ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Η χρήση του πεζοδρομίου από ιδιώτες και επιχειρήσεις

η-χρήση-του-πεζοδρομίου-από-ιδιώτες-κα-385082

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, Τοπογράφου – Πολεοδόμου Μηχανικού

[email protected]

Τα πεζοδρόµια των κοινόχρηστων χώρων κατασκευάζονται, ανακατασκευάζονται, επισκευάζονται και συντηρούνται µε σκοπό να διασφαλίζεται η συνεχής, ασφαλής και χωρίς εµπόδια κυκλοφορία των πεζών σε όλη την επιφάνειά τους και η χρήση τους από άτοµα µε ειδικές ανάγκες.

Τι προδιαγραφές υπάρχουν για σωστά πεζοδρόμια;

Τα πεζοδρόμια κατασκευάζονται σύμφωνα με προδιαγραφές που καθορίζονται με κανονιστική απόφαση του δήμου. Στην απόφαση καθορίζονται οι διαστάσεις, το είδος κατασκευής και το είδος των υλικών των κρασπέδων, των ρείθρων και της επίστρωσης ή της επικάλυψής τους. Επίσης καθορίζονται το είδος της φύτευσης, οι διαστάσεις και τα άλλα στοιχεία των τμημάτων των πεζοδρομίων που διατίθενται για φύτευσή τους (π.χ. παρτέρια).

Προσοχή! Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να τηρεί τις διαστάσεις και να επιβάλλει Ελεύθερη Ζώνη Όδευσης Πεζών, για τη συνεχή, ασφαλή και ανεμπόδιστη κυκλοφορία σύμφωνα με αυτά που ορίζει η Πολεοδομική Νομοθεσία. Οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση (π.χ. σήμανση, φύτευση, ζαρντινιέρες κλπ) τοποθετείται υποχρεωτικά εκτός της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΖΩΝΗΣ. Αν το πεζοδρόμιο έχει πλάτος μικρότερο του 1,50 μέτρου η ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών καταλαμβάνει όλο το πεζοδρόμιο.

Ποιος πληρώνει για τη συντήρησή τους;

Σύμφωνα με τον κτιριοδομικό κανονισμό υπόχρεοι για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πεζοδροµίων και των τεχνικών έργων που τα αποτελούν (κράσπεδα, ρείθρα, υπόστρωµα και επίστρωση ή επικάλυψη) είναι οι ιδιοκτήτες των παρόδιων ακινήτων µπροστά στα οποία βρίσκονται τα πεζοδρόμια.

Τι γίνεται όταν καταστρέφεται από τη ΔΕΗ, ΔΕΥΑ, ΟΤΕ, Φυσικό Αέριο κλπ;

Σε περίπτωση καταστροφής ή αχρήστευσης ή εκσκαφής των πεζοδροµίων από την εκτέλεση εργασιών, υπόχρεος για την αποκατάσταση, επισκευή ή ανακατασκευή του είναι ο φορέας εκτέλεσης των εργασιών αυτών, εκτός αν εκτελούνται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του παρόδιου ακινήτου, οπότε υπόχρεος είναι αποκλειστικά ο ιδιοκτήτης του.

Τι γίνεται όταν οι ιδιοκτήτες δεν συντηρούν τα πεζοδρόμια τους;

Σε αυτή την περίπτωση ο δήμος αναλαμβάνει την κατασκευή, ανακατασκευή ή επισκευή των πεζοδρομίων και στη συνέχεια βεβαιώνει στο Ταμείο του δήμου τη δαπάνη σε βάρος είτε των ιδιοκτητών των παρόδιων ακινήτων είτε των φορέων εκτέλεσης έργων (ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ), εφόσον αυτά δεν έχουν κατασκευασθεί ή επισκευασθεί ακόμα ή δεν έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές που ισχύουν για την κατασκευή ή επισκευή τους.

Επιτρέπεται η κλίση στα πεζοδρόμια για είσοδο σε πάρκινγκ;

Η κλίση κατά µήκος των πεζοδροµίων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 12%. Για την αποφυγή µεγαλύτερης κλίσης κατασκευάζονται σε κατάλληλες θέσεις βαθµίδες σε όλο το πλάτος του πεζοδροµίου µέγιστου ύψους 0,15 µ. Επίσης δεν επιτρέπεται και η κατασκευή σκαλοπατιών για την είσοδο σε κτίριο, γιατί είναι επικίνδυνα για την διέλευση των πεζών και είναι πολεοδομική παράβαση. Η άρση του κινδύνου γίνεται µε εφαρµογή των διατάξεων «περί επικινδύνων οικοδομών» από την αρµόδια Πολεοδοµική Υπηρεσία.

Πότε επιτρέπονται τραπεζοκαθίσματα;

Με κανονιστική απόφαση του δήμου καθορίζονται τα πεζοδρόμια στα οποία επιτρέπεται τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να αναπτύσσουν συγκεκριμένο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων. Ο αριθμός αυτός αναφέρεται ρητά στην άδεια λειτουργίας και ο επιχειρηματίας πληρώνει κάθε χρόνο τέλος κατάληψης του χώρου στον δήμο. Η Δημοτική Αστυνομία ελέγχει αν τηρούνται οι κανονιστικές αποφάσεις. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο δήμος επιβάλει πρόστιμο και ανακαλεί την άδεια.

Πολλές φορές τα καταστήματα επεκτείνουν τα τραπέζια σε όλο το πεζοδρόμιο. Μπορούν να το κάνουν;

Όχι. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει αρμονική συνύπαρξη των κατοίκων και των επιχειρηματιών καθώς επίσης να εξασφαλίζεται η ασφαλής κυκλοφορία των πεζών και των (ΑμεΑ) σε πλάτος 1,50 τουλάχιστον.

Τα διακοσμητικά στοιχεία, διαχωριστικά πλαίσια, σκίαστρα, πέργκολές κλπ επιτρέπονται;

Όχι. Δεν επιτρέπεται καμία μόνιμη κατασκευή στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο όπως υποστυλώματα, δάπεδα, καθίσματα, ζαρντινιέρες, διαχωριστικά μεταξύ όμορων καταστημάτων κλπ.

Επιτρέπεται τα καταστήματα να εκθέτουν τα εμπορεύματά τους στα πεζοδρόμια;

Δεν επιτρέπεται στα πεζοδρόμια να γίνεται επέκταση των δραστηριοτήτων των καταστημάτων και των επιτηδευματιών κάθε μορφής, όπως εμπορικά μαγαζιά, συνεργεία αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, συναρμολογήσεις επίπλων κ.ά.

Θέλω να τοποθετήσω προσωρινά οικοδομικά υλικά. Τι κάνω;

Ο ιδιοκτήτης ή ο εργολάβος θα πρέπει να κάνει αίτηση στη Διεύθυνση Οικονομικών του δήμου, όπου θα πάρει άδεια κατάληψης του κατάληψη πεζοδρομίου. Οι υπεύθυνοι του έργου είναι υποχρεωμένοι να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη ατυχήματος. Ο χώρος κατάληψης θα πρέπει να σημανθεί κατάλληλα, ώστε να είναι ορατός και κατά τις βραδινές ώρες.

Για την κατάληψη πληρώνεται στον δήμο μηνιαίο τέλος κατά ζώνες και κατά τετραγωνικό μέτρο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου