ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Εκρηξη τιμών σε δυάρια και γκαρσονιέρες στον Βόλο

εκρηξη-τιμών-σε-δυάρια-και-γκαρσονιέρ-248978

Με μείωση έκλεισε για τη Μαγνησία το 2019, σε ό,τι αφορά στην εμπορική αξία των ακινήτων

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι εμπορικές τιμές των ακινήτων στη Μαγνησία για το 2019, σε αντίθεση με άλλες πόλεις της Θεσσαλίας, αλλά και τον μέσο όρο στο σύνολο της επικρατείας. Οι εμπορικές τιμές των ακινήτων στον νομό μειώθηκαν κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα το δ’ τρίμηνο του 2019, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, με το τετραγωνικό μέτρο να διαμορφώνεται από τα 1.000 ευρώ, στα 991 ευρώ.

Στο σύνολο της επικράτειας οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,5% περίπου κατά μέσο όρο. Η αύξηση των τιμών φαίνεται να συνδέεται με τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργήσει τα πρώτα μέτρα και οι εξαγγελίες για την τόνωση της οικοδομής, αλλά και από την ώθηση που έδωσε στην αγορά η Airbnb.

Οπως προκύπτει από τις μέσες τιμές ανά περιοχή, φαίνεται ότι πλην ελαχίστων περιπτώσεων, καταγράφονται αυξήσεις, οι οποίες ξεπερνούν το μέσο όρο της επικράτειας. Για παράδειγμα στο κέντρο της Αθήνας καταγράφεται αύξηση 10,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στον Δήμο της Θεσσαλονίκης, όπου ξεπερνά το 32%.

Σε αντίθεση με τον μέσο πανελλαδικό όρο, αλλά και με άλλες πόλεις της Θεσσαλίας, όπως η Λάρισα όπου η εμπορική τιμή ανέβηκε κατά 1,60% (από 875 στα 889 ευρώ ανά τ.μ.) και η Καρδίτσα όπου παρατηρήθηκε αύξηση 2,20% (από 511 στα 523 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο), στη Μαγνησία οι τιμές φαίνεται να ακολούθησαν την κατιούσα.

Σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη στον Βόλο Κώστα Διβάνη, αυτό δεν αντικατοπτρίζει το σύνολο του νομού. Οπως εξηγεί ο ίδιος, στο κέντρο του Βόλου ο δείκτης ακολουθεί αντίστροφη πορεία. «Στο κέντρο της πόλης και δεδομένης της έλλειψης που υπάρχει σε δυάρια και γκαρσονιέρες οι τιμές είναι αυξημένες και ακολουθούν ανοδική τροχιά. Σε αυτό φαίνεται να συντελεί και η αύξηση των κλινών που διατίθενται προς ενοικίαση μέσω Airbnb με αποτέλεσμα ο αριθμός των διαθέσιμων διαμερισμάτων να είναι ακόμη μικρότερος. Αντιθέτως οι εμπορικές τιμές έχουν πέσει σε μονοκατοικίες και εξοχικά στο Πήλιο. Μειώθηκαν κατά 20% έως 30% και πάλι όμως δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Οι τιμές θα πρέπει να πέσουν κι άλλο. Οι μισθοί έχουν μειωθεί και οι τράπεζες θέτουν πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για τη χορήγηση στεγαστικού δανείου που καλύπτει συγκεκριμένο ποσοστό σε αντίθεση με το παρελθόν», εξηγεί ο κ. Διβάνης.

Ο ίδιος παρατηρεί ότι αγοραστικό ενδιαφέρον υπάρχει για παλιές μονοκατοικίες που αγοράζονται σε πολύ χαμηλές τιμές (από 20.000 έως 30.000 ευρώ) και ανακατασκευάζονται από τους αγοραστές τους που φαίνεται ότι στην πλειονότητά τους προέρχονται από τον χώρο της οικοδομής.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου