ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Δηλώνουν «ξεχασμένα» τετραγωνικά ακινήτων στον Δήμο Βόλου

δηλώνουν-ξεχασμένα-τετραγωνικά-ακ-224154

Χωρίς πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που θα δηλώσουν τις ακριβείς επιφάνειες των ακινήτων τους έως 31 Μαρτίου

Αυξημένη η κίνηση τις τελευταίες ημέρες στο τμήμα Προσόδων του Δήμου Βόλου, όπου δεκάδες δημότες σπεύδουν να δηλώσουν τα… «ξεχασμένα» τετραγωνικά των ακίνητων τους, προκειμένου να επωφεληθούν της ευνοϊκής ρύθμισης, που προβλέπεται διορθώσεις χωρίς πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις με δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Αρη Σαββάκη, πολλοί Βολιώτες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και προσέρχονται στο τμήμα Προσόδων του Δήμου Βόλου με το Ε9, αντίγραφο του συμβολαίου του ακινήτου στο οποίο φαίνονται τα ακριβή τετραγωνικά και λογαριασμό της ΔΕΗ στον οποίο χρεώνονται τα δηλωμένα τετραγωνικά. Προχωρούν σε διορθώσεις χωρίς να επιβαρύνονται με αναδρομικούς φόρους και τέλη και στον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ θα κληθούν να πληρώσουν δημοτικά τέλη με βάση την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους κι όχι τη δηλωθείσα που στη συντριπτική πλειονότητα είναι μικρότερη.

«Σχεδόν ένας στους δύο ή ακόμη και περισσότεροι έχουν δηλωμένα λιγότερα τετραγωνικά από την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους κι αυτό σημαίνει ότι πληρώνουν λιγότερα δημοτικά τέλη. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση έχουν τη δυνατότητα όσοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία να διορθώσουν τα τετραγωνικά τους για να χρεώνονται για την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους. Ο Δήμος στη συνέχεια θα αναλάβει να ενημερώσει τη ΔΕΗ για την αναγραφή των σωστών τετραγωνικών και τη χρέωση των αντίστοιχων δημοτικών τελών», σημείωσε ο κ. Σαββάκης.

Οσοι δεν σπεύσουν έως 31 Μαρτίου να διορθώσουν τα τετραγωνικά θα επιβαρυνθούν με αναδρομική χρέωση δημοτικών τελών για τη διαφορά της πραγματικής με τη δηλωθείσα επιφάνεια των ακινήτων. «Τα αναδρομικά θα αφορούν σε μία πενταετία πίσω και τα ποσά θα είναι αντίστοιχα των τ.μ. που ξεχάστηκαν», ανέφερε ο κ. Σαββάκης ζητώντας από τους δημότες να σπεύσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση και να επωφεληθούν από αυτή.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία νομοθετήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, κατόπιν αιτήματος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.) αφορά και σε ιδιοκτήτες που τακτοποίησαν πρόσφατα αυθαίρετα κτίσματα.

Σημειώνεται ότι η χρέωση των δημοτικών φόρων και τελών των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει από την αρχή του 2020, όποτε και αν δηλωθούν αυτά, ενώ μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας, είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου