ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Εκρηξη πωλητηρίων σε ξενοδοχεία Πηλίου και Σποράδων

εκρηξη-πωλητηρίων-σε-ξενοδοχεία-πηλί-27399

Περισσότερες από 100 αγγελίες για καταλύματα σε Πήλιο και Βόρειες Σποράδες

Καμπανάκι ανησυχίας λόγω της «έκρηξης» πωλητηρίων για ξενοδοχεία και καταλύματα στη Μαγνησία, με περισσότερες από 100 αγγελίες να έχουν αναρτηθεί σε γνωστό site με πανελλαδική εμβέλεια στον τομέα του real estate. Δυσάρεστο παρελκόμενο της πανδημίας χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο φαινόμενο οι καλά κατέχοντες τον τουρισμό, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την επόμενη μέρα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Κατακόρυφη είναι η αύξηση των πωλητηρίων, καθώς μόλις πριν από δύο μήνες, είχαν καταγραφεί πέντε αγγελίες, εκ των οποίων οι τέσσερις αφορούσαν τις Βόρειες Σποράδες και η πέμπτη την χερσαία περιοχή.

Σε εκτενή έρευνα που πραγματοποίησε το Tornos News σε δημοφιλείς διαδικτυακούς τόπους πώλησης για την αγορά και πώληση ακινήτων από την 1η έως τις 31 Μαρτίου, καταγράφηκαν, συγκεκριμένα, 90 αγγελίες για την πώληση ξενοδοχείων στο σύνολο της χώρας.

Σήμερα, τρεις μόλις μήνες μετά, καταγράφονται 105 αγγελίες πώλησης ξενοδοχείων και καταλυμάτων, με τις 43 να αφορούν στην Σκιάθο, τις 14 την Σκόπελο και 2 την Αλόννησο.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον Κώστα Ζεμπέκη, ιδιοκτήτη γραφείου real estate στην Σκιάθο, ο οποίος υπογράμμισε ότι πολλοί είναι οι λόγοι που «ευθύνονται» για την ανάρτηση πωλητηρίων σε ξενοδοχεία, το καλοκαίρι της πανδημίας. Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει, η παραπάνω εξέλιξη είναι η αιχμή του δόρατος και των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία, σε συνάρτηση με την πτώχευση της Thomas Cook, που αποτέλεσε την κορυφή του παγόβουνου. «Τα παραπάνω είχαν σαν συνέπεια, ο χώρος του τουρισμού να καταγράφει μικρότερα συμβόλαια, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η κερδοφορία στα ξενοδοχεία», είπε.

Απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο, σύμφωνα με τον ίδιο, η έκρηξη πωλητηρίων, που αναμένεται, όπως είπε, να οξυνθεί μετά την λήξη της φετινής σεζόν.

Σε αναμονή

Σε αναμονή των εξελίξεων και με δεδομένα τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, που προβληματίζουν τους ξενοδόχους, το σκηνικό της αβεβαιότητας διατηρείται, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη μέρα.

Ο πραγματικός αριθμός των προς πώληση ξενοδοχείων, ωστόσο, εκτιμάται ότι ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται, αν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν και άλλοι διαδικτυακοί τόποι που διαθέτουν αγγελίες με το εν λόγω περιεχόμενο.

Οπως ανέφερε ο κ. Ζεμπέκης, δεκάδες ξενοδοχεία έχουν αλλάξει χέρια με διακριτικότητα, ενώ η δύσκολη κατάσταση που έχει προκληθεί λόγω της «επέλασης» του κορονοϊού, δεν αποκλείεται να «φέρει» και άλλα πωλητήρια στο μέλλον.

Σαφής και κατηγορηματικός ο Νίκος Σαρούκος, προϊστάμενος τμήματος ελέγχων και ανάπτυξης της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας, επεσήμανε ότι «είναι αναμενόμενη η αύξηση των πωλητηρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα, λόγω της υγειονομικής κρίσης». Παράλληλα εξέφρασε φόβους ότι θα σημειωθεί περαιτέρω αύξηση του φαινομένου στο εγγύς μέλλον, ενώ σημείωσε ότι «τα πωλητήρια δεν αποτυπώνουν μόνο την βούληση πώλησης ενός ακινήτου, αλλά και την διερεύνηση της αγοράς σχετικά με τις τάσεις του real estate».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, πάντως, δεν αποκλείεται να παρουσιάσει περαιτέρω αυξητική τάση ο αριθμός των πωλήσεων τους επόμενους μήνες, οπότε θα φανεί το πλήρες μέγεθος των συνεπειών της πανδημίας στην τουριστική αγορά. Οσο για τις τιμές των προς πώληση ξενοδοχείων, διαμορφώνονται σύμφωνα με την τοποθεσία, την παλαιότητα, τα τετραγωνικά αλλά και τα αστέρια που διαθέτουν, με τον επαγγελματία του real estate από την Σκιάθο, να υπογραμμίζει ότι είναι πλέον αντίξοες οι συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ξενοδόχοι και οι επαγγελματίες του τουρισμού γενικότερα, με αποτέλεσμα να καθίστανται δυσβάστακτα τα βάρη των πάγιων υποχρεώσεων που έχουν επωμιστεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου