Σοφίτα: Πως αξιοποιείται;

Τελευταία ενημέρωση: 2017-05-08, 15:54:09
Σοφίτα: Πως αξιοποιείται;

Της Γραμματής Μακλατσή, Τοπογράφου, Πολεοδόμου Μηχανικού

baklatsi@yahoo.gr

 

Οι σοφίτες είναι προνόμιο λίγων σπιτιών, κυρίως μονοκατοικιών και συνήθως τις συναντάμε σε εξοχικές κατοικίες. Είναι ένας χώρος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη στέγη και αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέρος του σπιτιού, κατάλληλο μάλιστα να καλύψει σημαντικές λειτουργικές ανάγκες της κατοικίας μας.

Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί μία σοφίτα;

Οι σοφίτες μπορούν να μετατραπούν σε δωμάτια, με παράθυρα στη στέγη. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τις παραμελούν και τις έχουν ανεκμετάλλευτες. Κάποιοι μάλιστα, τις κρατούν ως αποθηκευτικούς χώρους. Όμως, τα τελευταία χρόνια οι σοφίτες μονώνονται με τελευταίας τεχνολογίας υλικά θερμομόνωσης, με στόχο να μειωθούν τα κόστη θέρμανσης σε ένα σπίτι, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν και όμορφους αισθητικά χώρους.

Πολλά σπίτια με σοφίτες πωλούνται ως π.χ. σπίτια των 3 δωματίων, έχοντας τα 2 από τα 3 σε αυτήν. Είναι νόμιμα και μπορώ να αγοράσω ένα;

Όπως αντιλαμβάνεστε ο χώρος της σοφίτας είναι πιο «στενάχωρος» και πολλές φορές χαμηλοτάβανος μιας και βρίσκεται μέσα στη σκεπή. Όσον αφορά την αγορά για τη σύνταξη του συμβολαίου απαιτείται βεβαίωση μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρέτης κατασκευής. Οπότε ο μηχανικός θα εξετάσει τη νομιμότητα της σοφίτας. Σε περίπτωση που δεν προβλέπεται από την οικοδομική άδεια του κτηρίου, μπορεί να τακτοποιηθεί με τον ισχύοντα νόμο περί αυθαιρέτων, αρκεί να κατασκευάστηκε μέχρι τον Ιούλιο του 2011.

Μπορεί να είναι ανεξάρτητος χώρος;

Όχι, γιατί σύμφωνα με τον κανονισμό, η σοφίτα είναι ανοιχτός ή κλειστός προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται εντός του ύψους της στέγης του κτηρίου και επικοινωνεί εσωτερικά με τον κάτω όροφο. Δεν μπορεί να έχει δηλαδή είσοδο - έξοδο με εξωτερική ανεξάρτητη σκάλα και να είναι ανεξάρτητη και αυτοτελή ιδιοκτησία.

Μπορεί η σοφίτα να έχει πόρτα και να βγαίνει σε δώμα;

Όχι. Επιτρέπεται να έχει παράθυρα μόνο στο κεκλιμένο επίπεδο της στέγης, χωρίς να προεξέχουν από αυτό, για τον φωτισμό και αερισμό του χώρου.

Αν κάνω σοφίτα μέσα στη στέγη, θα θεωρηθεί χώρος κατοικίας και θα φορολογούμαι για επιπλέον τετραγωνικά μέτρα;

Σύμφωνα με το νέο οικοδομικό κανονισμό οι σοφίτες που έχουν συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο από το μισό του χώρου του ορόφου με τον οποίο συνδέονται λειτουργικά δεν προσμετρωνται στη δομηση. Επίσης δεν θα πρέπει να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο και εφόσον το μέσο ελεύθερο ύψος είναι μικρότερο από 2,20 μ.

Μπορώ να ρίξω πλάκα σκυροδέματος που θα είναι το δάπεδο της σοφίτας και να εκμεταλλευτώ τον χώρο κάτω από τη στέγη;

Όχι. Η σοφίτα επικοινωνεί με τον όροφο και μόνο με εσωτερική σκάλα, διαφορετικά θεωρείται ανεξάρτητος όροφος.

Ποιά είναι τα ζητούμενα στη σοφίτα σύμφωνα με την Πολεοδομία;

α) να είναι εντός του ύψους της επικλινούς στέγης,

β) να μην μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία.

γ) να έχει μέσο ύψος 2,20 μ.

Μπορώ να φτιάξω περιμετρικά ένα τοιχάκι ύψους 1 μέτρου κι εκεί να πατήσω τη στέγη, ώστε να δημιουργήσω ένα χαμηλό όροφο με ενσωματωμένη στέγη με ύψος 2,20 μ.;

Όχι η σοφίτα πρέπει να βρίσκεται αποκλιστικά μέσα σε στέγη και δε μπορεί να υπάρχει περιμετρική τοιχοποιία, γιατί τότε πρόκειται για όροφο (έστω και χαμηλό) που επικαλύπτεται από στέγη.

 Πώς μπορώ να μετατρέψω τι στέγη σε σοφίτα;

Θα πρέπει καταρχήν να απευθυνθείτε σε μηχανικό, ο οποίος θα εξετάσει με βάση τα σχέδια της οικοδομικής άδειας, αν ο χώρος που βρίσκεται μέσα στη στέγη έχει το απαιτούμενο ύψος, τα τετραγωνικά μέτρα κ.λπ. ώστε να μπορεί να γίνει χώρος δωματίου. Ο μηχανικός στη συνέχεια θα συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την αρμόδια πολεοδομία με σκοπό τη λήψη οικοδομικής άδειας ή την αναθεώρηση της υπάρχουσας αδείας αν είναι σε ισχύ. Σημαντική προϋπόθεση για να λάβετε οικοδομική άδεια, είναι τα τετραγωνικά του υπάρχοντος κτηρίου να μην ξεπερνούν τα τετραγωνικά που ορίζει η πολεοδομία.

Θέλω να ένα σπίτι με σοφίτα, επιτρέπεται στο Πήλιο;

Στο Πήλιο ισχύει ειδικό διάταγμα για την προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα των χωριών. Για αυτό και επιβάλλονται ειδικοί μορφολογικοί κανόνες, όπως είναι ο τρόπος κατασκευής της στέγης για την κάλυψη των κτιρίων σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα. Απαραίτητο είναι λοιπόν να απευθυνθείται σε αρχιτέκτονα μηχανικό προκειμένου να μελετήσει το κτίριο και να σας κατευθύνει σε μορφολογικές επιλογές, εναρμονισμένες με τα ισχύοντα πολεοδομικά μεγέθη για το Πήλιο.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
σοφίτες με περιμετρική υπερύψωση
Πιστεύω πως και οι δύο προηγούμενες παρατηρήσεις είναι σωστές και εύστοχες. Η διατύπωση εντός του ύψους της επικλινούς στέγης που αναφέρεται ο ΝΟΚ νομίζω πως αποσκοπεί στο να προσδιορίσει το σημείο που επιτρέπει την κατασκευή της σοφίτας . ΔΕΝ επιτρέπει δηλ. την δημιουργία τέτοιου χώρου που θα έχει ύψος κάτω από 2,20 (άρα και μέσου ύψους) εντός οποιουδήποτε ορόφου. Για εσωτερικό εξώστη έχει συγκεκριμένες άλλες προϋποθέσεις. Σοφίτα επιτρέπει μία φορά στο σημείο της επίστεψης του κτιρίου. Το αν έχω περιμετρική υπερύψωση με συνολικό μέσω ύψος κάτω από 2,20 προφανώς και δεν καταστρατηγεί την έννοια της σοφίτας, αρκεί η εξωτερική κατακόρυφη προβολή της όψης του κτιρίου να είναι εντός του επιτρεπόμενου ύψους της περιοχής. Εξάλλου για φανταστείτε ότι κατασκευάζουμε μία στέγη με τέσσερεις κλίσεις όπου το πρώτο τμήμα (όπως και το τελευταίο, κάτι που η νομοθεσία το επιτρέπει-τις μορφές δηλ. της στέγης με διάφορες κλίσεις,) να έχουν πολύ μεγάλη κλίση , σχεδόν κατακόρυφη ενώ τα δύο μεσαία τμήματα αυτής να έχουν κλασική κλίση, Τι θα λέγαμε τότε ? Η σοφίτα είναι νόμιμη γιατί είναι εντός του ύψους της επικλινούς ? Μόνο μορφολογικά εξαμβλώματα θα έδινε μία τέτοια προσέγγιση. Εξάλλου παλαιότερα έχουν εκδοθεί Αποφάσεις και ερμηνευτικές για ενσωμάτωση χώρου στέγης με χώρο υποκείμενου ορόφου εκεί που οι ελεγκτές των πολεοδομικών υπηρεσιών αντιμετώπιζαν με παραπλήσια λογική την δημιουργία χώρων εντός της στέγης Νομοθετούσαν! και ΔΕΝ επέτρεπαν !!!. Αυτό που ουσιαστικά αλλάζει με τον ΝΟΚ είναι ότι σου επιτρέπει τέτοιον χώρο με μέσο ύψος 2,2 και στην συγκεκριμένη θέση με το ήμισυ της επιφάνειας..... και όλα τα υπόλοιπα..... Ευχαριστώ.
Χρήστος Τομπάζης - 2020-02-13 06:25:20
Παρατήρηση
Α) Στην ερμηνεία που δίνεται ότι η σοφίτα πρέπει να είναι μέσα στην στέγη και να μην υπάρχει τοίχος έστω και του 1 μέτρου υπάρχει κάπου γραμμένο σε κάποιο άρθρο ή παράγραφό του, διότι έτσι δεν προκύπτει Σοφίτα, αλλά μόνο χώρος στέγης, το 2,20 μ. μέσω όρος ύψους πως είναι δυνατόν να εφαρμοστεί, αφού μέγιστό ύψος στέγης έχουμε 1,50 μ. για τις Νότιες περιοχές της Ελλάδας και 2,00 μ για τις Βόρειες, Πιστεύω ότι η ερμηνεία σας για τις Σοφίτες πάσχει σε κάποια σημεία. Β) Στο ερώτημα αν θα φορολογηθούν τα τετραγωνικά μέτρα της σοφίτας, απαντάται με νομοθεσία κατά ΝΟΚ, ενώ στον φορολογικό νόμο ακόμα και τα υπόγεια ή τα πατάρια ως βοηθητική χώροι ή κύριοι χώροι, μπαίνουν κανονικά στο Ε9, άρα φορολογούνται ανάλογα με την χρήση που έχουν.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ - 2019-02-18 16:30:29
πΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΟΤΙ... Μπορώ να φτιάξω περιμετρικά ένα τοιχάκι ύψους 1 μέτρου κι εκεί να πατήσω τη στέγη, ώστε να δημιουργήσω ένα χαμηλό όροφο με ενσωματωμένη στέγη με ύψος 2,20 μ.; Όχι η σοφίτα πρέπει να βρίσκεται αποκλιστικά μέσα σε στέγη και δε μπορεί να υπάρχει περιμετρική τοιχοποιία, γιατί τότε πρόκειται για όροφο (έστω και χαμηλό) που επικαλύπτεται από στέγη. ΑΛΛΑ Η ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΧΕΙ ΤΟΙΧΑΚΙ..ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΦΙΤΑ, ΣΩΣΤΑ??
ΕΙΡΗΝΗ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ - 2018-08-13 16:03:57
Αποστολή σχολίου
8
+
1
=