ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων 2017

κανονισμός-ενεργειακής-απόδοσης-κτι-377806

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, Τοπογράφου – Πολεοδόμου Μηχανικού [email protected]

Από τον Ιούλιο ισχύει ο αναθεωρημένος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, γνωστός ως ΚΕΝΑΚ, που διαμορφώνει το πλαίσιο αρχών και καθορίζει με λεπτομέρεια τους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε να επιτυγχάνεται ο πιο αποδοτικός συνδυασμός κόστους παρεμβάσεων και εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.

Σκοπός λοιπόν του ΚΕΝΑΚ είναι τα κτίρια στην Ελλάδα να γίνουν λιγότερο ενεργοβόρα, μειώνοντας τις απώλειες τους και διασφαλίζοντας συνθήκες άνεσης και καλύτερης ποιότητας ζωής στους εσωτερικούς τους χώρους.

Αυτό επιτυγχάνεται, με τη μόνωση των κτιρίων (σε ταράτσα και κέλυφος), με τη χρήση νέων ενεργειακά αποδοτικών δομικών υλικών και ηλεκτρομηχανολογικών (Η/Μ) συστημάτων, με τη μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. φωτοβολταϊκά).

Τι είναι ο ΚΕΝΑΚ;

Είναι η μελέτη που αναλύει και αξιολογεί την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου. Ο ΚΕΝΑΚ είναι σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου του 2010 και απαιτείται για την έκδοση οικοδομικής άδειας κάθε κτιρίου καθώς και των ριζικά ανακαινιζόμενων κτιρίων. Αποτελεί πρόσθετη μελέτη απαραίτητη για την έκδοση οικοδομικής άδειας και αντικαθιστά τη μελέτη θερμομόνωσης, όπως ίσχυε μέχρι την εφαρμογή του νέου κανονισμού.

Γιατί είναι σημαντικός ο νέος ΚΕΝΑΚ;

  • Ο νέος ΚΕΝΑΚ καταρχήν περιλαμβάνει αλλαγές, που ενδιαφέρουν τόσο τους μηχανικούς όσο και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
  • Επίσης είναι σημαντικός γιατί, με την αναθεώρηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) «ξεκλειδώνει» η διαδικασία προκήρυξης του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον 2017», το οποίο θα ενισχύσει νοικοκυριά για την εφαρμογή λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, όπως σύνδεση με φυσικό αέριο, τοποθέτηση θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων κ.ά.

Τι ακριβώς καθορίζεται με τον ΚΕΝΑΚ;

  • Ορίζεται μεθοδολογία υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων για την εκτίμηση των ενεργειακών καταναλώσεων των κτιρίων για θέρμανση, ψύξη, κλιματισμό, φωτισμό και παραγωγή ζεστού νερού.
  • Καθορίζονται ελάχιστες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση και κατηγορίες για την ενεργειακή κατάταξη των κτιρίων.
  • Καθορίζονται οι παράμετροι για τον ενεργειακά αποδοτικό σχεδιασμό των κτιρίων, τα χαρακτηριστικά των δομικών στοιχείων του κτιριακού κελύφους και οι προδιαγραφές των τεχνικών συστημάτων κτιρίων.
  • Καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της μελέτης ενεργειακής απόδοσης
  • Καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ).
  • Καθορίζεται η διαδικασία των ενεργειακών επιθεωρήσεων των κτιρίων, καθώς και η διαδικασία των επιθεωρήσεων των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.

Είναι μεγάλες οι αλλαγές σε σχέση με τον παλιότερο ΚΕΝΑΚ 2010;

Όχι. Με τον ΚΕΝΑΚ 2017 επέρχονται πολλές συμπληρώσεις, βελτιώσεις και προσθήκες ως προς τον ΚΕΝΑΚ 2010, χωρίς όμως να μεταβάλουν ουσιαστικά τις ελάχιστες απαιτήσεις και προδιαγραφές υλικών και εγκαταστάσεων. Κυρίως οι αλλαγές έχουν να κάνουν με μια αύξηση των απαιτήσεων σε θερμομόνωση.

Τι δεν αλλάζει με τον αναθεωρημένο ΚΕΝΑΚ;

Δεν έρχονται αλλαγές, αφού πρακτικά παραμένουν οι ίδιες απαιτήσεις με τον ΚΕΝΑΚ 2010 για τα παρακάτω:

  • λέβητες θερμάνσεως
  • αντλίες θερμότητας κατά την θέρμανση
  • ψύκτες κατά την ψύξη
  • κλιματιστικές μονάδες (ΚΚΜ)

Αυτές οι νέες απαιτήσεις αυξάνουν το κόστος στο νοικοκυριό;

Πράγματι θα υπάρξει μια χρηματική επιβάρυνση, γιατί αυξήθηκε το απαιτούμενο ελάχιστο πάχος θερμομόνωσης κατά 1 έως 2 εκατοστά. Αυτή η αύξηση του πάχους της θερμομόνωσης θα ισοδυναμεί με ένα πρόσθετο κόστος περί τα 1 με 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο επιφανείας.

Επίσης θα υπάρξει και μια μικρή επιβάρυνση στο κόστος τοποθέτησης των κουφωμάτων, που οφείλεται νέες αυξημένες απαιτήσεις θερμομονωτικών ιδιοτήτων των κουφωμάτων

Ο νέος ΚΕΝΑΚ θα ισχύει μόνο για τα καινούργια κτίρια;

Οι ελάχιστες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων που θέτει ο ΚΕΝΑΚ εφαρμόζονται υποχρεωτικά στα νέα κτίρια, αλλά και στα υφιστάμενα, εφόσον αυτά ανακαινίζονται ριζικά.

Πώς θα προμηθευτώ τα κατάλληλα υλικά, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις;

Ο ΚΕΝΑΚ είναι ένα τεχνικού περιεχομένου κείμενο, που απευθύνεται για χρήση αποκλειστικά σε μηχανικούς. Ο μηχανικός έχει την κατάλληλη ενημέρωση για τις νέες προβλέψεις και την ενσωμάτωση των αλλαγών στα σχετικά λογισμικά (προγράμματα στο υπολογιστή) που χρησιμοποιούνται κατά τη μελέτη, την κατασκευή και το έλεγχο των κατασκευών των κτηρίων.

Για τη σωστή λοιπόν εφαρμογή του θα πρέπει να απευθυνθείτε σε μηχανικό – ενεργειακό επιθεωρητή, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τις απαιτήσεις του κτιρίου σας (π.χ. θερμομόνωση, αντικατάσταση λέβητα, κουφωμάτων κλπ), προκειμένου να προκύψει ο βέλτιστος συνδυασμός κόστους – παρεμβάσεων στο κτίριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου