ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Τουρίστες του… real estate

τουρίστες-του-real-estate-446571

Πληθαίνουν οι τουρίστες του real estate στη Μαγνησία, οι οποίοι συνδυάζουν το τερπνό μετά του ωφελίμου, δηλαδή τις διακοπές στην περιοχή μας και ταυτόχρονα την αναζήτηση εξοχικού σε συμφέρουσες τιμές, σε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρείται σημαντική μείωση στις τιμές ακινήτων, η οποία φθάνει κατά περίπτωση μέχρι 50%.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η μείωση στις τιμές πώλησης των ακινήτων είναι εμφανής την τελευταία οκταετία, ενώ όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ρία Σκούρτη – Σταυροπούλου, υπεύθυνη τοπικού κτηματομεσιτικού γραφείου, σε ορισμένες περιπτώσεις παλιών αστικών ακινήτων φτάνει αλλά και υπερβαίνει το 50%, ενώ στα νεόδμητα, κάτω της δεκαπενταετίας ακίνητα, κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20%.

Η κινητικότητα καθίσταται εντονότερη ενόψει θερινής σεζόν, αλλά και στο πλαίσιο της έλευσης ξένων τουριστών στη Μαγνησία, οι οποίοι στρέφουν το βλέμμα στην κατεύθυνση του real estate, αναζητώντας εξοχικά σε τιμές ευκαιρίας στο Πήλιο και σε τουριστικές, γενικότερα, περιοχές.

Πολύ μικρό ποσοστό αγοράζουν, ωστόσο, ακίνητα, μόνο το 20% περίπου, όπως αναφέρει η κ. Σκούρτη, κάνοντας παράλληλα λόγο για επισκέψεις τουριστών από το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Αγγλία, γενικότερα την Ευρώπη και άλλες περιοχές, οι οποίοι στο πλαίσιο των διακοπών τους, κάνουν έρευνα αγοράς, αναζητώντας το εξοχικό της προτίμησής τους σε πολύ χαμηλή τιμή.

Σύμφωνα με την εικόνα που παραθέτει η κ. Σκούρτη, παρατηρείται σταθερή ροή από το εσωτερικό και το εξωτερικό, αλλά οι εν δυνάμει αγοραστές παραμένουν, ωστόσο, διστακτικοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Η ίδια εκτιμά ότι η πολιτική σταθερότητα αναμφίβολα επηρεάζει τον χώρο του real estate και όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον μόλις ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση, σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα και την «παγωμένη» εικόνα που διήρκεσε επί μακρόν.

«Η ανασφάλεια επηρεάζει αρνητικά τον χώρο της αγοράς και πώλησης ακινήτων, διότι οι ενδιαφερόμενοι δεν ξέρουν πώς να λειτουργήσουν», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια.

Σε γενικές γραμμές πάντως, η κίνηση θεωρείται μάλλον μέτρια σε σύγκριση με τις προσδοκίες των επαγγελματιών αλλά και των άμεσα ενδιαφερομένων, δεδομένου ότι η προσφορά είναι πολλαπλάσια της ζήτησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου