ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

ΕΝΦΙΑ: Τα 7 λάθη που οδηγούν σε αυξημένο φόρο

ενφια-τα-7-λάθη-που-οδηγούν-σε-αυξημένο-754943

Απλά λάθη, όπως μια ανακριβής περιγραφή των τετραγωνικών ενός ακινήτου, αρκούν για να εκτινάξουν τον ΕΝΦΙΑ στα ύψη.

Παρά τον αρχικό σχεδιασμό που προσέβλεπε στον Αύγουστο, τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ εκτιμάται ότι θα σταλούν μέσω του Taxisnet τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον οδηγό για τον ΕΝΦΙΑ που δημοσιοποίησε προ ημερών το iefimerida.gr, όπως όλα δείχνουν, τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι στα ίδια επίπεδα με το 2019 (δείτε αναλυτικά τα ποσά).

Μέχρι να έρθουν τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες-φορολογούμενοι θα πρέπει να βεβαιώσουν ότι δεν έχουν λάθη στις δηλώσεις τους. Αυτό μπορεί να γίνει μέχρι τα τέλη Αυγούστου με τροποποιητικές δηλώσεις για τη διόρθωση λαθών στο Ε9.

ΕΝΦΙΑ: Τα 7 λάθη που κοστίζουν

Οσοι έχουν εντοπίσει λάθη μπορούν να προχωρήσουν σε νέα καταχώριση ή και διορθώσεις μέσα από τη σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για το Ε9.

Τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 που έχουν άμεσο αντίκτυπο στον ΕΝΦΙΑ και τα σημεία που χρειάζονται προσοχή είναι τα εξής:

1. Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα

Οι φορολογούμενοι που διαθέτουν τέτοια ακίνητα, τα οποία δεν έχουν ακόμα ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα. Ο φορολογούμενος για να δικαιούται την έκπτωση πρέπει να συμπληρώσει στον πίνακα 1 του Ε9 οπωσδήποτε τις ενδείξεις που αφορούν σε αυτά τα κτίσματα. Οπως στη στήλη 10 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα» ή στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να συμπληρώσει «ΟΧΙ» εάν το ημιτελές κτίσμα είναι μη ηλεκτροδοτούμενο ή την ένδειξη ΝΑΙ εάν ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα. Στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό 8 που σημαίνει ότι το δηλούμενο ακίνητο είναι «κενό».

2. Παραλείψεις στη συμπλήρωση των στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα

Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί των ακινήτων και χρεώθηκαν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί 2 ή 3 ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.

3. Παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας

Για να εξαλειφθεί κάτι τέτοιο ο φορολογούμενος θα πρέπει να ανατρέξει στο Ε9 και να ελέγξει αν έχει παραλείψει εντελώς να αναγράψει το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή αν έχει αναγράψει λάθος ποσοστό.

4. Λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και βοηθητικών χώρων του ακινήτου

Συνηθέστερο λάθος είναι η καταχώριση βοηθητικών χώρων ως κύριων. Έτσι, χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τ.μ. και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αντιστοιχεί σε χώρο κύριας χρήσης.

5. Λοιπά λάθη ή παραλείψεις στο Ε9

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν αν υπάγονται σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω περιπτώσεις:

Σε περίπτωση που έχει δηλωθεί ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά στη στήλη όπου θα έπρεπε να έχει δηλωθεί το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα δεν έχει συμπληρωθεί τίποτα, τότε το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει στην πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο και ο φόρος υπολογίζεται χωρίς έκπτωση.
Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώματος για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο οπότε ο φόρος υπολογίζεται με προσαύξηση λόγω υψηλού ορόφου.
Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται υπόψη το δυσμενέστερο για τον φορολογούμενο έτος.

6. Εντοπίζουμε λάθη από την… αρχή

Αν τα λάθη ξεκινούν από το Ε9 παρελθόντων ετών, τότε οι διορθώσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από το πρώτο εκ των ετών αυτών, ώστε ο ΕΝΦΙΑ να μειωθεί αναδρομικά για τα συγκεκριμένα έτη.

7. Προσοχή στα αγροτεμάχια

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν για παραλείψεις και λάθη στην αναγραφή στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Υπάρχει πιθανότητα ο φορολογούμενος να έχει χρεωθεί με υπέρογκο φόρο για ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα που έχει και δήλωσε στο Ε9.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου