ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Με ποιους τρόπους μπορείτε να επιδοτηθείτε για ανακαίνιση κατοικίας

με-ποιους-τρόπους-μπορείτε-να-επιδοτη-222714

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού

[email protected]

Είναι γεγονός ότι η πλειονότητα των ελληνικών κατοικιών είναι παλιά κτίρια κατασκευασμένα πριν το 1990, που έχουν φθαρεί από τον χρόνο και χρειάζονται άμεσα ανακαίνιση. Ομως η πλειονότητα των ιδιοκτητών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να τα επισκευάσει και προσπαθεί να βρει τρόπους για να επιδοτηθεί για τις απαιτούμενες εργασίες. Αυτό μάλιστα δείχνει και το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για το πρόγραμμα «εξ οικονομώ κατ’ οίκον». Η πολιτεία στο πλαίσιο αυτό δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να επιδοτηθούν με διάφορους τρόπους για τις κατάλληλες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους καθώς επίσης μελετά και τη θέσπιση φοροαπαλλαγών σε περίπτωση ανακαίνισης των παλιών κατοικιών.

  • Ποιοι είναι οι τρόποι επιδότησης κατοικίας για ανακαίνιση;

Οι τρόποι για να πετύχουμε ανακαίνιση με επιδότηση όπως ισχύουν σήμερα είναι οι εξής:

1. Ενταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Kατ’ Οίκον» για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας μέσω ενεργειακής αναβάθμισης.

2. Επιδότηση εγκατάστασης φυσικού αεριού.

3. Ενεργειακή αναβάθμιση και έκπτωση του προστίμου από τακτοποιήσεις για κτίσματα, τα οποία είναι αυθαίρετα ή έχουν αυθαίρετες προσθήκες.

  • Ποιες θεωρούνται ενεργειακές επεμβάσεις που επιδοτούνται;
  1. 1. Μόνωση της ταράτσας

Αν το νερό απειλεί εξωτερικούς χώρους του ακινήτου σας όπως η ταράτσα, τότε πρέπει να γίνει μόνωση για να σταματήσετε την εισβολή της υγρασίας στις οροφές της κατοικίας. Αν δεν αντιμετωπίσετε την υγρασία στην πηγή της, δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε καμία εργασία ανακαίνισης στο εσωτερικό του σπιτιού.

Η μόνωση της ταράτσας εξασφαλίζει όχι μόνο την υγρομόνωση, αλλά και την θερμομόνωση, για να έχετε περισσότερη ζέστη το χειμώνα και περισσότερη δροσιά το καλοκαίρι.

Η θερμομόνωση και στεγάνωση της ταράτσας γίνεται με πολλούς τρόπους και με μία μεγάλη γκάμα από μονωτικά υλικά.

  1. 2. Θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων

Η ολοκληρωμένη θερμομόνωση των τοίχων, των κολόνων και των τοιχίων συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και επιπρόσθετα, απαλείφει τις ζημιές από υγρασίες και μούχλες προστατεύοντας τόσο το κτίριο αλλά και βελτιώνοντας τις συνθήκες θερμικής άνεσης των κατοίκων του κτιρίου. Η μόνωση εξασφαλίζει σταθερή θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού, στα κρύα του χειμώνα και στις ζέστες του καλοκαιριού, με σημαντική μείωση των εξόδων για θέρμανση και ψύξη. Συνήθως χρησιμοποιείται σε πρώτο στάδιο διογκωμένη πολυστερίνη και σε ειδικές περιπτώσεις πετροβάμβακας ή εξηλασμένη πολυστερίνη. Στη συνέχεια σοβατίζεται με ειδικό σοβά, που προσφέρει μεγάλη αντοχή και στεγανοποίηση. Με τον τρόπο αυτό, ελαχιστοποιούνται οι θερμικές απώλειες του κτιρίου από τους εξωτερικούς τοίχους και πετυχαίνεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

  1. 3. Αντικατασταση κουφωμάτων

Αλλάξτε τα εξωτερικά κουφώματα και τοποθετήστε σύγχρονα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου ή pvc. Η αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων από σύγχρονα κουφώματα μπορεί να φέρει μια εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 30%.

Τα σύγχρονα κουφώματα έχουν διπλά τζάμια και προσφέρουν ασφάλεια και ηχομόνωση.

  1. 4. Εγκατάσταση φυσικού αερίου

Προβείτε στην εγκατάσταση φυσικού αερίου και αποδεσμευτείτε από το πετρέλαιο, μετατρέποντας τον καυστήρα πετρελαίου που έχετε σε αντίστοιχο φυσικού αερίου.

Επίσης αν έχετε διαμέρισμα σε πολυκατοικία και θέλετε την δική σας αυτόνομη θέρμανση με καύση φυσικού αερίου, μπορεί να εγκατασταθεί ένας μικρός ατομικός λέβητας με καυστήρα, στο μπαλκόνι (ή ακόμα και σε εσωτερικό χώρο), με απόλυτη ασφάλεια.

  1. 5. Αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού

Η πλειονότητα των εγκαταστημένων συστημάτων θέρμανσης και ψύξης είναι ενεργοβόρα, είτε λόγω κακής ή ελλιπής συντήρησης είτε γιατί είναι πολύ παλιά συστήματα με χαμηλή απόδοση. Αντικαταστήστε το παλιό συστήματος με ένα συστήματα υψηλότερης απόδοσης (π.χ. αντλία θερμότητας, κλιματιστικά inverter).

  1. 6. Σκίαση με τέντες

Η σκίαση με τέντες των όψεων του κτιρίου είναι σημαντικός παράγοντας βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, διότι μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος ενέργειας, που απαιτεί ένας χώρος δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ευχάριστο περιβάλλον, με συνθήκες πολύ ικανοποιητικού φωτισμού όπως και επαρκούς αερισμού.

Η χρήση συστημάτων σκίασης στα κτήρια επιβάλλεται όταν τα επίπεδα ηλιοφάνειας στην περιοχή είναι υψηλά.

  1. 7. Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες αποτελούν βασικό συμπλήρωμα της ενεργειακής κατοικίας και προσφέρουν άφθονο και δωρεάν ζεστό νερό όλον τον χρόνο. Ένας ποιοτικός ηλιακός θερμοσίφωνας πρέπει να λειτουργεί με αντιψυκτικό υγρό διότι αυτό σημαίνει ότι αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα και έτσι προστατεύονται οι ηλιακοί συλλέκτες. Με την χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα πετυχαίνουμε εξοικονόμηση ενέργειας από 40% έως 80%, άρα και μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων. Είναι φιλικοί προς το περιβάλλον μιας και χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια που είναι ΑΠΕ.

  • Τι ακριβώς επιδοτεί το «εξοικονομώ»;

Το πρόγραμμα επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση σε κατοικίες. Δηλαδή ένα διαμέρισμα – κατοικία μπορεί να επιδοτηθεί μέχρι και 70% με μέγιστο ποσό επιδότησης τις 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., για εργασίες που αφορούν:

ü στη θερμομόνωση,

ü στην αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης,

ü στην αντικατάσταση κουφωμάτωνκαι συστημάτων σκίασης

ü στην τοποθέτηση τέντας

ü στην εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.

Προσοχή όμως, γιατί για να επιλεγεί μια κατοικία από το πρόγραμμα θα πρέπει να ισχύουν τα εξής:

1. Να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

2. Να υφίσταται νόμιμα και να μην έχει αυθαιρεσίες.

3. Να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

  • Τι επιδότηση υπάρχει για εγκατάσταση φυσικού αεριού;

Το φυσικό αέριο κάνει αρκετές πρόσφορες που επιδοτούν τα τέλη σύνδεσης στις μονοκατοικίες και πολυκατοικίες για κεντρική θέρμανση αλλά και ατομική θέρμανση και δίνονται προνομιακοί όροι για αποπληρωμή της εγκατάστασης. Τα τελευταία νέα όμως που εξαγγέλθηκαν από το υπουργείο και αναμένεται να ψηφιστούν σύντομα είναι ότι θα επιδοτηθεί η μετατροπή σε φυσικό αέριο μέχρι και 60%.

  • Πώς ισχύει για την ενεργειακή αναβάθμιση και έκπτωση 50% στο πρόστιμο περί αυθαιρέτων;

Δίνεται η δυνατότητα απομείωσης του προστίμου που έχει προκύψει από τον νόμο περί αυθαιρέτων εάν γίνει στατική η ενεργειακή ανακίνηση του ακινήτου.

Παράδειγμα έστω ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου έχει να καταβάλει πρόστιμο 10.000€ για τις οποιεσδήποτε παραβάσεις που είχαν καταγραφεί και μετά την υπαγωγή του στο νόμο περί αυθαιρέτων. Τώρα έχει την δυνατότητα να αναβαθμίσει ενεργειακά το ακίνητο κατ’ ελάχιστον μια ενεργειακή κατηγορία και να έχει έκπτωση στο πρόστιμο. Δηλαδή αν βάλει για παράδειγμα ένα ατομικό λέβητα φυσικού αερίου, έναν ηλιακό θερμοσίφωνα και μια τέντα τότε είναι σαν να μην πληρώνει καθόλου για την εγκατάσταση μιας και αυτή θα εκπίπτει εξολοκλήρου από το πρόστιμο. Αντίστοιχα μπορούν να γίνουν και εργασίες στατικής ενίσχυσης σε κατοικίες όπου αυτό είναι απαραίτητο.

  • Τι θα ισχύσει με τις φοροαπαλλαγές στα ακίνητα λόγω ενεργειακής αναβάθμισης;

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης στον επόμενο χρόνο οι φορολογούμενοι που θα προχωρούν σε ανακαίνιση, επισκευή ή ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους θα κερδίζουν μια σημαντική φοροαπαλλαγή περιορίζοντας ή ακόμα και μηδενίζοντας την επιβάρυνση τους.

Το 40% της δαπάνης που αφορά τις εργασίες και όχι τα υλικά θα αφαιρείται από τον φόρο.

Η φοροαπαλλαγή θα αφορά στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κάθε είδους και χρήσης ακινήτου, η οποία θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

– η έκπτωση θα είναι της τάξης του 40% από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, είτε αυτό προέρχεται από εισόδημα μισθωτών υπηρεσιών, είτε από ελευθέριο επάγγελμα είτε από εκμίσθωση ακινήτων.

– προϋπόθεση για την παροχή της έκπτωσης είναι όχι μόνο να έχει εκδοθεί το σχετικό φορολογικό παραστατικό αλλά και να έχει εξοφληθεί με τη χρήση τραπεζικού μέσου, όπως είναι η πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του τεχνίτη της οικοδομής.

– το όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων πρόκειται να εμφανιστεί από το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων του 2021.

Η φοροαπαλλαγή θεωρείται από το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρθηκε, ως αυτοχρηματοδοτούμενη καθώς το 24% θα προέρχεται από τη χρέωση ΦΠΑ στην συναλλαγή και το υπόλοιπο τουλάχιστον 16% από τον φόρο εισοδήματος που θα προκύπτει για τον τεχνίτη της οικοδομής που θα εκδίδει το σχετικό φορολογικό παραστατικό λόγω της αύξησης του δηλούμενου εισοδήματός του.

  • Πώς ξεκινώ για να κάνω ενεργειακή αναβάθμιση στην κατοικία μου;

Καταρχήν απευθυνόμαστε σε μηχανικό – ενεργειακό επιθεωρητή που κάνει τα εξής:

1. Αποτύπωση κτιρίου που πρόκειται να αναβαθμιστεί ενεργειακά.

2. Ενεργειακή μελέτη του κτιρίου.

3. Παρουσίαση των απαιτούμενων επεμβάσεων σύμφωνα με την ενεργειακή μελέτη.

4. Κοστολόγηση των ενεργειακών επεμβάσεων.

5. Υλοποίηση ενεργειακής αναβάθμισης.

6. Εκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού για το κτίριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου