Αδήλωτα τετραγωνικά: Ποιες αλλαγές εξετάζονται στην πλατφόρμα

Τελευταία ενημέρωση: 2020-05-11, 12:39:51
Αδήλωτα τετραγωνικά: Ποιες αλλαγές εξετάζονται στην πλατφόρμα

Νέο "λίφτινγκ" στην πλατφόρμα των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων ετοιμάζει η ΚΕΔΕ προκειμένου να καλυφθούν όλες οι κατηγορίες ακινήτων για τις οποίες σήμερα είναι αδύνατη η διόρθωση τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και απαιτείται η επίσκεψη των πολιτών στους δήμους. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, οι τελικές αποφάσεις για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στην ηλεκτρονική δήλωση των “ξεχασμένων” τετραγωνικών αναμένεται να ληφθούν εντός της εβδομάδας και θα ενεργοποιηθούν άμεσα, δίνοντας νέα ευκαιρία για διορθώσεις καθώς ο χρόνος για την υποβολή των δηλώσεων τρέχει και εκπνέει στις 30 Ιουνίου.

Η βασικότερη διόρθωση που σχεδιάζεται στην πλατφόρμα θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “TΑ ΝΕΑ”, τους κλειστούς βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, υπόγεια γκαράζ) που φωτίζονται από παροχή για κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας.Εφόσον οι επιφάνειες αυτές συνιστούν διαιρεμένη ιδιοκτησία, οφείλονται τέλη και φόρος, οπότε θα πρέπει να υποβληθεί δήλωση. 

Ωστόσο σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρώνται , είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινόχρηστων χώρων και καταβάλλονται για αυτές τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος ,θα πρέπει οι πολίτες να απευθυνθούν στην υπηρεσία του οικείου δήμου για να ρυθμιστούν οι σχετικές χρεώσεις.Το ίδιο ισχύει και για τις ανοιχτές θέσεις στάθμευσης εκτός από αυτές με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε κοινόχρηστο χώρο για τις οποίες δεν οφείλεται Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται στην πλατφόρμα , η δήλωση και η διόρθωση των συγκεκριμένων χώρων θα μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα η δήλωση και η διόρθωση των συγκεκριμένων χώρων θα μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και έτσι οι ιδιοκτήτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επισκεφτούν τον δήμο τους για να υποβάλουν τη δήλωση με την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα "TΑ ΝΕΑ", εξετάζονται και άλλες περιπτώσεις που αυτή τη στιγμή η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν καλύπτει και απαιτείται επίσκεψη στον δήμο.

Μεταξύ αυτών είναι:

-Η διόρθωση των κοινόχρηστων τετραγωνικών μέτρων πολυκατοικίας από τους διαχειριστές για τα οποία καταβάλλονται δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

- Η δήλωση της αλλαγής χρήσης του ακινήτου, όπως προβλέπει ο νόμος , από επαγγελματική σε κατοικία και αντίστροφα.Σημειώνεται ότι η διόρθωση αυτή επιτρέπεται στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων και άλλων δήμων.

-Η μείωση εμβαδόν του ακινήτου, αναφέροντας πως τεκμηριώνεται αυτή.

- Η διόρθωση σε ακίνητα για άλλο είδος δικαιώματος. Η πλατφόρμα καλύπτει τα ακίνητα Ε9 που εμφανίζοντα στη λίστα προς εισαγωγή στη δήλωση και έχουν τιμές στο πεδίο “Είδος δικαιώματος (15) ή (19)”: 1- Πλήρης Κυριότητα ή 3-Επικαρπία /Οίκηση.

Οι ιδιοκτήτες μόλις επισκεφτούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ( https://tetragonika.govapp/gr/ έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν εάν η επιφάνεια για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους όπως αποτυπώνεται στο Ε9 είναι η ίδια με τα όσα έχουν δηλωθεί στον οικείο δήμο και στον ΔΕΔΔΗΕ.Το Ε9 είναι το κλειδί για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών. Οι ιδιοκτήτες που θα διαπιστώσουν διαφορές θα πρέπει να δηλώσουν στους δήμους τα ίδια ακριβώς τετραγωνικά μέτρα για τα ακίνητα τους όπως αυτά εμφανίζονται στο Ε9. Στην περίπτωση που οι πολίτες διαπιστώσουν λάθη ή ελλείψεις στην επιφάνεια των ακινήτων που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 καλό είναι να διορθώσουν πρώτα τα στοιχεία στο Ε9 και μετά να γίνουν οι διορθώσεις στους δήμους. Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής “Ε9 Περιουσιολόγιο”που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογουμένου στο σύστημα Taxisnet (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr). Ωστόσο εάν τα τετραγωνικά μέτρα του Περιουσιολογίου (Ε9) είναι λιγότερα από αυτά που είναι δηλωμένα στον ΔΕΔΔΗΕ, μπορεί να γίνει διόρθωση μέσω της πλατφόρμας. Η διαφορά θα εμφανίζεται αρνητική. Για τη διόρθωση ενός ακινήτου, το οποίο στο Ε9 είναι καταχωρισμένο σε δύο ξεχωριστές γραμμές ( λόγω διαφοράς του ποσοστού “Πλήρους κυριότητας”και “Επικαρπίας”) θα πρέπει να επιλέξετε “Eξαίρεση από έλεγχο διαφοράς τμ” σε ένα από τα δύο ακίνητα που θα έρθουν αυτοματοποιημένα στη δήλωση σας.Με τον τρόπο αυτόν τα τ.μ των επιλεγμένων ακινήτων δεν θα συνυπολογιστούν στο σύνολο τ,μ δήλωσης στη διαφορά που απεικονίζεται στην ενότητα “Προβολή διαφοράς τ.μ ανάμεσα στη δήλωση και στον ΔΕΔΔΗΕ”.

 

 
Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
4
=