικών έργων Μαγνησίας υπογράμμισε ότι «σαφώς ισχύει. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ότι η καλύτερη τιμή ισχύει και για τα διαμερίσματα, τα οποία είναι ανακαινισμένα. Μπορεί ακίνητο να είναι του ’70, αλλά αν έχει ανακαινιστεί, με ενεργειακή αναβάθμιση, καινούργια κουφώματα, καινούργια υδραυλικά, αυτονομία αερίου, πιάνει τιμές σε υψηλά όρια του παλαιού, γύρω στα 5 με 6 ευρώ το τετραγωνικό».

Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι οι τιμές ενοικίασης σε παλαιά διαμερίσματα, τα οποία δεν έχουν ανακαινιστεί, είναι πιο χαμηλές.

«Αν ακίνητο έχει ανακαινιστεί, μπορεί να πιάσει πολύ καλή απόδοση, περίπου αντίστοιχη με καινούργιο», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου. Παραθέτοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα, ανέφερε ότι οι τιμές σε καλές γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 250 έως 350 ευρώ το τετραγωνικό και τα καλά δυάρια από 300 έως 450 ευρώ, περίπου, το τετραγωνικό.

Ζήτηση σε καλά ακίνητα

Αυξημένη παραμένει η ζήτηση για ενοικίαση μεγαλύτερων διαμερισμάτων, τριάρια και τεσσάρια, τα οποία είναι καινούργιας κατασκευής, ή για ακίνητα που έχουν ανακαινιστεί.

Κατά συνέπεια, αρκετοί ιδιοκτήτες παλιών ακινήτων μπαίνουν στη διαδικασία να τα ανακαινίσουν, για να μπορούν να τα εκμεταλλεύονται. «Ο χώρος του real estate παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον. Τα δύο τελευταία χρόνια, αν δεν είχαμε τον κορονοϊό, το ενδιαφέρον θα ήταν έντονο. Αυτή τη στιγμή παρατηρούνται σταθερότητα και στάση αναμονής. Πριν τρία χρόνια δεν πραγματοποιούνταν πράξεις. Τώρα έχουν αρχίσει δειλά – δειλά να γίνονται είτε σε μικρά, είτε και σε μεγαλύτερα διαμερίσματα, είτε ενοικιάσεις, είτε αγοραπωλησίες», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται για την πορεία της αγοράς, τονίζοντας ότι η σταθερότητα στην οικονομία έχει προφανή αντίκτυπο και στην κτηματαγορά, γιατί πρόκειται για δύο τομείς, που είναι αλληλένδετοι. «Θεωρώ ότι αν ξεπεράσουμε τον «σκόπελο» του κορονοϊού, θα επανέλθουμε σε λογικά επίπεδα. Οχι, βέβαια, στα προ κρίσης, αλλά για την εποχή θα είναι θετική εξέλιξη», είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου