Διαμαρτυρίες από τους μηχανικούς στη Μαγνησία για το «Εξοικονομώ -Αυτονομώ»

Τελευταία ενημέρωση: 2021-02-02, 14:18:55
Διαμαρτυρίες από τους μηχανικούς στη Μαγνησία για το «Εξοικονομώ -Αυτονομώ»

 

Εγκρίθηκαν 3.611 αιτήσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με κριτήριο το πιο γρήγορο κλικ

 

Εξαντλήθηκαν σε 18 λεπτά της ώρας τα διαθέσιμα κονδύλια από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η πλατφόρμα εμφάνιζε σε μηχανικούς που υπέβαλαν αιτήσεις το μήνυμα ότι τα διαθέσιμα κονδύλια έχουν εξαντληθεί και έκλεισε ήδη από τις 10:20 ενώ είχε ανοίξει στις 10:00. Το 45,5% των αιτήσεων απορρίφτηκε, με τους μηχανικούς να καταγγέλλουν φιάσκο.

Συνολικά υποβλήθηκαν 7.922 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3. 611, δεσμεύοντας ποσό 77,17 εκατ. ευρώ. Η μέση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 21.370 ευρώ. Ωστόσο, οι μηχανικοί είναι δυσαρεστημένοι, καθώς η έγκριση των αιτήσεων δεν έγινε βάσει μοριοδότησης, αλλά ανάλογα με το ποιος έκανε το πιο γρήγορο κλικ.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα λέει: «Ενώ γίνεται μία πολύ σοβαρή δουλειά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων καταλήγει να εγκρίνεται όποιος είναι πιο γρήγορος στο πληκτρολόγιο. Αυτό προφανώς δεν συνιστά τρόπο έγκυρο και αξιοκρατικό για την επιλογή των δικαιούχων».

Το ΤΕΕ Μαγνησίας θα παρέμβει εγγράφως στο υπουργείο Περιβάλλοντος. «Είναι δεδομένο πλέον μετά το φιάσκο που έχει γίνει σε όλες τις Περιφέρειες ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επιλογής δικαιούχων στο πρόγραμμα και να υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής των αιτήσεων στο σύστημα με μοριοδότηση.

Αυτή τη στιγμή έτσι όπως μας υποχρεώνουν να κάνουμε τις υποβολές του «Εξοικονομώ» δημιουργείται ένα θέατρο του παραλόγου. Οι μηχανικοί πρέπει να κρίνονται για την επιστημονική εργασία που παρέχουν και όχι για το πόσο γρήγοροι χειριστές πληκτρολογίου είναι», προσθέτει.

Ολοκλήρωσαν το 30% των αιτήσεων

Δυσαρεστημένη είναι και η πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Μαγνησίας, Ελένη Μαργαρίτη, η οποία μεταφέρει τις διαμαρτυρίες των μηχανικών.

«Εγινε και πάλι το αναμενόμενο. Όπως και στις υπόλοιπες Περιφέρειες η πλατφόρμα έκλεισε μέσα σε 20 λεπτά και από εκεί και πέρα όποιος πρόλαβε, πρόλαβε», σημείωσε.

Όλα τα τεχνικά γραφεία διαμαρτύρονται αφού πρόλαβαν να ολοκληρώσουν στον προβλεπόμενο χρόνο το 30% των αιτήσεών τους. «Μας βάζουν σε μία εντελώς χρονοβόρα διαδικασία, η οποία δεν ξεπληρώνεται με την ηθική ικανοποίηση της αίτησης του πελάτη. Ενώ αφιερώσαμε άπειρες εργατοώρες, τελικά εντάχθηκε στο πρόγραμμα όποιος ήταν ο πιο γρήγορος και τυχερός», σημείωσε.

Τα προβλήματα κατά την υποβολή των αιτήσεων δεν ήταν μεγάλα όπως συνέβη σε άλλες Περιφέρειες. Υπήρχαν όμως τεχνικά ζητήματα. «Ο μέσος χρόνος καταχώρησης μίας αίτησης κατά το υπουργείο είναι τα 10 λεπτά. Στην πραγματικότητα όμως απαιτούνται τουλάχιστον 15. Σκεφτείτε λοιπόν πόσος διαθέσιμος χρόνος υπήρχε», προσθέτει.

Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ με τη συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολοκληρώθηκε για μεμονωμένες κατοικίες και συνεχίζεται την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021, με το άνοιγμα της πλατφόρμας για Πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) σε όλη την επικράτεια.

Παρέμβαση Αλ. Μεϊκόπουλου

Για το θέμα παρενέβη χθες με δήλωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, οποίος κάνει λόγο για εμπαιγμό, τονίζοντας ότι ο αρμόδιος υπουργός οφείλει να λογοδοτήσει.

Όπως επισημαίνει, κριτήριο για την ένταξη στο πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι «το πιο γρήγορο δάχτυλο», ειδικά λαμβάνοντας υπόψη πως πολλοί ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τη σχετική αίτηση μόνοι τους, χωρίς τη βοήθεια μηχανικών και γραφείων.

«Πλήθος πολιτών της Μαγνησίας ανέμενε με μεγάλη προσμονή την έναρξη του Προγράμματος.

Τα 18 λεπτά που δόθηκαν για την υποβολή της αίτησης στους ενδιαφερόμενους της Θεσσαλίας, τη στιγμή που σε άλλες Περιφέρειες ο χρόνος ήταν διπλάσιος, συνιστούν φιάσκο και προφανή εμπαιγμό για τον οποίο ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει να λογοδοτήσει», προσθέτει μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
6
=