ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Μαζί με τα σπίτια διορθώνουμε και το εμβαδό των οικοπέδων στον Δήμο

μαζί-με-τα-σπίτια-διορθώνουμε-και-το-εμ-850813

Για να αποφύγουμε πρόστιμα και δημοτικά τέλη

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ,

τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού

[email protected]

Αγώνα δρόμου δίνουν ιδιοκτήτες, λογιστές και οι μηχανικοί προκειμένου να προλάβουν να δηλώσουν έγκαιρα τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων στους δήμους, για να επωφεληθούν οι πολίτες τις ευεργετικές ρυθμίσεις του νόμου που παρέχει απαλλαγή των δημοτικών τελών και φόρων μέχρι τις 30-12-2019 για τα ακίνητά τους. Η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου μαζί με τις δηλώσεις αυθαιρέτων κατασκευών. Όμως, όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει για ακόμα μια φορά παράταση, μέχρι να μπει σε εφαρμογή η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, με την οποία θα γίνει η καταγραφή της πραγματικής κατάστασης των ακινήτων. Θυμίζουμε ότι, η ρύθμιση για τη δήλωση των τετραγωνικών στους Δήμους αφορά τις εξής περιπτώσεις:

ü Κτίσματα (κύριοι και βοηθητικοί χώροι) που δεν έχουν δηλωθεί ποτέ στον Δήμο.

ü Οικόπεδα που δεν έχουν δηλωθεί στον Δήμο.

ü Αγροτεμάχια με κτίσματα που δεν δηλώθηκαν στον Δήμο.

ü Κτίσματα που δηλώθηκαν με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό

ü Τακτοποιημένα αυθαίρετα, που δεν έχουν δηλωθεί στον Δήμο

ü Επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

  • Γιατί πρέπει να διορθώσουμε και τα τετραγωνικά του οικοπέδου στον Δήμο;

Πολλοί οι ιδιοκτήτες δεν αντιλήφθηκαν ότι, εκτός από τα τετραγωνικά του σπιτιού τους που δηλώνουν ή διορθώνουν, θα πρέπει ταυτόχρονα να δηλώσουν στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στον Δήμο και το ακριβές εμβαδό του οικοπέδου τους, όταν βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού καθώς επίσης και του αγροτεμαχίου τους, που βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή, αλλά εντός του, βρίσκεται κτίσμα. Κι αυτό γιατί αυτές οι κατηγορίες επιβαρύνονται με Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

To θέμα είναι πολύ σοβαρό, γιατί οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων εντός οικισμών, τα κατέχουν με παλιά συμβόλαια που αναγράφουν στο περίπου την έκταση, με αποτέλεσμα να δηλώνουν στη συνέχεια στην εφορία και στο δήμο λανθασμένα τετραγωνικά. Ακόμα και στο κτηματολόγιο οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δήλωσαν το ακίνητο τους με βάση την έκταση που αναγράφει το συμβόλαιο ιδιοκτησίας και υπέδειξαν τη θέση του ακινήτου στον χάρτη θέασης του κτηματολογίου, θεωρώντας ότι ο μελετητής θα αποτυπώσει την ιδιοκτησία τους σωστά. Το ζήτημα αφορά δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα εντός οικισμών και δηλώνουν την έκταση των οικοπέδων τους στο Ε9, στο Δήμο και στο κτηματολόγιο με βάση τα παλιά συμβόλαια που έχουν και χωρίς να υπάρχει τοπογραφικό που να αποτυπώνει το πραγματικό εμβαδό του ακινήτου. Το πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν οι πολίτες στο μέλλον, κατά την μεταβίβαση του ακινήτου, γιατί θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά για τα προηγούμενα έτη ΤΑΠ και ΕΝΦΙΑ.

  • Ποια βήματα ακολουθούμε για να καταγραφεί σωστά το ακίνητό μας;

1ον ) Βρίσκουμε στο αρχείο μας το συμβόλαιο ιδιοκτησίας, παλιό τοπογραφικό εάν υπάρχει ή την οικοδομική άδεια σε περίπτωση που υπάρχει κτίσμα.

2ον) Κάνουμε σύγχρονα τοπογραφικά διαγράμματα για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια, για τα οποία δεν υπάρχει ακριβή μέτρηση στα συμβόλαια μας, αλλά γράφονται >.

3ον) Τακτοποιούμε τα αυθαίρετα κτίσματα.

4ον) Ελέγχουμε και διορθώνουμε τα τετραγωνικά μέτρα που δηλώνουμε στο Ε9.

5ον) Δηλώνουμε τα σωστά τετραγωνικά στο Δήμο.

6ον) Υποβάλλουμε συμπληρωματική δήλωση στοιχείων στο γραφείο κτηματογράφησης.

  • Τι συνεπάγεται η μη καταβολή ΤΑΠ για το οικόπεδο στον Δήμο;

Η μη υποβολή δήλωσης ΤΑΠ από τους ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού και τους ιδιοκτήτες κτισμάτων εκτός σχεδίου οπουδήποτε σε όλη τη χώρα συνεπάγεται χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο του οφειλόμενου τέλους που αντιστοιχεί στο ακίνητο. Για τον λόγο αυτόν οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταχωρίσουν στην πλατφόρμα τα ακίνητα αυτά με τα σωστά εμβαδά τους, ακόμη και αν τα είχαν κάποτε δηλώσει, ώστε αφενός να διαγραφεί κάθε οφειλή τους μέχρι 31/12/2019 και αφετέρου οι δήμοι να μπορούν να τους στέλνουν στο εξής ετήσιες ειδοποιήσεις καταβολής του ΤΑΠ χωρίς το διπλάσιο πρόστιμο.

  • Η δήλωση αφορά και στο αγροτεμάχιο που καλλιεργώ;

Οχι δεν δηλώνουμε στο Δήμο τα χωράφια.

  • Εχω οικόπεδο σε ένα χωριό. Επιβαρύνεται με ΤΑΠ; Πού θα το δηλώσω; Πώς θα τον πληρώσω;

Ναι, τα εντός οικισμού οικόπεδα επιβαρύνονται κανονικά με ΤΑΠ. Θα το δηλώσετε ως μη ηλεκτροδοτούμενο στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΚΕΔΕ που είναι ανοικτή και ο δήμος θα στέλνει ετησίως ειδοποίηση πληρωμής.

  • Ποιον βαρύνει το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), τον ψηλό κύριο ή τον επικαρπωτή;

Το τέλος αυτό βαρύνει τον κατά την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους κύριο του ακινήτου και σε περίπτωση επικαρπίας ή νομής, τον επικαρπωτή ή νομέα αντίστοιχα.

  • Είμαι συγκύριος με τον αδελφό μου σε ένα αγροτεμάχιο. Εγώ δεν έχω σπίτι ενώ ο αδελφός μου έχει κτίσει. Θα δηλώσω κι εγώ το αγροτεμάχιο στον Δήμο;

Στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια δεν επιτρέπεται η σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας και το αγροτεμάχιο πολεοδομικά θεωρείται ενιαίο. Επομένως ο έχων το ακάλυπτο οικόπεδο, δηλώνει το 50% της συνολικής έκτασης ως μη ηλεκτροδοτούμενο, ενώ ο νομέας της κατοικίας δηλώνει το 50% του οικοπέδου και τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας ως ηλεκτροδοτούμενο.

  • Σε ένα χωράφι έχω ένα παλιό καλύβι που όμως δεν ηλεκτροδοτείται. Πρέπει να το δηλώσω στον Δήμο;

Ναι, το δηλώνετε κανονικά στον Δήμο. Αν δεν ηλεκτροδοτείται, θα το δηλώσετε ως μη ηλεκτροδοτούμενο.

  • Σε ένα οικόπεδο έχω κατασκευάσει μια πισίνα, χωρίς όμως να έχει κτίσμα. Πρέπει να δηλώσω την επιφάνεια της πισίνας;

Ναι. Θα πρέπει να δηλωθεί και η επιφάνεια της πισίνας.

  • Εχω ένα αδόμητο οικόπεδο μέσα στο σχέδιο πόλης που στο συμβόλαιο γράφει 250 τετραγωνικά, αλλά στο Ε9 και στον Δήμο δηλώνω 200 τετραγωνικά. Μπορώ να το διορθώσω;

Ναι. Θα διορθώσετε πρώτα το Ε9 και στη συνέχεια θα κάνετε την ηλεκτρονική αίτηση διόρθωσης των τετραγωνικών για το δήμο.

  • Μέτρησα πρόσφατα το οικόπεδο για να το δηλώσω στο κτηματολόγιο και διαπίστωσα ότι είναι μικρότερο. Μπορώ να το διορθώσω τώρα στον Δήμο;

Ναι μπορείτε. Όμως η δήλωση δεν θα γίνει ηλεκτρονικά, διότι ιδιοκτήτες δεν δικαιούνται να δηλώσουν μέσω της εφαρμογής μείωση του εμβαδού της ιδιοκτησίας τους, παρά μόνον στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου Δήμου, εφόσον αυτό τεκμηριώνεται βάσει των ιδιοκτησιακών τους τίτλων και του Ε9. Επομένως θα πρέπει να διορθώσετε το Ε9.

  • Αγροτεμάχιο που εχει ηλεκτροδότηση για την εξυπηρέτηση γεώτρησης δηλώνεται;

Όχι δεν δηλώνεται όταν η γεώτρηση αφορά την άρδευση καλλιεργούμενης έκτασης.

  • ‘Εχω σε οικόπεδο στο χωριό έναν χώρο που χρησιμοποιείται για το σταυλισμό των ζώων. Το δηλώνω;

Όχι δεν δηλώνονται και δεν έχουν ΤΑΠ κοτέτσια και γενικά χώροι σταυλισμού των ζώων.

  • Μου άφησε ο πατέρας μου τον «αέρα» του οικοπέδου στο οποίο έχει χτιστεί κατοικία, που έχει γράψει στην αδελφή μου. Θα πρέπει εγώ να δηλώσω τα τετραγωνικά του οικοπέδου στον δήμο;

Ναι. Τα τετραγωνικά του οικοπέδου που αφορούν το λεγόμενο υψούν και αναγράφονται στο Ε9, θα πρέπει να δηλωθούν κανονικά στην κατηγορία των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

  • Τι κερδίζω αν διορθώσω τώρα τα τετραγωνικά στο Δήμο;

– Απαλλάσσεστε από πρόστιμα ή αναδρομικές χρεώσεις. Τυχόν διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές, υπολογίζονται και οφείλονται μόνο από την 1/1/2020.

– Διαγράφονται οι ήδη βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ από διαφορές εμβαδών.

Προσοχή όμως, γιατί τα ήδη καταβληθέντα ποσά στους δήμους για τις παραπάνω αιτίες δεν επιστρέφονται.

  • Πού δηλώνω τα τετραγωνικά μέτρα;

Στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/. Εισέρχεστε στην εφαρμογή πατώντας πάνω στο «Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων» και συνδέεστε με τους κωδικούς του Taxisnet.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου