ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ξεκινά η διασταύρωση για ακίνητα σε περιοχές της Μαγνησίας

ξεκινά-η-διασταύρωση-για-ακίνητα-σε-πε-684223

Ερχονται πρόστιμα σε όσους απέκρυψαν το ακίνητό τους από την Εφορία

Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι στα ακίνητα μέσω διασύνδεσης Taxisnet και Κτηματολογίου, με βάση την κοινή απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου.

Με την απόφαση καθορίστηκαν ο τρόπος, οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Με τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Εθνικού Κτηματολογίου και θα εντοπίζουν άμεσα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) που υπάρχουν σε αυτά τόσο στις εντός, όσο και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές και τα οποία δεν είναι δηλωμένα στο έντυπο Ε9.

Επίσης, θα εντοπίζονται ακίνητα που ενώ έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, δεν έχουν δηλωθεί με το «σωστό» εμβαδό στην Εφορία.

Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι αρκετοί φορολογούμενοι αποκρύπτουν από την Εφορία την πραγματική τους ακίνητη περιουσία, δηλώνοντας λιγότερα τετραγωνικά για να αποφεύγουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν συσσωρευτεί χρέη από φόρους ακινήτων, τα οποία θα αναζητηθούν και θα καταλογιστούν με τον εντοπισμό τους από την ενοποίηση των δύο συστημάτων.

Άμεσα οι ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών θα προχωρούν στον καταλογισμό φόρων και προστίμων για τα ακίνητα που είτε δεν δηλωθεί καθόλου, είτε δηλώθηκαν με μικρότερο εμβαδόν.

Η συνεργάτιδα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ Γραμματή Μπακλατσή τοπογράφος – πολεοδόμος μηχανικός, με αφορμή τη σύνταξη του Κτηματολογίου στο υπόλοιπο Μαγνησίας, που ξεκινά αρχές Ιανουαρίου του 2019, εφιστά την προσοχή στους πολίτες της Μαγνησίας, ώστε να δηλώσουν σωστά τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο, αλλά και να διορθώσουν το Ε9, για να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Σημειώνεται ότι στο Κτηματολόγιο κάθε ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να δηλώσει τα πλήρη στοιχεία των κτισμάτων που βρίσκονται εντός του ακινήτου του, όπως έτος κατασκευής, αριθμό ορόφων, εμβαδόν ορόφων, χρήση κτιρίου, αριθμό υπογείων, εμβαδόν υπογείων, χρήση υπογείων, αποθήκες, γκαράζ και άλλους βοηθητικούς χώρους. Επίσης με τη δήλωση του ακινήτου στο Κτηματολόγιο γίνεται και ο εντοπισμός του στον χάρτη ηλεκτρονικά.

Αυτή λοιπόν η ηλεκτρονική καταγραφή του ακινήτου από το λογισμικό σύστημα του Κτηματολογίου ρέπει πολύ εύκολα για παράδειγμα τον εντοπισμό ενός αυθαιρέτου που δηλώνεται ως αδόμητο το οικόπεδο, ενώ έχει κτίσμα ή μιας αποθήκης 15 τετραγωνικών η οποία έχει μετατραπεί σε κατοικία 70 τετραγωνικών. Έτσι με μια απλή εντολή μπορεί να εμφανιστούν όλα τα ακίνητα που δηλώνονται ως αδόμητα και να διασταυρωθούν με τους σύγχρονες χάρτες που αποτυπώνουν με ακρίβεια όλους τους δομημένους χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις Κτηματολογίου για τις παρακάτω περιοχές: Ιωλκού (πρώην κοινότητες Αγίου Ονουφρίου, Ανακασιάς και Άνω Βόλου), Νέα Ιωνία, Αγιος Βλάσιος, Άγιος Λαυρέντιος, Αγριά, Άλλη Μεριά, Άνω Λεχώνια, Διμήνι, Δράκεια, Κάτω Λεχώνια, Κατηχώρι, Μακρινίτσα, Πορταριά και Σταγιάτες, Γλαφυρές, Σέσκλο, Αϊδίνι, Μικροθήβες, Αλμυρό, Ευξεινούπολη, Ανθότοπο, Κοκκωτοί, Κρόκιο, Κωφοί, Πλάτανος, Φυλάκη, Ανάβρα, Αγ. Θεόδωροι, Αχίλλειο, Πτελεός, Σούρπη, Αγία Τριάδα, Αγιος Ιωάννης, Αμαλιάπολη, Βρύναινα, Δρυμώνας, Κανάλια, Κερασιά, Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Κεραμίδι, Βελεστίνο, Αγιος Γεώργιος Φερών, Αερινό, Μικρό Περιβολάκι, Περίβλεπτο, Αργαλαστή, Μετόχι, Λαύκος, Μηλίνα, Προμύρι, Τρίκερι, Σκόπελος, Γλώσσα και Κλήμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου