ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Απευθυνόμαστε στον μηχανικό για τον έλεγχο και τη σωστή δήλωση των τετραγωνικών στους Δήμους

απευθυνόμαστε-στον-μηχανικό-για-τον-έ-37748

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού [email protected]

Σε δίμηνη παράταση, δηλαδή μέχρι 31 Αυγούστου, προσανατολίζεται η κυβέρνηση για την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων από πλευράς ιδιοκτητών ακινήτων για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά, μετά από σχετικό αίτημα που έστειλε πρόσφατα και η Κεντρική Ένωση Δήμων της χώρας. Η τρέχουσα προθεσμία ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου και μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά περίπου 500.000 δηλώσεις ιδιοκτητών που θέλουν να αξιοποιήσουν τις ευεργετικές ρυθμίσεις για απαλλαγή από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών έως και σε βάθος 5ετίας.

Πολλές όμως είναι οι περιπτώσεις ιδιοκτητών, που δεν καλύπτονται από τις δυνατότητες της σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας και απαιτείται η προσέλευσή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων, προκειμένου να διορθώσουν τις επιφάνειες των ακινήτων τους, που λόγω της πανδημίας ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί το τελευταίο τρίμηνο.

Επίσης προβλήματα υπήρξαν και στη συνεννόηση των ιδιοκτητών με μηχανικούς και λογιστές που είναι απαραίτητοι στη συμπλήρωση των πραγματικών τετραγωνικών στο Ε9. Οι δυσκολίες παραμένουν και για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους αλλοδαπούς που διαθέτουν περιουσία στην Ελλάδα και δεν μπορούν να επισκεφθούν την περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο τους και να υποβάλουν σχετική διορθωτική δήλωση.

Για αυτό το λόγο και η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε από την κυβέρνηση την διόρθωση της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και την άμεση αποστολή ενημερωτικών emails από την ΑΑΔΕ προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων – κατόχους ΑΦΜ της χώρας μας και τους φοροτεχνικούς τους, για τη ρύθμιση αυτή και τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δηλώσεων.

Στο πλαίσιο της επίλυσης αυτών των προβλημάτων πρόσφατα έγιναν αλλαγές, που βελτιώνουν τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Ποιες είναι η αλλαγές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα;

1. Δίνεται η δυνατότητα δήλωσης ηλεκτροδοτούμενων τ.μ. από κοινόχρηστο ρολόι. Προστέθηκαν 2 πεδία όπου δηλώνονται ο αριθμός παροχής κοινόχρηστου ρολογιού και τα τ.μ. ηλεκτροδοτούμενων βοηθητικών χώρων κοινόχρηστου ρολογιού.

2. Η αλλαγή αυτή αφορά σε όσους έχουν στην ιδιοκτησία τους βοηθητικούς χώρους, όπως υπόγεια, γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστο ρολόι. Μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να επισκεφθούν τον δήμο τους για να διορθώσουν την εικόνα των ακινήτων τους.

3. Προστέθηκε η διεύθυνση επικοινωνίας στη δήλωση.

4. Βελτιώθηκε η εισαγωγή κινητού τηλεφώνου (περισσότερα ψηφία) ώστε η πλατφόρμα να δέχεται και τη συμπλήρωση των αριθμών κινητών τηλεφώνων των κατοίκων του εξωτερικού οι οποίοι διορθώνουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στους δήμους.

5. Προστέθηκε κωδικός που μπορεί να συμπληρωθεί το οικοδομικό τετράγωνο. Η συμπλήρωση του κωδικού αυτού δεν είναι υποχρεωτική.

6. Προστέθηκε πεδίο χαρακτηρισμού ενός ακινήτου σαν Εντός-Εκτός Οικισμού.

7. Προστέθηκε πεδίο στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, για την καταχώριση σχετικού αριθμού παροχής. (αφορά τους υπαλλήλους των ΟΤΑ οι οποίοι επεξεργάζονται τις δηλώσεις των ακινήτων).

8. Έγινε βελτίωση των αναζητήσεων στη λίστα των δηλώσεων ( αφορά τους υπαλλήλους των Δήμων).

Για ποιες περιπτώσεις πρέπει να επισκεφθούμε τον Δήμο;

Οι αλλαγές που έγιναν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις ακινήτων και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επισκεφθούν τον Δήμο για τους παρακάτω λόγους:

  • Τη δήλωση της αλλαγής χρήσης του ακινήτου, όπως προβλέπει ο νόμος, από επαγγελματική χρήση σε κατοικία και αντίστροφα.
  • Τη μείωση του εμβαδού του ακινήτου. Οι ιδιοκτήτες δεν δικαιούνται να δηλώσουν μέσω της εφαρμογής, μείωση του εμβαδού της ιδιοκτησίας τους, παρά μόνον στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου δήμου, εφόσον αυτό τεκμηριώνεται βάσει των ιδιοκτησιακών τους τίτλων και του Ε9.
  • Τη διόρθωση σε ακίνητα για άλλο είδος δικαιώματος. Η πλατφόρμα καλύπτει τα ακίνητα του Ε9 που εμφανίζονται στη λίστα προς εισαγωγή στη Δήλωση και έχουν είδος δικαιώματος την Πλήρη Κυριότητα ή –Επικαρπία/Οίκηση.

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν δηλώνουμε τα ξεχασμένα τετραγωνικά;

Κατά τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών πρέπει να προσέξουμε και τα εξής:

1. Τα τετραγωνικά μέτρα που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε9 πρέπει να είναι ίδια με αυτά που θα δηλωθούν και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Σε περίπτωση που δεν είναι, θα πρέπει να γίνει διόρθωση και στο Ε9. Αύξηση των τετραγωνικών στο Ε9 σημαίνει και περισσότερο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

2. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους θα επιβαρυνθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 με τα ανάλογα δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και ΤΑΠ με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.

3. Με την τακτοποίηση ενός κλειστού ημιυπαίθριου χώρου ή με τη νομιμοποίηση μιας αυθαίρετης κατασκευής, υπάρχει η υποχρέωση δήλωσης της επιφάνειας που νομιμοποιήθηκε και στον δήμο προκειμένου να καταβάλλονται τα πρόσθετα δημοτικά τέλη αλλά και στην Eφορία για να υπολογίζεται ανάλογα ο ΕΝΦΙΑ.

4. Η δήλωση αφορά αποκλειστικά στη διόρθωση της επιφάνειας του ακινήτου με βάση τα πραγματικά στοιχείακαι συνιστά γνωστοποίηση της μεταβολής που προήλθε από οποιαδήποτε αιτία (μη υποβολή αρχικής δήλωσης, υποβολή ανακριβούς δήλωσης, τακτοποίηση κ.λπ.), χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα τροποποίησης της χρήσης του ακινήτου όπως αυτή εμφανίζεται.

● Τι ακριβώς ελέγχει ο μηχανικός ώστε να δηλωθούν τα σωστά τετραγωνικά μέτρα στο Δήμο;

  • Ο μηχανικός είναι ο κατάλληλος επιστήμονας για να ελέγξει όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα του κτιρίου και μια σειρά από στοιχεία όπως:
  • Την ύπαρξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας ( π.χ. ανεξάρτητο διαμέρισμα, γραφείο, κατάστημα κλπ).
  • Ποιο είναι το εμβαδό του χώρου, χωρίς τους κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους.
  • Σε περίπτωση δήλωσης κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, ποια είναι η μικτή επιφάνεια αυτών (εξωτερικοί τοίχοι, κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα κ.λπ.).
  • Εάν υπάρχουν ημιυπαίθριοι χώροι που έκλεισαν και έγιναν κύριοι χώροι.
  • Εάν βοηθητικοί χώροι μετατράπηκαν σε κατοικίες.
  • Για την αποθήκη, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον όροφο στον οποίο βρίσκεται, ελέγχει αν αυτή αποτελεί αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία ή αποτελεί παρακολούθημα.
  • Εάν το υπόγειο είτε έχει βοηθητική χρήση , είτε μετατράπηκε σε κατοικία.
  • Σοφίτα που μετατράπηκε σε κατοικία.
  • Πατάρι που προσαυξάνει την επιφάνεια του κύριου ή του βοηθητικού χώρου, ανάλογα με τη χρήση του.
  • Ημιτελές ακίνητο, το οποίο ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Εάν υπάρχουν ημιυπόγεια ή ημιώροφοι που θεωρούνται ισόγειοι.

Ποια βήματα ακολουθούμε για να καταγραφεί σωστά το ακίνητό μας;

1ον) Βρίσκουμε στο αρχείο μας την οικοδομική άδεια ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο νομιμότητας του κτιρίου μας ( π.χ. νομιμοποίηση με νόμο Τρίτση, εξαίρεση από κατεδάφιση κλπ). Σε περίπτωση που δεν έχουμε το έγγραφο, μπορούμε να το προμηθευτούμε μετά από σχετική αίτηση από το αρχείο της Πολεοδομίας.

2ον) Κάνουμε σύγχρονα τοπογραφικά διαγράμματα για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια, για τα οποία δεν υπάρχει ακριβή μέτρηση στα συμβόλαιά μας, αλλά γράφονται «περίπου».

3ον) Τακτοποιούμε τα αυθαίρετα τμήματα του ακινήτου ( π.χ. πατάρια, κλείσιμο ημιυπαίθριου, αποθήκη, υπόγεια κλπ), για να μπορέσουμε στη συνέχεια να τα δηλώσουμε.

4ον) Ελέγχουμε και διορθώνουμε τα τετραγωνικά μέτρα της οικοδομής που δηλώνουμε στο Ε9, ώστε να ταυτίζονται με τα τετραγωνικά που αναγράφονται στο έντυπο της Οικοδομικής Άδειας και συμπληρώνουμε τα τετραγωνικά που έγινε τακτοποίηση.

Τι γίνεται με τις αποθήκες και τις θέσεις πάρκινγκ στις πολυκατοικίες, που έχουν αποκλειστική χρήση συγκεκριμένοι ένοικοι αλλά φωτίζονται από το κοινόχρηστο ρεύμα;

Αν πρόκειται για κλειστούς βοηθητικούς χώρους, που συνιστούν ανεξάρτητη, διαιρεμένη ιδιοκτησία, οφείλονται τέλη και φόρος και πρέπει να υποβληθεί δήλωση, διότι μόνο για τις επιφάνειες που θεωρούνται κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών δεν εισπράττεται ΤΑΠ.

Το ίδιο ισχύει και για τις ανοιχτές θέσεις στάθμευσης, εκτός από αυτές με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε κοινόχρηστο χώρο, για τις οποίες δεν οφείλεται ΤΑΠ.

Μπορώ να δηλώσω τώρα στον Δήμο τα αυθαίρετα χωρίς να τα νομιμοποιήσω;

Τα κτίσματα τα οποία δεν έχουν τακτοποιηθεί ή νομιμοποιηθεί με κάποιο νόμο, πρέπει να τα δηλώνουμε με την πραγματική τους κατάσταση στο Ε9 και στο Δήμο, για να μην πληρώσουμε αργότερα αναδρομικά ΕΝΦΙΑ και ΤΑΠ. Όμως θα πρέπει να ξέρουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα με την ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων Ε9, ΔΕΗ, Πολεοδομίας, Κτηματολογίου και της Ταυτότητας του Κτιρίου, όλα τα τετραγωνικά μέτρα θα «αποκαλυφθούν». Για αυτό θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα και στη δήλωση των αυθαιρέτων σας για να γλιτώσετε επιπλέον πρόστιμα στο μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου