ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται βαριά πρόστιμα σε επιχειρήσεις που… ξέχασαν να δηλώσουν ακίνητα το 2015

ενφια-έρχονται-βαριά-πρόστιμα-σε-επιχ-802882

Λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το 2020 και η Εφορία έχει ετοιμάσει να στείλει ραβασάκια σε χιλιάδες επιχειρήσεις, που έπεσαν στα δίχτυα της, να έχουν … ξεχάσει να δηλώσουν ακίνητα που είχαν στην κατοχή τους το 2015, ως όφειλαν, και έτσι δεν είχαν πληρώσει τον αναλογούντα ΕΝΦΙΑ. Η συγκεκριμένη χρονική συμπίπτει και με το τέλος της προθεσμίας, ώστε οι υποθέσεις αυτές να μην παραγραφούν.

Οι επιχειρήσεις αυτές εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) παρότι είχαν τη σχετική υποχρέωση. Οι εφορίες καλούνται να βεβαιώσουν κατά εκτίμηση τον ΕΝΦΙΑ στις επιχειρήσεις και να εκδώσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του φόρου.

Οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ να υποβάλουν δήλωση Ε9 στοιχείων ακινήτων και, στην περίπτωση που το υπολογιζόμενο ποσό βάσει της δήλωσης είναι χαμηλότερο, να διαγράφεται ή να επιστρέφεται, εφόσον πληρώθηκε, ο πρόσθετος φόρος που είχαν υπολογίσει οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που έχει εκδώσει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής επισημαίνεται ότι οι εφορίες στις οποίες υπάγονται οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν ήδη προχωρήσει σε κατ’ εκτίμηση υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ που δεν έχει καταβληθεί και τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια πληρωμής θα αναρτηθούν πολύ σύντομα στους λογαριασμούς που διαθέτουν στο TAXIS. Επισημαίνεται ότι τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος τους είναι προσαυξημένα με τα προβλεπόμενα ποσά προστίμων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

  1. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση Πιτσιλή, αναφέρεται ότι λόγω του γεγονότος πως σημαντικός αριθμός νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων δεν υπέβαλε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, παρότι υπήρχε σχετική υποχρέωση, θα ισχύσει η ακόλουθη διαδικασία:
  2. Για το έτος 2015 εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) στα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, τα οποία κατά την 1η Ιανουαρίου έτους 2015 δεν είχαν προβεί σε διακοπή εργασιών και δεν έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2015.
  3. Τα στοιχεία των ακινήτων για την πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου λαμβάνονται από τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στο Περιουσιολόγιο Ακινήτων.
  4. Στις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία ακινήτων, με αποτέλεσμα αυτά να θεωρούνται ως μη δηλωθέντα, επί της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου υπάρχει ειδική επισήμανση γι’ αυτά.
  5. Δεν εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου όταν το προκύπτον ποσό φόρου είναι μέχρι ένα ευρώ.
  6. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φορολογούμενος υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, εκδίδεται άμεσα με βάση τη δήλωση ΕΝΦΙΑ πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου και ο επιπλέον βεβαιωθείς φόρος διαγράφεται ο δε τυχόν επιπλέον καταβληθείς φόρος επιστρέφεται.

[newsit.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου