ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Αναστάτωση στα γραφεία κτηματομεσιτών του Βόλου για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης

αναστάτωση-στα-γραφεία-κτηματομεσιτ-792374

Οι επαγγελματίες έχουν κλειστά τα γραφεία τους λόγω των μέτρων και από την 1/1 δεν θα μπορούν ούτε να διαφημίσουν ακίνητα

Ανω – κάτω είναι οι κτηματομεσίτες του Βόλου με το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, που είναι υποχρεωτικό από την 1η Ιανουαρίου για ενοικιάσεις και πωλήσεις. Αυτή την περίοδο οι επαγγελματίες είναι αναγκασμένοι να κάνουν μόνο προεργασία για επικείμενες μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω των μέτρων της πανδημίας. Σαν να μην έφθαναν τα προβλήματα της πανδημίας, τώρα είναι αντιμέτωποι και με την αλλαγή της νομοθεσίας, καθώς με την έναρξη της καινούργιας χρονιάς για οποιαδήποτε προώθηση ακινήτου θα πρέπει να υπάρχει πιστοποιητικό για την ενεργειακή του απόδοση.

Η γενική γραμματέας του Σωματείου Κτηματομεσιτών Βόλου, Σοφία Χαλκιά λέει ότι «έχουμε κάνει ως Ομοσπονδία και Σύλλογοι την ένστασή μας προς το αρμόδιο υπουργείο, αλλά μας απάντησε στις 23 Δεκεμβρίου ότι δεν θα υπάρξει παράταση του μέτρου». «Εν μέσω πανδημίας πώς θα προετοιμαστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να προμηθευτούν το πιστοποιητικό και επιπλέον πώς θα επιβαρυνθούν και με ένα επιπλέον έξοδο, όταν η υγειονομική κρίση και το lockdown επιδείνωσαν την οικονομική τους κατάσταση;», διερωτάται.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από το νέο έτος οι κτηματομεσίτες δεν έχουν δικαίωμα να προωθούν ακίνητο, εάν δεν υπάρχει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Εντούτοις, για την έκδοση του πιστοποιητικού απαιτείται ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός να κάνει επιτόπια αυτοψία σε ακίνητο και ο ιδιοκτήτης να έχει όλο τον φάκελο με τα νομιμοποιητικά έγγραφα, την άδεια της πολεοδομίας, το συμβόλαιο κτήσης, τα σχέδια από το κτίριο και άλλες προσθήκες.

«Σίγουρα θα πρέπει να δοθεί παράταση», τονίζει η κ. Χαλκιά, η οποία παροτρύνει τους συναδέλφους της «να έχουν ψυχραιμία για να διαχειριστούμε το ζήτημα». Οσον αφορά στους πελάτες των κτηματομεσιτικών γραφείων, βεβαιώνει ότι όλα τα κτηματομεσιτικά γραφεία είναι οργανωμένα σε ψηφιακή μορφή και δεν χάνουν επικοινωνία ή προώθηση ακινήτων, εξυπηρετώντας το πελατολόγιό τους.

Επισημαίνεται ότι εν μέσω πανδημίας οι επαγγελματίες του κλάδου είναι υποχρεωμένοι να περιορίζονται στην προεργασία μελλοντικών αγοραπωλησιών και να μην προχωρούν σε συμβόλαια.

Ενώ έχουν τηλεφωνήματα στα γραφεία τους από κόσμο που είναι στο σπίτι και επισκέπτονται τις πλατφόρμες τους για επενδύσεις, ωστόσο δεν μπορούν να προχωρήσουν τις δουλειές τους.

Λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις δεν υπάρχει ειδικός κωδικός που να εξυπηρετεί για μετακινήσεις ενδιαφερόμενους για αγορές ακινήτων ή μισθώσεις. Κανένας δεν θέλει έτσι να κλείσει τις συμφωνίες χωρίς να επισκεφθεί τα ακίνητα που τον ενδιαφέρον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου