ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Πατάρι: Πότε είναι νόμιμο;

πατάρι-πότε-είναι-νόμιμο-464762

Της Γραμματής Μακλατσή, Τοπογράφου, Πολεοδόμου Μηχανικού

baklatsi@yahoo.gr

Τα πατάρια συναντώνται πολύ συχνά σε πολλά καταστήματα και είναι μία από τις περιπτώσεις στην οποία πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Η κατασκευή νόμιμου παταριού σε ισόγειο κατάστημα προβλέπονταν μόνο για όσες οικοδομές είχαν κατασκευαστεί μέχρι το 1985. Από το 1985 και μετά, άρχισε να εφαρμόζεται ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός του 1985 (Γ.Ο.Κ. 1985) ο οποίος ουσιαστικά «απαγόρευσε» την δημιουργία παταριών σε καταστήματα. Το ότι βλέπουμε λοιπόν πατάρια σε πολλά καταστήματα δεν σημαίνει ότι αυτά τα πατάρια είναι νόμιμα.

Έχω παρανόμο πατάρι στο κατάστημά μου. Τι πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε μηχανικό προκειμένου να το εξετάσει στατικά και ανάλογα αν έχει βοηθητική ή κύρια χρήση, θα το τακτοποιήσετε με τον ισχύοντα νόμο αυθαιρέτου πληρώνοντας το ανάλογο πρόστιμο.

Γίνεται να έχω πρόσβαση από το πατάρι προς τα έξω;

Το πατάρι είναι προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται εντός χώρου, όπου η υποκείμενη επιφάνεια πληροί τις προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης, έχει προσπέλαση αποκλειστικά από τον χώρο αυτόν, αποτελεί λειτουργικό παράρτημα της χρήσης αυτής. Άρα η εξωτερική πρόσβαση απαγορεύεται.

Θέλω να νοικιάσω ένα κατάστημα για εστιατόριο ή καφέ και έχει νόμιμο πατάρι. Μπορώ να βάλω τραπεζοκαθίσματα;

Μπορείτε μέσω της τακτοποίησης με το νόμο αυθαιρέτου να μετατρέψετε το πατάρι σε Χώρο Κύριας Χρήσης του μαγαζιού σας, εφόσον πληρούνται κάποιες κατασκευαστικές προδιαγραφές π.χ. στατικότητας, κατάλληλο ύψος, φυσικός φωτισμός και αερισμός. Έτσι θα μπορέσετε να αυξήσετε τον οφέλειμό σας χώρο (π.χ. ως χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, τουαλέτας, γραφείου κλπ).

Έχω κατάστημα με πατάρι. Μπορώ να βάλω σ’ αυτό τα W.C. για να κερδίσω χώρο από το ισόγειο;

Ο χώρος των W.C. πρέπει να είναι νόμιμος, δηλαδή να εμφανίζεται στην οικοδομική άδεια ή στην άδεια δόμησης του καταστήματος ακριβώς όπως υφίσταται και στην πραγματικότητα. Σε περίπτωση που το κατάστημα δεν διαθέτει αποχωρητήριο, τότε απαιτείται η έκδοση άδειας δόμησης για την κατασκευή του. Αν το κατάστημα διαθέτει νόμιμο αποχωρητήριο, το οποίο όμως δεν πληροί τις παραπάνω προδιαγραφές, τότε μπορείτε να εκτελέσετε τις απαραίτητες εργασίες για την ανακατασκευή του εκδίδοντας έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την πολεοδομία. Η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας είναι αρκετά οικονομικότερη σε σχέση με την άδεια δόμησης και εκδίδεται γρήγορα.

Έχω κατάστημα με άδεια του 1979, που έχει πατάρι

Σύμφωνα με τον τότε ισχύοντα οικοδομικό κανονισμό του 1973, το πατάρι είναι παράρτημα του καταστήματος και ως αναπόσπαστο τμήμα του έχει άμεση σχέση και αποκλειστική προσπέλαση από αυτό .Για να είναι Χώρος Κύριας Χρήσης απαιτείται να έχει ύψος 2,70 μ. Επειδή το πατάρι έιχε εξ αρχής μικρότερο ύψος, δεν μπορείτε να πάρετε βεβαίωση για κύρια χρήση.

Άμα φτιάξω ένα μεταλλικό πατάρι, χωρίς μπετόν είναι νόμιμο;

Πράγματι τα μεταλλικά πατάρια αποτελούν την ιδανική λύση στο πρόβλημα έλλειψης χώρου, τόσο σε κατοικίες όσο και σε καταστήματα. Έχουν το πλεονέκτημα πως μπορούν να κατασκευαστούν οποιαδήποτε στιγμή και όχι κατ’ ανάγκη στη φάση κατασκευής της οικοδομής.

Προσοχή όμως !!! Το πατάρι αποτελεί δομικό στοιχείο του υφιστάμενου κτηρίου και πρέπει να εναρμονίζεται με τους ισχύοντες κανόνες δόμησης, γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση απαιτείται να γίνει ειδική στατική μελέτη και να εκδοθεί Άδεια Δόμησης.

Γιατί είναι παράνομα τα περισσότερα πατάρια που κατασκευάστηκαν μετά το 1985;

Από την εφαρμογή του οικοδομικού κανονισμού του έτους 1985 και μετά, τα πατάρια προσμετρούσαν στον συντελεστή δόμησης. Έτσι οι κατασκευαστές το θεωρούσαν χάσιμο τετραγωνικών και έμμεσα ατόνησε εν τοις πράγμασι η ευρεία κατασκευή παταριών, αφού ο συντελεστής δόμησης ήταν πιο αποδοτικός σε (ευρώ) να χρησιμοποιηθεί σαν διαμέρισμα. Έτσι κατασκευάζονταν καταστήματα με ύψος 5 .μ. και στη συνέχεια αυθαίρετα γίνονταν και τα πατάρια

Σήμερα τι ισχύει για τα πατάρια των καταστημάτων; Επιτρέπονται και μετράνε κανονικά στην δόμηση;

Σύμφωνα με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, που ισχύει από το 2012, επιτρέπεται το πατάρι (εσωτερικός εξώστης) σε ένα κατάστημα ή σε ένα διαμέρισμα, αρκεί να αποτελεί λειτουργικό παράρτημα του υποκείμενου χώρου και να συνδέεται αποκλειστικά με εσωτερική σκάλα. Επίσης εάν το εμβαδό του ποαταριού είναι μικρότερο του 70% της επιφάνειας του υποκείμενου χώρου (του διαμερίσματος δηλαδή ή του καταστήματος στο οποίο ανήκει το πατάρι) δεν συνυπολογίζεται στη δόμηση, με την προϋπόθεση την μη ύπαρξη κλειστών τμημάτων σ’ αυτό. Τυχόν τμήματα του παταριού με βοηθητική χρήση π.χ. W.C. προσμετρούνται στη δόμηση

ΠΡΟΣΟΧΗ !!! Βγάζοντας μια Άδεια Δόμησης για μια πολυκατοικία που υπάρχουν προφανώς πολλές ιδιοκτησίες πρέπει το σύνολο των παταριών να μην υπερβαίνει και το 10% της συνολικής επιτρεπόμενης δόμησης της πολυκατοίκιας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου