ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

«Εκρηξη» ενοικιαστηρίων στον Βόλο

εκρηξη-ενοικιαστηρίων-στον-βόλο-72624

Αύξηση 23,53% στη μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων σε διάστημα ενός μήνα

Αλλαγή δεδομένων και ανατροπές έχει προκαλέσει η πανδημία, με σημαντική αύξηση της τάξης του 23,53%, να σημειώνεται στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση στην περιοχή του Βόλου. Τα παραπάνω δεδομένα προέκυψαν μετά από έρευνα που διενήργησε ο Spitogatos, συγκρίνοντας τα δεδομένα που αφορούν διάστημα ενός μήνα, από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η σταδιακή στροφή αρκετών ιδιοκτητών στην μακροχρόνια μίσθωση, έναντι της βραχυχρόνιας, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στο αβέβαιο και «θολό» τοπίο που διαμορφώνεται στον τουρισμό λόγω της πανδημίας. Κατά συνέπεια, δεκάδες ιδιοκτήτες που διέθεταν ακίνητα προς ενοικίαση με καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλάζουν γνώμη.

Οι μεταβολές στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση σε κάποιες περιοχές είναι αξιοσημείωτες, αν και ενδεχομένως να είναι τόσο μεγάλες ποσοστιαία, σε κάποιες περιπτώσεις, επειδή ξεκίνησαν από χαμηλή βάση. Σε τοπικό επίπεδο, πάντως, δεν παρατηρείται ακόμη αύξηση στις τιμές των ενοικίων, αλλά μόνο στα διαθέσιμα προς ενοικίαση ακίνητα.

Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ρία Σκούρτη – Σταυροπούλου, υπεύθυνη γραφείου real estate, «το φαινόμενο της στροφής στην μακροχρόνια μίσθωση θα ενταθεί και όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση». Οι προτιμήσεις των ενοικιαστών στρέφονται σε δυάρια και τριάρια, ενώ όπως σημειώνει η κ. Σκούρτη «αν κάποιος ιδιοκτήτης διαθέσει ακίνητο προς ενοικίαση την φοιτητική περίοδο, που είναι τέλος Αυγούστου, το ύψος του μισθώματος θα είναι αυξημένο σε σύγκριση με την υπόλοιπη περίοδο».

Ο συνδυασμός των παλαιότερων διαθέσιμων διαμερισμάτων προς ενοικίαση, των οποίων οι τιμές πιέστηκαν ελαφρώς προς τα κάτω, και της εισροής νέων πιο «ακριβών» διαμερισμάτων στην αγορά που πίεσαν τις τιμές προς τα πάνω, έχει προς το παρόν διατηρήσει τις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης χωρίς αξιόλογες μεταβολές.

Σε ό,τι αφορά τις τάσεις της ζήτησης, ενώ τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας είχε μειωθεί αισθητά, τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνονται σταθερά.

Αυξημένη ζήτηση παρατηρείται σε μεσαίου μεγέθους ακίνητα, με τα επιπλωμένα να προτιμώνται σε αρκετές περιπτώσεις από φοιτητές, ιατρούς στη διαδικασία ειδικότητας και στρατιωτικούς.

«Αύξηση στις τιμές δεν θα έχουμε. Εάν όμως εάν το καλοκαίρι εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις, και αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα προς ενοικίαση, οι τιμές θα υποχωρήσουν σταδιακά. Στην παρούσα δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά επειδή ήδη συμβαίνει σε άλλες πόλεις, αναμένεται να επεκταθεί και σε τοπικό επίπεδο» είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου