ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Αυξάνονται οι αναπαλαιώσεις κατοικιών

αυξάνονται-οι-αναπαλαιώσεις-κατοικι-43449

Κερδίζουν διαρκώς έδαφος οι ανακατασκευές παλιών ακινήτων, οι οποίες αντιστοιχούν στο 70% των τεχνικών εργασιών που πραγματοποιούνται στη συγκεκριμένη περίοδο, με την ανέγερση νέων οικοδομών να περιορίζεται μόλις στο 30% την τελευταία πενταετία τουλάχιστον, λόγω της κρίσης. Οι εργασίες αναπαλαίωσης αυξάνονται διαρκώς, προκειμένου να αξιοποιηθούν τουριστικά παλιά ακίνητα, για να ενισχύσουν το εισόδημα των ιδιοκτητών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου κατασκευαστών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η νέα τάση είναι ευδιάκριτη στον κεντρικό ιστό του Βόλου αλλά και σε τουριστικές περιοχές όπως το Πήλιο, όπου υπάρχουν πολλά ακίνητα που παρέμεναν για πολλά χρόνια κλειστά και αναξιοποίητα από τους ιδιοκτήτες τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αρχιτέκτων – μηχανικός Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων Μαγνησίας, σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες παλιών πέτρινων σπιτιών, που ήταν εγκαταλειμμένα για χρόνια, μπαίνουν πλέον στη διαδικασία της ανακατασκευής, προκειμένου στη συνέχεια να τα διαθέσουν προς ενοικίαση .

Οι εργασίες που πραγματοποιούνται σε παλιά πέτρινα του Πηλίου, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων καινούργιες διαρρυθμίσεις, προκειμένου, όταν πρόκειται κυρίως για διώροφα κτίρια, να δημιουργούνται επιμέρους χώροι, δηλαδή μικρά διαμερίσματα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά, εξυπηρετώντας, παράλληλα, τις ανάγκες διαμονής της οικογένειας.

Οι ιδιοκτήτες είτε έχουν κάποια απασχόληση είτε είναι άνεργοι σε ορισμένες περιπτώσεις, προσπαθούν να εξασφαλίσουν επιπλέον εισόδημα μέσω της βραχυχρόνιας ή μακροχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου που κατέχουν, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις αλλά και τα λειτουργικά έξοδα που επωμίζονται.

Αρκετοί καταβάλλουν προσπάθειες να ενταχθούν σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου, «αρκετοί προσπάθησαν να ενταχθούν στο “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ”, στο οποίο όμως υπήρχε ο περιορισμός ότι το ακίνητο έπρεπε να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Πολλά από τα ακίνητα για τα οποία υποβλήθηκαν αιτήσεις, δεν ήταν επιλέξιμα, γιατί ήταν εξοχικές κατοικίες. Αρα, δεν μπορούσαν να λάβουν χρηματοδότηση».

Οι εργασίες ανακαίνισης πραγματοποιούνται, πέραν των παλιών οικιών, και σε διαμερίσματα τριακονταετίας και πλέον, προκειμένου αυτά να αποκτήσουν νέα όψη και να πληρούν τις σύγχρονες ανάγκες για να νοικιαστούν ευκολότερα.

«Με έξυπνες παρεμβάσεις μπορεί να γίνει σύγχρονο ένα σπίτι, ώστε να μπορεί να το εκμεταλλευτεί κανείς, διότι μόνο με το βάψιμο ή ρετουσάροντας τα παλιά κουφώματα, δυστυχώς δεν νοικιάζονται πια, ή νοικιάζονται σε πολύ χαμηλές αξίες τα παλιά ακίνητα», επεσήμανε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου