ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Αγροτική Αποθήκη 15 τ.μ. χωρίς Οικοδομική Aδεια

αγροτική-αποθήκη-15-τ-μ-χωρίς-οικοδομικ-479845

Της Γραμματής Μακλατσή, Τοπογράφου, Πολεοδόμου Μηχανικού

baklatsi@yahoo.gr

Σύμφωνα με την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία, επιτρέπεται η κατασκευή αποθήκης χωρίς οικοδομική άδεια σε καλλιεργούμενα αγροκτήματα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη κατοικίας στο αγρόκτημα.

Στην περίπτωση αυτή το αγροτεμάχιο πρέπει να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και η αποθήκη πρέπει να είναι λιθόκτιστη, κεραμοσκεπής, με επιφάνεια έως 15 τ.μ. και συνολικό ύψος κτηρίου μαζί με τη στέγη τα 3 μέτρα.

Για την κατασκευή αυτών των μικρών αποθηκών αντί της οικοδομικής άδειας απαιτείται «Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας», μετά από έγκριση της Δ/νσης Αγρ/κής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, η οποία θα αιτιολογεί την αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητα ύπαρξης της αποθήκης για την εξυπηρέτηση της καλλιέργειας του αγροκτήματος.

Είμαι ιδιοκτήτης ενός αγροκτήματος. Πως μπορώ να χτίσω κι εγώ μια αποθήκη;

Η έκδοση της Άδειας γίνεται από την Υπηρεσία Δόμησης ( Πολεοδομία) του δήμου ύστερα από αίτηση του ιδιοκτήτη ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται σφραγίδα και υπογραφή αρμόδιου Μηχανικού.

Ποια είναι τα δικαιολογητικά;

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

1) Αίτηση του ιδιοκτήτη

2) Αν υπάρχει κτίσμα εντός του αγροτεμαχίου ζητούνται τα στοιχεία νομιμότητας του κτηρίου π.χ. Οικοδομική Άδεια, περαίωση με Ν. 4178/13, Βεβαίωση μηχανικού για κτίσμα προ του έτους 1955

3) Τοπογραφικό Διάγραμμα και αποτύπωση της αποθήκης (θέση, διαστάσεις, αποστάσεις κτλ).

4) Αρχιτεκτονικά Σχέδια Τομής και Κάτοψης

5) Τεχνική Έκθεση Μηχανικού

6) Βεβαίωση όπου υπάρχει κτηματολόγιο

7) Φωτογραφίες του ακινήτου

8) Υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης των συνιδιοκτητών του ακινήτου

9) Βεβαίωση αναγκαιότητας και λειτουργικότητας της αποθήκης από τη Δ/νση Αγρ/κής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας της Περιφέρειας που βρίσκεται το αγροτεμάχιο.

Επίσης υποβάλλονται και άλλες εγκρίσεις αρμόδιων υπηρεσιών (Δασαρχείου, Υπουργείου Πολιτισμού, Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής για τους παραδοσιακούς οικισμούς του Πηλίου κτλ) όπου αυτές απαιτούνται από τις κείμενες διατάξεις, κατά περίπτωση.

Γιατί συμφέρει η διαδικασία;

Είναι μεγάλη ευκολία για τον αγρότη, που θέλει να έχει ένα μόνιμο χώρο αποθήκευσης για τη φύλαξη των εργαλείων, των αγροτικών εφοδίων, των προϊόντων κ.λπ. Μάλιστα συμφέρει, γιατί η άδεια μικρής κλίμακας κοστίζει πολύ λιγότερο σε σχέση με την οικοδομική άδεια σε ό,τι αφορά στη μελέτη και την επίβλεψη του μηχανικού, αλλά και τα φοροτεχνικά. Επίσης κοστίζει υποπολλαπλάσια μιας άδειας για αγροτική κατοικία των ίδιων τετραγωνικών. Προσοχή! όμως δεν μπορεί να μετατραπεί σε κατοικία.

Εχω καλλιεργήσιμη έκταση που βρίσκεται μέσα στο χωριό. Δικαιούμαι τέτοιας αποθήκης;

Όχι, η κατασκευή της λιθόκτιστης αποθήκης γίνεται αποκλειστικά σε καλλιεργούμενο αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού.

Στο ακίνητό μου έχω κτίσει μία κατοικία με άδεια. Μπορώ να κατασκευάσω και την αποθήκη των 15 τ.μ.;

Ναι, εφόσον στο αγροτεμάχιο υπάρχει καλλιέργεια. Η αποθήκη κατασκευάζεται ανεξάρτητα από τυχόν υπάρχουσα κύρια οικοδομή

Πώς παίρνω την έγκριση της αρμοδίας Δ/νσης Γεωργίας;

Για να δοθεί η έγκριση υποβάλλονται τα εξής δικαιολογητικά:

1) Αίτηση στην οποία θα αναφέρονται το είδος της καλλιέργειας, η τοποθεσία και η έκταση της εκμετάλλευσης ή δήλωση καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ.

2) Αντίγραφα εντύπων Ε1 και Ε9, όπου φαίνεται το δηλωμένο αγροτεμάχιο.

3) Δύο αντίγραφα Τοπογραφικού διαγράμματος

4) Δύο σειρές αρχιτεκτονικών σχεδίων που να ακολουθούν στο σχεδιασμό τη λειτουργικότητα της αγροτικής αποθήκης (π.χ. πόρτα απλή, παράθυρα μικρά για τον αερισμό της) σύμφωνα με τους πολεοδομικούς περιορισμούς.

Μόλις καταθέσω τα δικαιολογητικά παίρνω αμέσως τη βεβαίωση από τη Δ/νση Γεωργίας;

Μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών η υπηρεσία διενεργεί επιτόπιο έλεγχο, εξετάζει αν το αγρόκτημα είναι καλλιεργούμενο ή όχι, τι καλλιέργεια υπάρχει, αν είναι απαραίτητη και σκόπιμη η ύπαρξη αποθήκης για το κτήμα και για την υπόλοιπη εκμετάλλευση και απαντά στο αίτημα θετικά ή αρνητικά.

Εχω τρία αγροτεμάχια. Μπορώ να βγάλω άδεια για τρεις αποθήκες;

Ναι. Αν το κάθε αγροτεμάχιο έχει καλλιέργεια και έχει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Η αποθήκη αφορά κάθε αγρόκτημα ξεχωριστά.

Ακουσα ότι μόνο στα ελαιοπερίβολα επιτρέπονται αυτές οι αποθήκες. Ισχύει;

Όχι. Δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος της καλλιέργειας. Μπορεί να είναι κηπευτικά, δενδροκομική καλλιέργεια κλπ. Όπου γίνεται δηλαδή συγκομιδή αγροτικών προϊόντων που απαιτούν υλικά (π.χ. πανέρια, κοφίνια, κασάκια) καθώς και γεωργικά εργαλεία.

Μόλις χτίσω την αποθήκη υπάρχει κάποιος έλεγχος;

Μετά την κατασκευή του κτηρίου, σύμφωνα με την άδεια που έχει πάρει απ’ την Πολεοδομία, δεν προβλέπεται κανείς έλεγχος, ούτε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, ούτε την Πολεοδομία, εκτός αν υπάρξει καταγγελία.

Μπορώ να αλλάξω χρήση στο κτίσμα και να το κάνω κατοικία;

Όχι. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έπαψε να υπάρχει καλλιέργεια ή ότι μετατράπηκε το κτίσμα σε κατοικία παύει να ισχύει ο λόγος ανέγερσής του και ανακαλείται η Άδεια Μικρής Κλίμακας από την πολεοδομία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου