ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Νέες Εξελίξεις στο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ 2017»

νέες-εξελίξεις-στο-εξοικονομώ-κατ-ο-495751

Της Γραμματής Μακλατσή, Τοπογράφου, Πολεοδόμου Μηχανικού

baklatsi@yahoo.gr

Εν αναμονή του Νέου «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» πρόσφατα εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού θα ζητούνται υποχρεωτικά και παρεμβάσεις για μεγαλύτερη αναβάθμιση των κατοικιών. Μάλιστα για εισόδημα από 25.000 ευρώ και πάνω θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτική αναβάθμιση στη Β’ ενεργειακή κλάση. Αυτό όμως, αν ισχύσει, σημαίνει ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός της κάθε παρέμβασης και άρα το κόστος για το νοικοκυριό. Αυτή η προϋπόθεση του νέου προγράμματος θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για πολλούς ενδιαφερόμενους στο να υποβάλουν αίτηση και κυρίως δε θα αναβαθμιστούν τα παλιά κτίρια που είναι και τα πιο ενεργοβόρα και αποτελούν το 96,3% του κτιριακού δυναμικού της χώρας μας.

Τι είναι Ενεργειακή Κλάση;

Η ενεργειακή κλάση του κτιρίου, έχει να κάνει με την εξοικονόμηση ενέργειας που πετυχαίνει ένα κτίριο και υπολογίζεται με βάση κάποιες παραμέτρους, όπως η ηλικία του κτιρίου, ο προσανατολισμός του, η θερμομόνωση του κελύφους, τα ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα), το σύστημα θέρμανσης, το σύστημα ψύξης και ο φωτισμός του κτιρίου ανάλογα με τη χρήση του (κατοικία, κατάστημα κ.λπ.).

Πόσες κατηγορίες υπάρχουν;

Υπάρχουν εννέα ενεργειακές κατηγορίες (Α+, Α, Β+,Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η) που αντιστοιχούν στην ενεργειακήαπόδοση του κτιρίου.

Πότε ένα κτίριο έχει καλή απόδοση;

Οι καλύτερες βαθμίδες είναι οι Α+, Α, Β+, Β και αφορούν τα καινούργια κτίρια που έχουν κατασκευαστεί με τις σύγχρονες προδιαγραφές και έχουν καλή θερμομόνωση, ενεργειακά τζάμια και σύγχρονα συστήματα θέρμανσης αλλά και παραγωγής ζεστού νερού. Παράλληλα τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτές τις κατασκευές φέρουν τις κατάλληλες σημάνσεις αλλά και πιστοποιήσεις. Κυρίως αυτά τα σπίτια χτίστηκαν μετά το 2012.

Τι γίνεται με τις υπόλοιπες κατηγορίες;

Οι κατηγορίες Γ, Δ, Ε συνήθως αφορούν σπίτια που έχουν κατασκευαστεί με τον παλιό κανονισμό θερμομόνωσης, δηλαδή μετά το 1979 και συνήθως είναι κατοικίες με παλιά διπλά τζάμια και έχουν θερμομόνωση.

Οι τελευταίες κατηγορίες Ζ και Η αφορούν παλιά κτίρια, που είναι η πλειοψηφία των κατοικιών στην Ελλάδα και είναι τα πιο ενεργοβόρα, ακριβώς λόγω της ανυπαρξίας απαιτήσεων σε θερμομόνωση των κτιρίων κατά την περίοδο χτισήματος τους.

Το σπίτι μου είναι ενεργειακής κλάσης Ζ τι πρέπει να κάνω για να γίνει Β;

Για να πετύχουμε την άνοδο της κατοικίας μας από την χαμηλότερη ενεργειακή κλάση Γ ή Δ ή Ε ή Ζ ή Η στην κλάση Βχρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις. Τις εργασίες που θα απαιτηθούν να γίνουν, θα σας τις προτείνει ο Ενεργειακός Επιθεωρητής – Μηχανικός ύστερα από ενεργειακή επιθεώρηση που θα κάνει στο κτίριο. Ενδεικτικά μπορεί να προτείνει: σύνδεση με το φυσικό αέριο, θερμομόνωση τοίχων ή και οροφής, εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα αλλά και τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων, τεντών σκίαστρων κλπ

Ποιός θα μου πει τι κλάσης είναι το σπίτι μου;

Το Ενεργειακό Πιστοποιητικό ( Π.Ε.Α.) είναι το έγγραφο που εκδίδεται από Ενεργειακό επιθεωρητή (Μηχανικό) και στο οποίο αποτυπώνεται η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου (ή τμήματος αυτού). Με το Π.Ε.Α. το κτίριο κατατάσσεται σε μία από τις εννέα ενεργειακές κατηγορίες και ο επιθεωρητής καταγράφει και συστάσεις για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, μαζί με ενδεικτικό κόστος και χρόνο απόσβεσης.

Ποιες επεμβάσεις μπορώ να κάνω;

Οι επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν είναι:

  • Η αλλαγή στο σύστημα θέρμανσης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο
  • Η αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Η εξωτερική θερμομόνωση τοίχων
  • Η μόνωση της ταράτσας
  • Ο έλεγχος και η συντήρηση του συστήματος θέρμανσης και ψύξη
  • Η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (π.χ. τέντες)
  • Η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα
  • Η αναβάθμιση των συστημάτων φωτισμού / ηλεκτρικών συσκευών
  • Η αντικατάσταση τζαμιών
  • Η κατασκευή φωτοβολταϊκού συστήματος στο δώμα ή στη στέγη του κτιρίου

Μπορώ με γρήγορο τρόπο να εκτιμήσω την ενεργειακή απόδοση του δικού μου σπιτιού;

Το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) έχει αναπτύξει μια σχετική εφαρμογή που μπορείτε εύκολα να εκτιμήσετε την ενεργειακή κατάσταση του δικού σας σπιτιού πατώντας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://exoikonomisi.ypeka.gr/Portals/1/exikonomisi_app/exoikonomisi.htm

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου