ΕΛΛΑΔΑ

Κατεδαφίζονται 3.200 αυθαίρετα σε δάση, παραλίες -Κριτήρια & διαδικασία

κατεδαφίζονται-3-200-αυθαίρετα-σε-δάση-πα-783260

Δέσμη μέτρων που θα λειτουργήσει παράλληλα με τους ισχύοντες κανονισμούς ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών με στόχο να επιταχύνει την αντιμετώπιση πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων.

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Στάθακης, βασικό στόχος είναι η επιτάχυνση και η απλοποίηση των διαδικασιών κατεδαφίσεων της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί 2.500 αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις και περίπου 700 σε παραλίες.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να καταρτιστεί η λίστα με τα πρώτα 100 αυθαίρετα που πρόκειται να κατεδαφιστούν.

Η fast track διαδικασία

Συγκεκριμένα, παράλληλα με τη συνήθη διαδικασία κατεδαφίσεων, δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας να παίρνει αποφάσεις κατεδαφίσεων, στη βάση των εισηγήσεων των επιθεωρητών του υπουργείου.

Η διαδικασία αυτή αφορά:

* αναδασωτέες εκτάσεις,

* δασικές εκτάσεις,

* ρέματα,

* ετοιμόρροπα κτίρια.

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να κάνουν ενστάσεις στις υπουργικές αποφάσεις εντός 15 ημερών. Οι ενστάσεις θα γίνονται κατευθείαν στο ΣτΕ, χωρίς να προβλέπεται ενδιάμεσο στάδιο

Παράλληλα ενεργοποιείται ο νόμος Τρίτση του 1983 που προβλέπει την κατεδάφιση μαντρών σε απόσταση 500 μέτρων από τον Αιγιαλό.

Επίσης, δίνονται επιπλέον δυνατότητες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που είναι υπεύθυνη για τις κατεδαφίσεις.

Συγκεκριμένα:

* Δίνονται περισσότεροι πόροι από το Πράσινο Ταμείο για τις κατεδαφίσεις.

* Δίνεται η δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη να δίνει απευθείας αναθέσεις για τις κατεδαφίσεις μέχρι του ποσού των 135.000 ευρών.

* Δίνεται η δυνατότητα επέκτασης των υφιστάμενων εργολαβιών κατά 50%, προκειμένου να συμπεριληφθούν τα νέα έργα.

Τροπολογία για τις αποζημιώσεις

Εκτός από την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας για τις κατεδαφίσεις, κατατέθηκε και τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την απλοποίηση των διαδικασιών των αποζημιώσεων των πυρόπληκτων. Η τροπολογία προβλέπει:

* Αποζημίωση για την καταστροφή των δευτερευουσών κατοικιών και όχι μόνο των κύριων, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

* Εξομοίωση του συντελεστή αποζημίωσης των «κίτρινων» (μερικώς κατεστραμμένων) κτιρίων με αυτόν των «κόκκινων» (πλήρως κατεστραμμένων».

* Αποζημίωση είτε με βάση τη βεβαίωση της Πυροσβεστικής είτα με βάση τη βεβαίωση των συνεργείων καταγραφής (δηλαδή όχι και με τις δύο όπως ισχύει σήμερα).

* Μη συμψηφισμός των αποζημιώσεων με άλλες οφειλές προς το Δημόσιο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου