Απίστευτη ταλαιπωρία λόγω Κτηματολογίου στην Αλόννησο

Τελευταία ενημέρωση: 2020-11-25, 17:23:21
Απίστευτη ταλαιπωρία λόγω Κτηματολογίου στην Αλόννησο

Παράταση προθεσμίας για εμπρόθεσμη διόρθωση λαθών ζητεί η δημοτική αρχή

 

Σειρά προβλημάτων και απίστευτη ταλαιπωρία υφίστανται οι Αλοννησιώτες λόγω των λαθών που έχουν διαπιστωθεί στο 75% με 80% των εγγραφών στην κτηματογράφηση της Αλοννήσου, με την κύρωση των δασικών χαρτών σε αναμονή.

Σημαντική και εύστοχή πρωτοβουλία ανέλαβε, στο μεταξύ, η δημοτική αρχή Αλοννήσου σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά στα στενά χρονικά περιθώρια για την εμπρόθεσμη διόρθωση ανακριβών πρώτων εγγραφών του Κτηματολογίου Αλοννήσου.

Εκφράζοντας την αγωνία των κατοίκων ρου νησιού, ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, απέστειλε στις 11 Νοεμβρίου επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, η οποία κοινοποιήθηκε, παράλληλα, στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και τον πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου, Δημήτρη Σταθάκη.

Σύμφωνα με την επιστολή του κυρίου Βαφίνη, «ο Δήμος Αλοννήσου αποτέλεσε μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα στην οποία ξεκίνησε η πιλοτική κτηματογράφηση. Όπως όμως έχει αποδειχθεί, υπήρξε μεγάλος αριθμός αστοχιών όπως, αναντιστοιχία ΚΑΕΚ με όνομα ιδιοκτήτη, λάθη στις διαστάσεις και τα όρια των ακινήτων, εκτίμηση μεγάλου αριθμού ακινήτων ως δασικών λόγω έλλειψης κυρωμένων δασικών χαρτών, αναντιστοιχία πραγματικής θέσης ακινήτων με θέση στο Κτηματολόγιο, λανθασμένες καταγραφές αγροτικών οδών, μονοπατιών και ρεμάτων».

Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί η μη ολοκλήρωση των κυρώσεων των Δασικών χαρτών που θα έπρεπε να έχει προηγηθεί του Κτηματολογίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αλοννήσου σε συνεργασία με τη Κτηματολόγιο Α.Ε έχει συμβάλλει σημαντικά για την διόρθωση μέρους των αστοχιών, την περίοδο 2009- 2010.

Συνεργασία με το Κτηματολόγιο

Επίσης, η επιστολή αναφέρει πως πρόκειται να ξεκινήσει και πάλι συνεργασία μεταξύ Δήμου και Ελληνικού Κτηματολογίου, προκειμένου να γίνουν διορθώσεις που επιτρέπονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία εξωδικαστικά. Ωστόσο, σημειώνεται πως υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις που θα πρέπει η διόρθωση της πρώτης εγγραφής να ζητηθεί με αγωγή ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία που λήγει την 31 Δεκεμβρίου και για τις περιπτώσεις αυτές, θα ήταν σημαντικό να εξετάσει το Υπουργείο την απλούστευση των διαδικασιών, έτσι ώστε να μειωθούν οι περιπτώσεις που απαιτούν μέχρι σήμερα Δικαστική διόρθωση, προκειμένου οι δημότες να ελαφρυνθούν οικονομικά.

Μέσω της ίδιας επιστολής, ο Δήμαρχος ζητεί από τον κ. Υπουργό «παράταση της προθεσμίας αυτής, λόγω συνδρομής εξαιρετικών λόγων και επείγουσας περίπτωσης, ώστε να καταστεί εφικτό σε όσους πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα να είναι εμπρόθεσμοι. Οι ειδικότεροι λόγοι αφορούν κυρίως στην πανδημία Covid-19 και την εξ’ αυτού αδυναμία μετακίνησης, συλλογής στοιχείων, επικοινωνίας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και ανάθεσης εντολής χειρισμού της σχετικής δικαστικής υπόθεσης σε δικηγόρο».

Δεν υπάρχει συμβολαιογράφος στο νησί

Το προαναφερόμενο πρόβλημα επιτείνεται λόγω της γεωγραφικής θέσεως του νησιού, της έλλειψης τακτικής συγκοινωνίας και σύνδεσης με τη χερσαία χώρα και της περιορισμένης, τουλάχιστον μέχρι 30 Νοεμβρίου, δυνατότητας πρόσβασης στις Υπηρεσίες του Κτηματολογικού Γραφείου, που εδρεύει στη Σκόπελο και του αρμοδίου Πρωτοδικείου που εδρεύει στον Βόλο, ενώ στο νησί δεν εδρεύει ούτε δικηγόρος, ούτε συμβολαιογράφος.

Στην ίδια επιστολή ο κ. Βαφίνης επισημαίνει πως «οι προαναφερόμενοι λόγοι, σε συνδυασμό με την πληθώρα εσφαλμένων κτηματολογικών εγγραφών που έχουν ανακύψει, καθιστούν αναγκαία την εύλογη παράταση της προθεσμίας, διαφορετικά κινδυνεύουν να χαθούν ιδιοκτησιακά δικαιώματα ακίνητης περιουσίας στην Κτηματική Περιφέρεια του Δήμου Αλοννήσου».

Αξίζει να σημειωθεί πως η αρχική επιστολή του δημάρχου Αλοννήσου προωθήθηκε εν συνεχεία και στο σύνολο των δήμων της χώρας έτσι ώστε όποιοι δήμαρχοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στις περιοχές ευθύνης των δήμων τους, να αιτηθούν και αυτοί με την σειρά τους την παράταση από τον αρμόδιο υπουργό και το αίτημα να καταστεί συλλογικό. Παράλληλα, ο δήμαρχος επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ για το συγκεκριμένο αίτημα, που έτυχε, σημειωτέον, θερμής αποδοχής από πλήθος δημάρχων, που όπως φαίνεται βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ίδιες ή παρεμφερείς συνθήκες.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
8
=