Αρχίζει στις 14 Δεκεμβρίου η ανάρτηση Κτηματολογίου στον Βόλο - Τι πρέπει να ελέγξουμε και να διορθώσουμε

Τελευταία ενημέρωση: 2020-12-13, 22:15:47
Αρχίζει στις 14 Δεκεμβρίου η ανάρτηση Κτηματολογίου στον Βόλο - Τι πρέπει να ελέγξουμε και να διορθώσουμε

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, τοπογράφου - πολεοδόμου μηχανικού, baklatsi@yahoo.gr

Αρχίζει αύριο Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στον Βόλο και οι πολίτες θα πρέπει, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, να ελέγξουν και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο.

Η διαδικασία της ανάρτησης έχει διάρκεια 2 μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και θα λήξει στις 15 Φεβρουαρίου 2021 και 4 μήνες για όσους διαμένουν στο εξωτερικό και θα λήξει στις 14 Απριλίου 2021.

Σ΄ αυτό το στάδιο, η συμμετοχή των ιδιοκτητών είναι καθοριστική, καθώς είναι το τελευταίο στάδιο πριν καταγραφεί οριστικά η ατομική τους ιδιοκτησία στο Κτηματολόγιο. Με την Ανάρτηση δίνεται η δυνατότητα να γίνει διόρθωση και να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία οι πολίτες (σε χρόνο και χρήμα) στο μέλλον. Είναι εξαιρετικά σημαντικό λοιπόν, τυχόν σφάλματα και παραλείψεις, να διορθωθούν στη φάση της Ανάρτησης. Κι αυτό γιατί μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης, που περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης/ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία που είναι οι αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου και ξεκινά να λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο Βόλου, στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

Σημειώνεται ότι: η διαδικασία της ανάρτησης πραγματοποιείται πλήρως ψηφιακά χωρίς την υποχρέωση των ενδιαφερομένων για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία κτηματογράφησης.

 

Αφορά σε όλο τον Δήμο Βόλου ή κάποιες περιοχές του;

Προσοχή! Η ανάρτηση αφορά ΜΟΝΟ στις ιδιοκτησίες που βρίσκονται εντός της Δημοτικής Κοινότητα Βόλου της Δημοτικής Ενότητας Βόλου, δηλαδή αφορά την πόλη του Βόλου.

Εντός του 2021 αναμένεται και η ανάρτηση των υπολοίπων Δημοτικών Κοινοτήτων που βρίσκονται στις Δημοτικές Ενότητες: Ιωλκού, Αγριάς, Πορταριάς, Νέας Ιωνίας, Αρτέμιδας, Αισωνίας και Μακρινίτσας. Θυμίζουμε θυμίζουμε ότι η Νέα Αγχίαλος έχει κτηματολόγιο και λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο στον Αλμυρό.

 

Πώς γίνεται η ανάρτηση των στοιχείων;

Η ανάρτηση των στοιχείων της κτηματογράφησης θα πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους:

α) Με την ανάρτηση συνολικά των πινάκων και διαγραμμάτων στο Γραφείο Κτηματογράφησης Βόλου και την ταχυδρομική αποστολή αποσπασμάτων του Κτηματολογικού Πίνακα και διαγράμματος σε κάθε δικαιούχο.

β) Με την ηλεκτρονική ανάρτηση που θα γίνει στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίουwww.ktimatologio.grκαι συγκεκριμένα, μέσω του portal των ηλεκτρονικών υπηρεσιών e - ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε δικαιούχο, αφού δημιουργήσει τον προσωπικό του λογαριασμό, να έχει πρόσβαση ηλεκτρονικά στα στοιχεία που τον αφορούν.

 

Τι πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης ακινήτου στον Βόλο;

Θα πρέπει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου για την συγκεκριμένηπεριοχήανάρτησης, δηλαδή για το Βόλονα μπειστην ανάλογη εφαρμογή του Κτηματολογίου (ktimatologio.gr) στο portal «e- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxisnet για να δει τα αποσπάσματα από τους Κτηματολογικούς Πίνακες και τα Διαγράμματα που αφορούν τις ιδιοκτησίες του και να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

1ον Να ελέγξει προσεκτικά όλα τα στοιχεία των δύο αρχείων (Απόσπασμα Κτηματολογικού Πίνακα και Απόσπασμα Κτηματογραφικού Διαγράμματος). Το πρώτο περιλαμβάνει την περιγραφή των ακινήτων και τη νομική πληροφορία που τα αφορά. Στο δεύτερο απεικονίζεται το γεωτεμάχιο (όρια, θέση).

2ον Σε περίπτωση που τα καταγεγραμμένα στοιχεία είναι σωστά,δεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια.

3ον Σε περίπτωση που διαφωνεί με κάποιο από τα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να υποβάλει αίτηση διόρθωσης/ένσταση στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης, συνυποβάλλοντας τα έγγραφα που τεκμηριώνουν την αντίρρησή του.

 

Οσοι δεν έχουν εξοικείωση με τους υπολογιστές, πώς θα μάθουναν είναι σωστά περασμένη η ιδιοκτησία τους;

Οσοι από τους ιδιοκτήτες δεν τα πάνε καλά με τα ηλεκτρονικά θα μπορούν να απευθύνονται με ραντεβού στο Γραφείο Κτηματογράφησης Βόλου ή να απευθύνονται σε μηχανικό για να ελέγξει αν τα στοιχεία καταχωρήθηκαν σωστά, καθώς επίσης να ελέγξει τις συντεταγμένες και το εμβαδό του ακινήτου στο χάρτη του κτηματολογίου.

 

Ποια είναι τα στοιχεία της ανάρτησης;

Τα στοιχεία της ανάρτησης είναι:

1) Ο κτηματολογικός πίνακας, που περιλαμβάνει το σύνολο των δικαιωμάτων μιας περιοχής, όπως τεκμηριώθηκαν από τους τίτλους και τα υπόλοιπα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης. Ο πίνακας είναι οργανωμένος ανά ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου, που είναι μοναδικός για κάθε ακίνητο).

2) Το κτηματολογικό διάγραμμα, στο οποίο απεικονίζονται τα γεωμετρικά στοιχεία των ακινήτων (όρια, θέση).

Τι ακριβώς πρέπει να προσέξουμε;

 • 1ον Αν τα στοιχεία ταυτότητας, διεύθυνσης, ΑΦΜ είναι σωστά καταγεγραμμένα.
 • 2ον Αν είναι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο γραμμένα τα στοιχεία του ακινήτου, όπως αυτά καταγράφονται στον τίτλο ιδιοκτησίας μας. Όπως, τα τετραγωνικά μέτρα του διαμερίσματος και τα χιλιοστά της ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου.
 • 3ον Αν είναι σωστά γραμμένος ο αριθμός του συμβολαίου και του πιστοποιητικού μεταγραφής, καθώς και τα στοιχεία του συμβολαιογράφου.
 • 4ον Αν έχει καταγραφεί σωστά ο αριθμός της οριζόντιας ιδιοκτησίας.
 • 5ον Ανείναι σωστά καταγεγραμμένα τα ποσοστά ιδιοκτησίας και το είδος δικαιώματος, γιατί μπορεί ναυπάρχει παρακράτηση επικαρπίαςπου δεν δηλώθηκε.
 • 6ον Αν δηλώθηκαν τα ποσοστά των συνιδιοκτητών στα εξ αδιαιρέτου, διότι ό, τι δεν καταγραφεί ως ιδιοκτησίαστο Κτηματολόγιοστη συνέχεια χαρακτηρίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και καταλήγει στο Δημόσιο.
 • 7ον Αν το οικόπεδο αποτυπώνεται κατά σχήμα, θέση και όρια σωστά στο κτηματολογικό απόσπασμα.
 • 8ον Αν η διαφορά στο εμβαδόν του οικοπέδου που καταγράφει το κτηματολόγιο και αυτού που αναγράφεται στο συμβόλαιο, είναι μέσα στο όρια της απόκλισης, όπως αυτά σημειώνονται στο κάτω μέρος του κτηματολογικού αποσπάσματος.
 • 9ον Αν καταγράφηκαν όλα τα δικαιώματα και έχουν πάρει κωδικό ιδιοκτησίας. Αυτό σημαίνει πως αν δηλώσαμε πέντε δικαιώματα θα πρέπει να υπάρχουν πέντε κωδικοί ιδιοκτησίας.
 • 10ον Αν υπάρχει αναφορά για δικαιώματα που απορρίφθηκαν εξαιτίας έλλειψης επαρκών στοιχείων που θεμελιώνουν δικαίωμα. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει αν επισκεφθούμε το Κτηματολογικό Γραφείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.
 • 11ον Αν υπάρχουν παρατηρήσεις στο ειδικό έντυπο (Α1). Στην περίπτωση που υπάρχουν, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με το Γραφείο Κτηματογράφησης προκειμένου να προσκομίσουν τα έγγραφα που απαιτούνται.
 • 12ον Αν υπάρχει παρατήρηση ότι εκκρεμεί η πληρωμή του τέλους κτηματογράφησης των 35 ή 20 ευρώ ανάλογα με το είδος της ιδιοκτησίας (κατοικία ή αποθήκη/γκαράζ). Και αυτό διότι όσοι δεν το έχουν καταβάλει δεν μπορούν να δουν τα κτηματολογικά αποσπάσματα.

 

Διαπίστωσα σφάλματα και θέλω να τα διορθώσω. Τι κάνω;

Αν υπάρχουν προφανή (πρόδηλα) σφάλματα (πχ λάθος πατρώνυμο, αριθμός συμβολαίου, αριθμός μεταγραφής, όροφος ή εμβαδόν διηρημένης ιδιοκτησίας) υποβάλετε ψηφιακά την ένστασή σας, χωρίς κόστος, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Αν υπάρχουν πιο σοβαρά σφάλματα, (πχ εμβαδόν γεωτεμαχίου, όρια ιδιοκτησίας, αντικατάσταση (εκτοπισμός) δικαιωμάτων άλλου δικαιούχου (πλήρους/ψιλής κυριότητας, επικαρπίας) υποβάλετε ένσταση, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ψηφιακά, μέσω κωδικών TAXIS, επισυνάπτοντας τα ανάλογα έγγραφα που τεκμηριώνουν το αίτημά σας και καταβάλλοντας 5 Ευρώ μέσω κάρτας πληρωμών.

Κατ’ εξαίρεση και μετά από συνεννόηση με το Γραφείο Κτηματογράφησης Βόλου, μπορεί να υποβληθείη ένσταση σε αυτό, μόνο με ραντεβού.

 

Δεν θυμάμαι αν έχω υποβάλει δήλωση στο κτηματολόγιο. Τι πρέπει να κάνω;

Μπορείτε να ελέγξετε με χρήση των κωδικών taxisnet, μέσω της ιστοσελίδας https://www.ktimatologio.gr, μέσα από την εφαρμογή «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες - e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ»: https://www.ktimanet.gr, αν το δικαίωμά σας επί του ακινήτου σας έχει συμπεριληφθεί στην ηλεκτρονική Ανάρτηση.

Σε περίπτωση που δεν βρείτε στοιχεία που αφορούν το δικαίωμα σας στην ηλεκτρονική Ανάρτηση, τότε μπορείτε να καλέσετε στο τηλεφωνικό κέντρο 2421063631, ή να μεταβείτεΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στο Γραφείο Κτηματογράφησης Βόλου, Δημοκρατίας και Αϊδινίου 14, Τ.Κ. 38446, Νέα Ιωνία Βόλου, για να ενημερωθείτε.

(Υπάρχει περίπτωση το δικαίωμα σας να το έχετε δηλώσει, αλλά να έχει απορριφθεί οπότε πρέπει να σας δοθούν οδηγίες για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε).

 

Τι κάνω όταν δεν έχω υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας;

Μπορείτε να υποβάλετε τώρα τη δήλωσή σας ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ, είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr, είτε επί τόπου ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στο Γραφείο Κτηματογράφησης Βόλου (Δημοκρατίας και Αϊδινίου 14, Νέα Ιωνία Βόλου).

 

Εχω το αποδεικτικό δήλωσης, όπου φαίνεται ότι δήλωσα το ακίνητόμου. Γιατί δεν το βρίσκω;

Στην περίπτωση ιδιοκτησιών που δηλώσατε, αλλά δεν παρουσιάζονται στην ηλεκτρονική Ανάρτηση, τότε είτε τα δικαιώματα σας δεν εντοπίστηκαν, ή τα στοιχεία που προσκομίσατε δεν κρίθηκαν επαρκή ή δεν έχετε καταβάλει το απαιτούμενο πάγιο τέλος και θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Κτηματογράφησης Βόλου.

 

Τι κάνω όταν στην ηλεκτρονική ανάρτηση διαπιστώσω σφάλμα στα όρια του οικοπέδου / γεωτεμαχίου μου;

Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον αρμόδιο μηχανικό που συντάσσει τοπογραφικά διαγράμματα εξαρτημένα σε ΕΓΣΑ 87, κι αυτός θα ελέγξει τα όρια και τη θέση του γεωτεμαχίου σας, για να προβείτε στην διόρθωση.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
8
=