ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ερχεται κραχ στην αγορά ακινήτων

ερχεται-κραχ-στην-αγορά-ακινήτων-120978

Απειλή – κραχ είναι για την κτηματαγορά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων. Στους μεσίτες κυριαρχεί τρόμος. Εάν πραγματοποιηθούν όντως χωρίς μέτρα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί 18.000 ακινήτων εντός του 2018 που ζητάει η Τρόικα, τότε θα επέλθει πλήρης υποβάθμιση της περιουσίας του συνόλου των πολιτών -και των μη υπόχρεων σε κόκκινα δάνεια- και θα απορρυθμιστεί πλήρως η αγορά ακινήτων, προειδοποιούν με κάθε τρόπο. Η Ομοσπονδία Μεσιτών Ελλάδος και ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών και Αττικής κρούουν κώδωνα κινδύνου. Εκπρόσωποί τους βρέθηκαν προχθές στον Βόλο για το φλέγον θέμα, και συναντήθηκαν με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Οι μεσίτες τονίζουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Χρειάζεται προστασία της πρώτης και κύριας κατοικίας αλλά και του συνόλου των πολιτών που έχουν περιουσιακά στοιχεία με την αναθεώρηση των τιμών, τονίζουν, ενώ επισημαίνουν ότι είναι οι μόνοι γνώστες των πραγματικών τιμών της αγοράς και ζητούν χώρο στο τραπέζι της διαβούλευσης. Και έχουν δίκιο. Οι επαγγελματίες μεσίτες, τονίζει η γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Βόλου, Σοφία Χαλκιά, μπορούν να εγγυηθούν για τις καλύτερες τιμές τόσο στους πωλητές όσο και στους αγοραστές στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Στον Βόλο εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος Ιωάννης Ρεβύθης και ο αντιπρόεδρος Μεσιτών Αθηνών – Αττικής Ελευθέριος Ποταμιάνος, μετέφεραν προχθές την ανησυχία τους στους επαγγελματίες συναδέλφους τους. Οι μεσίτες υπογράμμισαν ότι πρέπει με κάθε τρόπο: Να μην υπάρξει μαζικότητα στους πλειστηριασμούς και να προστατευτεί η πρώτη και κύρια κατοικία ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων. Να καθιερωθεί κατώτερο όριο τιμής ακινήτων που εκποιούνται. Να αναθεωρηθούν οι αξίες ακινήτων με βάση τις πραγματικές τιμές.

Τρόμος στους μεσίτες

«Δεν θα υπάρχει απορρόφηση ακινήτων με την εκτέλεση χιλιάδων πλειστηριασμών και οι τιμές μοιραία θα καταρρεύσουν. Θα φτάσουμε να πουλάμε 300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο από 800-1.000 ευρώ που είναι κατά μέσο όρο σήμερα», λέει ο κ. Ρεβύθης.

Οι πλειστηριασμοί των ακινήτων σύμφωνα με τους μεσίτες δεν θα πρέπει να έχουν μαζική μορφή, και οπωσδήποτε χρειάζονται ένα κατώτερο όριο τιμών. «Αν οι τιμές καταρρεύσουν, αυτό δεν είναι κακό μόνο για την οικονομία αλλά και για το κράτος και όλους τους Έλληνες που έχουν μία περιουσία, η οποία θα υποβαθμιστεί αυτομάτως. Οι τράπεζες θα πουλήσουν τα ακίνητα όσο-όσο προκειμένου να κλείσουν τις τρύπες από τα κόκκινα δάνεια».

Αυτό είναι ένα μείζον θέμα το οποίο πρέπει να το δουν όλοι, η κυβέρνηση, οι μεσίτες, οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι. Δεν μπορούν οι πλειστηριασμοί των ακινήτων να ξεκινούν από 50.000 ευρώ και να φτάνουν στις 3.000 ευρώ. Θα υποβαθμίσουν και τον θεσμό του πλειστηριασμού και των ακινήτων. Οι τράπεζες έχουν πολλά κατασχεμένα ακίνητα, και ακόμη περισσότερα κόκκινα δάνεια» προσθέτει ο ίδιος.

Θα καταρρεύσουν πλήρως οι τιμές ακινήτων

Εξίσου σημαντική με τη μαζικότητα των πλειστηριασμών είναι για τους μεσίτες και η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών. Οι μεσίτες έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους, όμως δεν έχουν βρει ανταπόκριση. Ο κ. Ρεβύθης λέει ότι το υπουργείο δεν τους κάλεσε να συμμετάσχουν στη διαδικασία, αν και οι μεσίτες είναι οι μόνοι που γνωρίζουν τις πραγματικές τιμές.

«Η αναπροσαρμογή θα πρέπει να ακολουθήσει την πραγματική πορεία της οικονομίας. Το κράτος πρέπει να απευθυνθεί στους συλλόγους ανά περιφέρεια και νομό, να έχει τις πραγματικές αντικειμενικές αξίες.

Οι πιστοποιημένοι από το Υπ. Οικονομικών μηχανικοί – εκτιμητές έχουν κατά κύριο λόγο έδρα στην Αθήνα και δεν γνωρίζουν τις τιμές όλων των πόλεων. Η τελευταία αναπροσαρμογή έγινε πριν από δέκα χρόνια, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει μία διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και της πραγματικής της τάξεως του 50%», προσθέτει.

Μεταφορά για το μέλλον των επενδυτικών σχεδίων

Τα σημάδια σταθεροποίησης που παρουσίασε το τελευταίο διάστημα η κτηματαγορά οφείλονται στην καλή τουριστική κίνηση αλλά και στη συνειδητοποίηση εκ μέρους του καταναλωτικού κοινού ότι από εδώ και στο εξής η ζωή μας θα είναι έτσι, επισήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος των Μεσιτών Αθηνών – Αττικής.

«Εάν εφαρμοστεί το προαπαιτούμενο της Τρόικας, τότε η ψυχολογική ισορροπία που μπορούσε να υπάρχει στο καταναλωτικό κοινό, θα καταρρεύσει και θα γυρίσουμε σε τιμές ακόμη χαμηλότερες των προηγούμενων ετών. Χρήστες της αγοράς ακινήτων και επενδυτές θα μεταβάλλουν τις επενδυτικές κινήσεις για το μέλλον, δημιουργώντας τροχοπέδη στα όποια περιθώρια ανάπτυξης. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μεγάλη απαξίωση των ακινήτων. Τώρα που πάμε να σταθεροποιηθούμε θα οδηγηθούμε εκ νέου σε νέα κατρακύλα;» διερωτάται ο κ. Ελευθέριος Ποταμιάνος.

Πρέπει να δράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να αντιδράσουμε πολλές φορές ενάντια στους πλειστηριασμούς, επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει: «Σαν Σύλλογος Αθήνας έχουμε κάνει έγγραφο προς το Υπ. Οικονομικών και για τις αντικειμενικές. Εμείς ξέρουμε καλύτερα τις τιμές που τρέχουν. Δεν είναι δυνατόν να μας απαξιώνουν. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άλλες πόλεις της Ελλάδας».

Οι πρεσβευτές της κτηματαγοράς

Γνώστες των τιμών των ακινήτων και εγγυητές των αγοραπωλησιών και των μισθώσεων είναι μόνον οι επαγγελματίες μεσίτες.

Το μήνυμα αυτό μετέφερε η γραμματέας του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Βόλου, Σοφία Χαλκιά. «Αυτοί που θέλουν να πουλήσουν και να αγοράσουν ακίνητα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο μεσίτης είναι εκείνος που υπερασπίζει το περιουσιακό τους στοιχείο στην καλύτερη δυνατή τιμή κάθε φορά, και όχι άλλοι άνθρωποι που κάνουν πάρεργα. Εμείς οφείλουμε να προστατέψουμε και το επάγγελμά μας και τους καταναλωτές» τόνισε.

Αγοραστές και πωλητές θα πρέπει να απευθύνονται σε νόμιμα γραφεία, και δη σε γραφεία που ανήκουν σε κάποιο Σύλλογο και μπορούν να ελεγχθούν ανά πάσα στιγμή, πρόσθεσε περαιτέρω, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηλίας Κοκμοτός. «Ειδικά οι πωλητές μπορούν να απευθύνονται στον Σύλλογό μας για εκτιμήσεις και να παίρνουν καλύτερα αποτελέσματα» κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου