ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Δεύτερη ευκαιρία για το Κτηματολόγιο με σιωπηρή παράταση

δεύτερη-ευκαιρία-για-το-κτηματολόγιο-283821

«Σιωπηρή» παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα έχουν στη διάθεσή τους να γλυτώσουν τα πρόστιμα, όσοι ιδιοκτήτες δεν πρόλαβαν, να δηλώσουν τα ακίνητά τους έστω και εκπρόθεσμα μέχρι τέλος του 2019.

Οσοι πολίτες προσήλθαν εγκαίρως στο γραφείο κτηματογράφησης, το οποίο λειτουργούσε στις εγκαταστάσεις του Πανθεσσαλικού Σταδίου, έλαβαν «βεβαίωση εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.

Επίσης ο ανάδοχος του Κτηματολογίου έδωσε τη δυνατότητα μέχρι χθες Σάββατο 30 Νοεμβρίου όσοι πολίτες το επιθυμούσαν να λάβουν ηλεκτρονικό πρωτόκολλο συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους, την περιοχή που έχουν τα δηλούμενα ακίνητα καθώς και τον αριθμό των δικαιωμάτων, ώστε να ολοκληρώσουν τη δήλωση ιδιοκτησίας τους στη συνέχεια.

Ωστόσο επειδή είναι αρκετοί αυτοί οι οποίοι δεν πρόλαβαν να κάνουν δήλωση και ανησυχούν μην χάσουν την περιουσία τους ή πληρώσουν μεγάλα πρόστιμα λόγο της καθυστέρησης αυτής, οι πολίτες δεν πρέπει να φοβούνται διότι η καθυστέρηση της κατάθεσης εμπρόθεσμης δήλωσης δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους, όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Τοπογράφος Μηχανικός Γραμματή Μπακλατσή.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να διευκολύνει τους πολίτες έδωσε μια «σιωπηρή» παράταση να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες τα ακίνητά τους έστω και εκπρόθεσμα μέχρι τέλος του 2019, χωρίς να ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Οσοι πάλι επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους στο κτηματολόγιο στην διεύθυνση www. Ktimatologio.gr , ενώ επίσης για αποφυγή πολύωρης αναμονής στο γραφείο κτηματογράφηση οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να απευθύνονται σε επαγγελματία μηχανικό που γνωρίζει τη σχετική διαδικασία συμπλήρωσης και κατάθεσης δηλώσεων ιδιοκτησίας.

Από τις αρχές του νέου χρόνου πάντως το σκηνικό θα αλλάξει άρδην, διότι αναμένεται να ψηφιστεί νέος νόμος που θα προβλέπει την επιβολή κλιμακωτών προστίμων σε όσους ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν εγκαίρως τα ιδιοκτησιακά τους στοιχεία – ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης στην υποβολή της δήλωσης, για αυτό και οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάσουν, αλλά να σπεύσουν άμεσα να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.

«Η μη δήλωση της συνεπάγεται αδυναμία αξιοποίησης της, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων», όπως επισήμανε η κ. Μπακλατσή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου