ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

«Πάγωσε» η κτηματαγορά στον Βόλο

πάγωσε-η-κτηματαγορά-στον-βόλο-735503

Εκατοντάδες διαμερίσματα στα αζήτητα και την ίδια ώρα στάση εμπορίου σε καταστήματα με έπιπλα, οικιακό εξοπλισμό, ξενοδοχεία και εστιατόρια

Η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για εξ αποστάσεως παράδοση μαθημάτων σε τμήματα με αριθμό φοιτητών πάνω από 50 άτομα στο πλαίσιο των μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας έναντι του COVID-19 «πάγωσε» την κτηματαγορά στον Βόλο. Εκατοντάδεςδιαμερίσματαστα αζήτητα, για τα οποία δεν προκύπτειενδιαφέρον, ενώ η σχεδόν μηδενική κίνηση που υπάρχει στην εξεύρεση φοιτητικής στέγης έχει άμεσο αντίκτυπο και σε σειρά κλάδων της τοπικής οικονομίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του γραφείου New Age Real Estate, Ρία Σκούρτη – Σταυροπούλου, αυτή την περίοδο η κίνηση είναι σχεδόν μηδενική στα κτηματομεσιτικά γραφεία. «Αλλες χρονιές αυτή την περίοδο εξυπηρετούσαμε έως και 40 οικογένειες καθημερινά που αναζητούσαν φοιτητική στέγη για τα παιδιά τους. Σήμερα είναι ζήτημα αν θα υπάρξει ενδιαφέρον από δύο άτομα», τόνισε σημειώνοντας ότι το ενδιαφέρον για εξεύρεση φοιτητικής στέγης είναι ανύπαρκτο. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δεχθεί ούτε το 10% των γονέων που άλλες χρονιές εξυπηρετούμε», πρόσθεσε. Ο αντίκτυπος των εξ αποστάσεως μαθημάτων που θα ξεκινήσουν από την 1η Οκτωβρίου δεν φαίνεται μόνο στα κτηματομεσιτικά γραφεία αλλά και στους δρόμους της πόλης. «Άλλες χρονιές βλέπαμε γονείς με τα παιδιά τους με εφημερίδες και μπλοκάκια στα χέρια να αναζητούν διαμέρισμα για φοιτητική στέγη, να στήνονται μπροστά από τοίχους με δεκάδες ενοικιαστήρια. Τώρα η πόλη είναι έρημη», παρατηρεί η ίδια.

Πλήγμα στην αγορά

Την… εκκωφαντική ησυχία στην κτηματαγορά που παραδοσιακά αυτή την περίοδο συνδέεται με το γλυκό μαρτύριο της αναζήτησης φοιτητικής στέγης έχουν παρατηρήσει κι άλλοι κλάδοι της τοπικής οικονομίας. «Συνήθως η ενοικίαση ενός διαμερίσματος συμπαρασύρει κι άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας. Αν ο γονιός ενοικιάσει ένα διαμέρισμα που δεν είναι επιπλωμένο θα χρειαστεί ηλεκτρικά είδη, έπιπλα, εξοπλισμό. Οσο η κτηματαγορά είναι παγωμένη και η εμπορική αγορά πλήττεται», εξηγεί η κ. Σκούρτη – Σταυροπούλου.

Η απουσία γονέων σε αναζήτηση φοιτητικής στέγης φαίνεται και στην κίνηση στα ξενοδοχεία όπου συνήθως κατέλυαν οι γονείς μέχρι ναβρουν σπίτι για τον φοιτητή ή τη φοιτήτρια, ακόμη και στα τσιπουράδικα και εστιατόρια τα οποία επισκέπτονταν για να φάνε μετά από μία κοπιώδη ημέρα αναζήτησης του κατάλληλου διαμερίσματος.

Δεν υπάρχει ζήτηση

Αλλες χρονιές οι γονείς έτρεχαν να προλάβουν να νοικιάσουν διαμέρισμα, ωστόσο φέτος τα διαμερίσματα προς ενοικίαση είναι πολλά, χωρίς όμως να υπάρχει ζήτηση.

Στην υπάρχουσα δυναμική ήρθαν να προστεθούν σύμφωνα με την κ. Σκούρτη – Σταυροπούλου και νέα διαμερίσματα στην αγορά των οποίων επένδυσαν ιδιώτες και τα διαθέτουν προς ενοικίαση. «Αρκετοί ήταν εκείνοι που αγόρασαν δυάρια και γκαρσονιέρες ή και μεγαλύτερα διαμερίσματα ακόμη και καταστήματα τα οποία διαμόρφωσαν σε μικρότερα, τα ανακαίνισαν και τα διαθέτουν για φοιτητική στέγη. Τουλάχιστον 100 επιπλέον ανακαινισμένα, λουξ διαμερίσματα είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή», αναφέρει η ίδια. Παράλληλα στην κανονική μίσθωση επέστρεψαν κι αρκετοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που εξαιτίας της κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία του νέου κορονοϊού, βγήκαν από την πλατφόρμα Airbnb καιεπέλεξαν τη σιγουριά της μηνιαίας μίσθωσης παρά το ρίσκο να μείνουν ξενοίκιαστα. «Διαθεσιμότητα υπάρχει, ενδιαφέρον δεν υπάρχει κι ίσως αυτό συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις τιμές», εκτίμησε η ίδια.

Μέχρι σήμερα οι τιμές για γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 150 ευρώ έως 350 ευρώ οι λουξ και επιπλωμένες και τα δυάρια που κυρίως επιλέγονται ως φοιτητική στέγη από 270 ευρώ έως και 500 ευρώ τα λουξ και επιπλωμένα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου