ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των ακινήτων και περιουσιολόγιο

ηλεκτρονικό-φακέλωμα-όλων-των-ακιν-797129

Της Γραμματής Μπακλατσή, Τοπογράφου – Πολεοδόμου Μηχανικού

[email protected]

Μέχρι τέλος του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη βάσεων δεδομένων για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των ακινήτων μέσου του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων φορολογουμένων. Πρόβλημα όμως θα υπάρξει σε όσους πιαστούν να έχουν αποκρύψει ή να έχουν δηλώσει πλαστά στοιχεία για τα ακίνητά τους, οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με χρηματικά πρόστιμα.

Το e-Periousiologio θα είναι συνδεδεμένο με πολλές ηλεκτρονικές βάσεις του δημοσίου και όσο αναφορά τα ακίνητα, θα αντλούνται στοιχεία και θα διασταυρώνονται online με πολλούς φορείς του ∆ηµοσίου όπως:

  • Πληροφοριακό σύστημα Εσόδων Taxis, δηλαδή Ε9 και ΕΝΦΙΑ
  • Ηλεκτρονικό Σύστημα αυθαιρέτων
  • E-poleodomia
  • Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων
  • Μετρητές ΔΕΗ
  • Κτηματολόγιο
  • Δασικοί Χάρτες
  • Ενεργειακά πιστοποιητικά που εκδίδονταιηλεκτρονικά στο Buildingcert.
  • Ψηφιακοί χάρτες Ελληνικού Κτηματολογίου
  • Τέλος Ακίνητης Περιουσίας
  • Τράπεζες
  • Ηλεκτρονικά Μισθωτήρια ( Ενοικιάσεις)
  • ΕΦΚΑ
  • ΟΣΔΕ
  • Μητρώο Γεωτρήσεων – Αρδεύσεων
  • Γνωστοποίηση καταστημάτων και μεταποιητικών επιχειρήσεων μέσω της φόρμας Notifybusiness.gov.gr
  • Ποια διασύνδεση θα υπάρχει μεταξύ του Κτηματολογίου και του Περιουσιολογίου;

Το κτηματολόγιο θα έχει την πλήρη καταγραφή της ιδιοκτησίας, για αυτό και είναι απαραίτητο εργαλείο για το περιουσιολόγιο, ώστε να αντλούνταιπληροφορίες για την ακίνητη περιουσίατων φορολογουµένων. Με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, θα γίνονται διασταυρώσεις, προκειμένου να εντοπίζονται φορολογούµενοι, οι οποίοι δεν έχουν δηλώσειτο σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους ή δήλωσαν ψευδή στοιχεία, για να αποφύγουν την πληρωµή φόρων ακινήτων.

  • Εμένα μου είπαν ότι το κτηματολόγιο ενδιαφέρεται για τα οικόπεδα και όχι για τα κτίσματα και για αυτό δήλωσα ό,τι έγραφε το συμβόλαιο μου. Είναι λάθος;

Πράγματι, κατά τη διαδικασία δηλώσεων στο κτηματολόγιο έχουν προκύψει πολλά προβλήματα για το πώς δηλώνονται τα αυθαίρετα, διότι στο έντυπο που συμπληρώνεται απότους ιδιοκτήτες δεν υπάρχουν αναφορές σε νόμιμα και αυθαίρετα κτίσματα, με αποτέλεσμα, ο κάθε πολίτης να κάνει τη δήλωση του, όπως αυτός νομίζει. Προσοχή όμως, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι στο έντυπο του κτηματολογίου να δηλώσουμε τα πλήρη στοιχεία των κτισμάτων που βρίσκονται εντός του ακινήτου μας. Όπως: έτος κατασκευής, αριθμό ορόφων, εμβαδόν ορόφων, χρήση κτιρίου, αριθμό υπογείων, εμβαδόν υπογείων, χρήση υπογείων, αποθήκες, γκαράζ και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Επομένως στο κτηματολόγιο δηλώνουμε τα νόμιμα και τα αυθαίρετα κτίσματα μαζί, κατά δήλωση του πολίτη με σχετική παρατήρηση στο τέλος της δήλωσης.

  • Δε δήλωσα το αυθαίρετό μου πουθενά και δεν μπορούν να το διασταυρώσουν από αρχεία Πολεοδομίας, Ε9, κτηματολογίου ή ΔΕΗ. Κινδυνεύω να με πιάσουν τώρα με το περιουσιολόγιο;

Ναι, γιατί με τη δήλωση του ακινήτου σας στο Κτηματολόγιο γίνεται και ο εντοπισμός του στο χάρτη ηλεκτρονικά. Αυτή λοιπόν η ηλεκτρονική καταγραφή του ακινήτου από το λογισμικό σύστημα του Κτηματολογίου, επιτρέπει πολύ εύκολα για παράδειγμα τον εντοπισμό ενός αυθαιρέτου που δηλώνεται ως αδόμητο οικόπεδο ή μιας αποθήκης 15 τετραγωνικών η οποία έχει μετατραπεί σε κατοικία 50 τετραγωνικών. Έτσι με μια απλή εντολή μπορεί να εμφανιστούν όλα τα ακίνητα που δηλώνονται ως αδόμητα και να διασταυρωθούν με τους σύγχρονες χάρτες που αποτυπώνουν με ακρίβεια όλους τους δομημένους χώρους.

Επομένως, με μια αντιστοίχιση πληροφοριών των δύο συστημάτων καταγραφών, μπορεί εύκολα να εντοπιστεί ποιο κτίσμα δεν έχει δηλωθεί και επομένως είναι αυθαίρετο.

  • Τι ρόλο θα παίξουν οι Δασικοί Χάρτες; Θα μου βρουν το αυθαίρετο;

Οι δασικοί χάρτες ολοκληρώνονται σιγά – σιγά και θα εφαρμοστούν σε όλη την Ελλάδα. Οι δασικοί χάρτες κατέγραψαν ηλεκτρονικά όλα τα ακίνητα π.χ. χωράφια, σπίτια, αποθήκες και γενικά κάθε τι που βρίσκεται εκτός των ορίων των πόλεων και των οικισμών της χώρας. Ήδη με βάση τα στοιχεία που έστειλαν οι Δήμοι της χώρας, έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονικό μητρώο δασικών αυθαιρέτων και αναμένεται και η αποστολή των στοιχείων απο τους τελευταίους Δήμους. Περίπου 1,5 εκατομμύρια αυθαίρετα κτίσματα θα βρίσκονται σε μια ηλεκτρονική βάση, για τα οποία το Υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για τη διαδικασία νομιμοποίηση τους.

  • Τι στοιχεία θα δίνει η κάθε Πολεοδομία με το πρόγραμμα «e-poleodomia »;

Άμεσα μπαίνει σε εφαρμογή και η ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών. Το ψηφιακό αυτό σύστημα θα καταγράφει κάθε νέα οικοδομική εργασία και θα είναι διασυνδεδεμένο με το σύστημα αυθαιρέτων, με το σύστημα έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών (Buildingcert) καθώς και την ηλεκτρονική καταγραφή των παλιών οικοδομών που θα γίνει μέσω της ταυτότητας του κτιρίου. Τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της ταυτότητας του κτιρίου και των αδειών δόμησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα είναι άμεσα διασυνδεδεμένα και θα λειτουργούν ενιαία με τις αντίστοιχες βάσεις καταχώρισης και αποθήκευσης δεδομένων των ακινήτων. Δηλαδή αρχίζει να λειτουργεί ένα ενιαίο ηλεκτρονικό δίκτυο, που θα δείχνει την πραγματική εικόνα για όλα τα ακίνητα της χώρας και το οποίο θα μπορεί πλέον να αξιοποιήσει η πολιτεία με το περιουσιολόγιο.

  • Τι θα ισχύσει με την ταυτότητα του κτιρίου;

Με την ταυτότητα του κτιρίου, που υποχρεωτικά θα γίνεται κάθε 5 χρόνια στις κατοικίες, το κράτος θα καταγράφει τον πολύ μεγάλο αριθμό πολεοδομικών παραβάσεων, που έχουν να κάνουν από απλές εσωτερικές μετατροπές χωρίς άδεια στις μονοκατοικίες και στα διαμερίσματα, αδήλωτους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, υπόγειες αποθήκες με χρήσεις γραφείων ή κατοικίας,ακόμα και ολόκληρους παράνομους ορόφους. Αυτή η διαδικασία θα φέρει στην επιφάνεια μα νέα γενιά αυθαιρέτων, τα οποία θα κληθεί το κράτος να διαχειριστεί καθιερώνοντας νέες διαδικασίες τακτοποίησης τους.

  • Και με αγροτικά ακίνητα τι γίνεται;

Και στα αγροτικά ακίνητα θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία διασταύρωσης των δασικών χαρτών και των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Ήδη ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ενημερώσει όλους τους ενδιαφερόμενους αναλυτικά για τις εκτάσεις που εμφανίζονται ως δασικές και θα πρέπει να προβούν στην διαδικασία αποχαρακτηρισμού των εκτάσεών τους είτε μέσω εξαγοράς είτε μέσω έγκρισης επέμβασης, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

  • Δηλώνω στο Ε9 ένα χώρο ως αποθήκη, που όμως τον μίσθωσα σε επιχείρηση τροφίμων. Θα υπάρξει πρόβλημα;

Η άδεια λειτουργία πολλών επιχειρήσεων όπως: Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Τουριστικά καταλύματα, Μεταποίηση τροφίμων και ποτών κ.α., έχει απλοποιηθεί και γίνεται πλέον μέσω της διαδικασίας της «γνωστοποίησης» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Notifybusiness.gov.gr. Επομένως υπάρχει η δυνατότητα διασταύρωσης της δηλούμενης στον παραπάνω διαδικτυακό τόπο χρήσης του ακινήτου, με στοιχεία χρήσης που δηλώνονται σε άλλους δημόσιους φορείς π.χ. Ε9, Πολεοδομία, Πυροσβεστική υπηρεσία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου