Αδήλωτα τετραγωνικά: Παράταση - ανάσα για τους ιδιοκτήτες - Το σενάριο που εξετάζεται

Τελευταία ενημέρωση: 2020-06-17, 11:36:07
Αδήλωτα τετραγωνικά: Παράταση - ανάσα για τους ιδιοκτήτες - Το σενάριο που εξετάζεται

Νέα παράταση αναμένεται να δώσουν από κοινού το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα "ξεχασμένα" τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες. Υπενθυμίζεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", η νέα ευκαιρία που αναμένεται να δοθεί στους πολίτες να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους στους δήμους χωρίς πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις θα εξαρτηθεί από την πορεία υποβολής των δηλώσεων τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Εσωτερικών μαζί με την ΚΕΔΕ προβλέπουν παράταση της προθεσμίας από έναν μήνα έως και τέσσερις μήνες, έως τον Οκτώβριο, ενώ η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει ήδη η προθεσμία να παραταθεί έως το τέλος του έτους.Η παράταση της ημερομηνίας για την αποκάλυψη των κρυφών τετραγωνικών διευκολύνει ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες που κατέχουν ακίνητα σε περιοχές (π.χ. νησιά) που βρίσκονται μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους και θα πρέπει να επισκεφθούν τον οικείο δήμο για να διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους. Παράλληλα δίνεται μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να ενημερωθούν οι κάτοικοι εξωτερικού οι οποίοι διαθέτουν ακίνητα στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι πολλοί που κατοικούν στο εξωτερικό δεν γνωρίζουν ότι θα πρέπει να ελέγξουν και να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα των κτισμάτων ή οικοπέδων που έχουν στη χώρα μας και σύμφωνα με τον Στράτο Παραδιά, πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, θα πρέπει η ΑΑΔΕ να στείλει άμεσα ενημερωτικά emails προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ήδη, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” στην πλατφόρμα έχουν υποβληθεί πάνω από 450.000 δηλώσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερα από 10,5 εκατ. κρυμμένα τετραγωνικά. Μετά τις διορθώσεις - βελτιώσεις που έγιναν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τους βοηθητικούς χώρους των ακινήτων τους, όπως αποθήκες και πάρκινγκ σε πολυκατοικίες που ηλεκτροδοτούνται από κοινόχρηστο ρολόι, γλιτώνοντας έτσι τις επισκέψεις και την ταλαιπωρία στους δήμους. Συγκεκριμένα, δίνεται πλέον η δυνατότητα δήλωσης ηλεκτροδοτούμενων τ.μ. από κοινόχρηστο ρολόι. Στην ηλεκτρονική δήλωση προστέθηκαν 2 νέα πεδία όπου στο πρώτο δηλώνεται ο αριθμός παροχής κοινόχρηστου ρολογιού και στο δεύτερο τα τ.μ. ηλεκτροδοτούμενων βοηθητικών χώρων κοινόχρηστου ρολογιού. Επίσης προστέθηκε κωδικός όπου μπορεί να συμπληρωθεί το Οικοδομικό Τετράγωνο και πεδίο που αφορά τον χαρακτηρισμό ενός ακινήτου εντός ή εκτός οικισμού.

 

Οι εξαιρέσεις

Ωστόσο μετά και τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πολλοί ιδιοκτήτες δεν θα αποφύγουν την επίσκεψη τους στο δήμο τους. Στον δήμο θα πρέπει να απευθυνθούν οι πολίτες για:

-Τη δήλωση της αλλαγής χρήσης του ακινήτου , όπως προβλέπει ο νόμος από επαγγελματική κατοικία και αντίστροφα. Να σημειωθεί ότι η διόρθωση αυτή επιτρέπεται στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων και άλλων δήμων.

-Τη μείωση του εμβαδού του ακινήτου αναφέρονταε πως τεκμεριώνεται αυτή .

-Τη διόρθωση σε ακίνητα για άλλο είδος δικαιώματος. Η πλατφόρμα καλύπτει τα ακίνητα του Ε9 που εμφανίζονται στη λίστα προς εισαγωγή στη Δήλωση και έχουν τιμές στο πεδίο “Είδος δικαιώματος (15) ή (19)”:1- Πλήρης Κυριότητα ή 3-Επικαρπία /Οίκηση .

Η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση ( https://tetragonika.govapp.gr/. Για να εισέλθει κάποιος σ’ αυτήν και να διεκπεραιωθεί η διαδικασία δήλωσης των ξεχασμένων τετραγωνικών , απαιτούνται τα ακόλουθα βήματα:

Βήμα1.

Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης ( μέσω user name και κωδικού πρόσβασης ) στο Taxisnet.

Βήμα 2

Δημιουργία μιας δήλωσης για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων επιλέγοντας αρχικά τον δήμο στον οποίο ανήκει.

Βήμα 3

Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων , σύμφωνα με τα πραγματικά τα οποία έχουν δηλωθεί στο Ε9.

Βήμα 4

Υποβολή της δήλωσης

 

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
6
=