ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Οι νέες τάσεις στην αγορά κατοικίας

οι-νέες-τάσεις-στην-αγορά-κατοικίας-517448

Οι νέες τάσεις στην αγορά κατοικίας είναι ήδη γεγονός σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική, αλλά σιγά-σιγά μπαίνει και η Ελλάδα στον 21ο αιώνα σε ό,τι αφορά στον τρόπο κατασκευής ενός κτιρίου. Τα διαμερίσματα-κουτιά σε γκρίζες πολυκατοικίες βεβαίως θα υπάρχουν πάντοτε, όμως όσοι μπορούν να διαθέσουν πολλά χρήματα θα μπορούν να ζουν σε «παραμυθένια» σπίτια. Αλλωστε, όσο περισσότερο «κουράζεται» η αγορά με τα συνηθισμένα και τετριμμένα αρχιτεκτονικά και κατασκευαστικά πρότυπα τόσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη ανανέωσης. Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα δεδομένα, τέσσερα είναι τα καινούργια στοιχεία στην κατοικία τα οποία βάζουν τις βάσεις της νέας εποχής:

1. Lofts

Εγιναν πια μόδα και στην Ελλάδα! Τι είναι όμως τα λοφτ; Σύμφωνα με το λεξικό ορολογίας της κτηματαγοράς του γραφείου Rudloff (από τους μεγαλύτερους κτηματομεσίτες στο Σικάγο), o όρος αναφέρεται σε διαμερίσματα ή ακόμη και σε γραφεία τα οποία δημιουργούνται σε υπάρχοντα επαγγελματικά κτίρια, όπως αποθήκες, εργοστάσια, νοσοκομεία, σχολεία, κτίρια γραφείων κ.ά. Αυτοί οι ενιαίοι χώροι συνήθως είναι ψηλοτάβανοι (πάνω από 3,80 μ.), με ελάχιστη ή ανύπαρκτη διαμερισμάτωση, εμφανείς σωληνώσεις, ξύλινα δοκάρια και υπερμεγέθη παράθυρα. Στην Αμερική έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Ηταν η εποχή που διάφορες καλλιτεχνικές αλλά άφραγκες ψυχές έψαχναν για φθηνούς χώρους όπου θα στέγαζαν πέρα από το κεφάλι τους και την τέχνη τους. Στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει πάντα, το φαινόμενο λοφτ πρωτοήρθε με καθυστέρηση αρκετών χρόνων.

Σε ποιους απευθύνονται τα λοφτ; Σίγουρα όχι σε normal οικογένειες. Για να αντέξει μια οικογένεια τη διαβίωση σε έναν τέτοιο χώρο θα πρέπει να διέπεται από αρμονία και ηρεμία, καθώς αν εκνευριστείς και θέλεις να κλείσεις μια πόρτα με δύναμη το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βρεις κάποια κοντά σου. Παράλληλα, οι περιοχές όπου υπάρχουν τα περισσότερα λοφτ δεν διασφαλίζουν τις καλύτερες συνθήκες και για τη ζωή έξω από το σπίτι. Οι δρόμοι είναι στενοί οπότε δεν χωράει να παρκάρει το οικογενειακό αυτοκίνητο, παρόλο ότι είναι σε εμπορικούς δρόμους το κοντινότερο σούπερ μάρκετ απέχει κάποια χιλιόμετρα, ενώ δεν τίθεται θέμα για σχολείο κοντά στην περιοχή.

Τα λοφτ κατά κύριο λόγο απευθύνονται σε ελεύθερους ή ζευγάρια που δεν έχουν βάλει ως άμεσο στόχο τη δημιουργία οικογένειας, καθώς και σε ζευγάρια των οποίων τα παιδιά έχουν μεγαλώσει και έχουν φύγει από το σπίτι. Τα πρώτα λοφτ έχουν κάνει την εμφάνισή τους στου Ψυρρή, το Θησείο και το Γκάζι, εκεί δηλαδή όπου υπάρχουν παλαιά κτίρια τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε ενιαίους χώρους

Και επειδή κάποιους το παραπάνω μοντέλο τους αγρίευε λίγο, προέκυψε και ο όρος «soft loft». Συνήθως αναφέρεται σε χώρους πιο προσεγμένους στα τελειώματα, με λευκούς τοίχους και ελαφρά διαμερισμάτωση. Μεγάλο όφελος από τη μετατροπή αυτών των κτιρίων είναι η διατήρηση της αρχιτεκτονικής και του χαρακτήρα των παλαιών βιομηχανικών και εμπορικών τμημάτων της πόλης.

Μπορεί το λοφτ να ακούγεται ως μια φθηνή λύση ως αρχική αγορά, θα πρέπει όμως να συνυπολογιστεί το κόστος ανακατασκευής για να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να μπορεί να θεωρείται κατοικήσιμο. Οι περισσότεροι βιομηχανικοί χώροι στερούνταν θέρμανσης, μόνωσης και επαρκούς δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως και ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με αγοραστές λοφτ, τα επιπλέον χρήματα που πρέπει να διατεθούν ώστε το οίκημα να μπορεί να κατοικηθεί είναι της τάξης των 700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

2. Ψηφιακα σπίτια

Για… προχωρημένους και πλούσιους, το ψηφιακό σπίτι θυμίζει διαστημόπλοιο. Ο κύριος Γ. Χουβαρδάς της εταιρίας Θεμέλια Χουβαρδά, που δραστηριοποιείται στην κατασκευή πολυτελών κατοικιών με σύγχρονα συστήματα, λέει:

Το μέλλον είναι τα έξυπνα σπίτια. Για παράδειγμα, υπάρχουν αυτοματισμοί σε όλο το ακίνητο ώστε να μπορείς από μακριά να ενεργοποιήσεις οτιδήποτε θέλεις. Π.χ., να έχεις τη δυνατότητα πατώντας ένα κουμπί να ενεργοποιείς το φωτισμό σε όποιο σημείο του σπιτιού θέλεις.»

Αλλο παράδειγμα εφαρμογής του «έξυπνου σπιτιού» είναι η ενεργοποίηση της πισίνας για τη θέρμανση των υδάτων. Επίσης, η ενημέρωση στο κινητό τηλέφωνο για το συναγερμό και ό,τι αφορά στην ασφάλεια του σπιτιού, το άνοιγμα του σπιτιού χωρίς κλειδιά, η θέρμανση ή η ψύξη του κτιρίου είναι ορισμένα συστήματα που υποστηρίζονται από το σωστό μηχανολογικό εξοπλισμό που τοποθετείται σε ένα πολυτελές σπίτι.

Για ακόμη πιο… διαστημικές κατοικίες, οι ξένοι ειδικοί προτείνουν τον πλήρη έλεγχο του σπιτιού μέσω Internet ακόμη και από μακριά. Ηδη ετοιμάζονται οικιακοί σέρβερ οι οποίοι θα προσφέρουν απίστευτους αυτοματισμούς. Παράδειγμα: το ψυγείο θα προβλέπει και θα ενημερώνει για τα τρόφιμα που λείπουν, ενώ θα μπορεί να στείλει και e-mail στο σούπερ μάρκετ για παραγγελίες. Επίσης προβλέπεται προγραμματισμός της καφετιέρας ή του θερμοσίφωνα, μετατροπή με ένα κουμπί του σαλονιού σε home theater κλπ.

3. Προκατασκευασμένα

Κανείς δεν θα πίστευε πριν από τριάντα χρόνια ότι τα γνωστά λυόμενα θα ήταν σήμερα αυτά τα εκπληκτικά σπίτια που συναντάμε κυρίως στην εξοχή. Κι όμως, η τεχνολογία προχώρησε και φτάσαμε στο σημείο να γίνονται προκάτ κατασκευές καλύτερες και από τις σταθερές, οι οποίες κοστίζουν μέχρι 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Τα προκατασκευασμένα σπίτια μπορούν να διαθέτουν ένα ή δύο επίπεδα και δεν υπάρχει όριο στην επιφάνειά τους. Αυτό που χρειάζεται μόνο είναι ένα οικόπεδο, μια άδεια οικοδομής όπως και στα συμβατικά σπίτια και μια εταιρία η οποία θα αναλάβει να κατασκευάσει και να μεταφέρει το σπίτι για την τελική εγκατάσταση στη βάση του από μπετόν.

Ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή ενός τέτοιου κτιρίου κυμαίνεται από 2-3 έως 6 μήνες. Σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια του κτιρίου, πλέον οι εταιρίες για την κατασκευή από μπετόν χρησιμοποιούν όλο και πιο σύγχρονα συστήματα. Ενα καινούργιο σπίτι μπορεί να έχει κολόνες μεσαίες και γωνιακές, καθώς και περιμετρικά δοκάρια. Επίσης, μπορεί να έχει ειδικές στερεώσεις με τοιχία, σκάλες, κατάλληλα ταβάνια, σοφίτες και μπαλκόνια.

Εκτός από τα γνωστά μπετονένια προκατασκευασμένα, υπάρχει και η επιλογή του ξύλινου, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο εντυπωσιακό και πιο ανθεκτικό. Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται σ’ αυτό τον τομέα εισάγουν κορμούς δέντρων από τη Φιλανδία, τη Σουηδία και αλλού και με κατάλληλη επεξεργασία τους δίνουν τη μορφή, αλλά και την αντοχή που χρειάζεται για την κατασκευή ενός σπιτιού. Το κόστος ενός ξύλινου σπιτιού ξεκινά από 600 ευρώ ανά τ.μ. και η διάρκεια κατασκευής του είναι γύρω στους 6 μήνες. Κι αν κάποιοι φοβούνται ότι το ξύλο είναι πιο επικίνδυνο γιατί παίρνει εύκολα φωτιά, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι τέτοια η επεξεργασία που το καθιστά πιο ασφαλές από το μπετόν. Προσφέρει επίσης καλύτερη θερμομόνωση κρατά τη ζέστη το χειμώνα και είναι πιο δροσερό το καλοκαίρι και τέλος διαβρώνεται σε διπλάσιο χρόνο απ ό,τι το σκυρόδεμα.

4. Οικολογικά σπίτια

Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική φαίνεται να είναι άγνωστη στη χώρα μας, ωστόσο δεν είναι έτσι. Οι παραδοσιακοί κτίστες, ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, έφτιαξαν κατά κόρον βιοκλιματικά σπίτια με όποια υλικά διέθεταν. Πέτρινες κατοικίες, υπόσκαφα στη Σαντορίνη, φεγγίτες στα κτίρια και ειδικά σκίαστρα είναι ορισμένα από τα παραδοσιακά μέσα που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες.

Οικολογικό σπίτι είναι αυτό που αξιοποιεί το φυσικό μικροκλίμα της περιοχής, καταναλώνει πολύ λίγη ενέργεια για να θερμανθεί και να δροσιστεί, ανακυκλώνει όλα τα απορρίμματα που παράγει, πετυχαίνει μια καλή ποιότητα εσωτερικού αέρα και αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το φυσικό φωτισμό. Βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και αρκετά χρήματα, όμως το κέρδος είναι πολλαπλάσιο. Αλλωστε, ο κτιριακός τομέας καταναλώνει περί το 35% της πρωτογενούς ενέργειας της χώρας και ευθύνεται για το 40% περίπου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Επομένως, ένα μέρος της σωτηρίας του πλανήτη περνά μέσα από τα λεγόμενα «πράσινα» σπίτια.

Πώς γίνονται αυτά; Καταρχάς με το σχεδιασμό του κτιρίου με τρόπο ώστε να αξιοποιεί στο μέγιστο τις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και τη φυσική ενέργεια και να προστατεύεται από τους ψυχρούς βόρειους ανέμους. Η οικολογική-βιοκλιματική κατοικία πρέπει να έχει θέα προς το νότο και να εκμεταλλεύεται τη θερμική ηλιακή ενέργεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, βασική προτεραιότητα είναι η προστασία του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου (ταράτσας, πιλοτής, όψεων) με την τοποθέτηση θερμομόνωσης από κατάλληλα οικολογικά υλικά ακόμη και στα δομικά στοιχεία (δοκάρια και κολόνες). Για την αποφυγή θερμικών απωλειών χρησιμοποιούμε διπλά τζάμια, ενώ για την υπερβολική ζέστη μέσα στο κτίριο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φροντίζουμε τον κατάλληλο σκιασμό του με πέργκολες, σκίαστρα ή τοποθέτηση φυλλοβόλων δέντρων στην κατάλληλη θέση (στο νότο), καθώς και συστήματα κινητής ηλιοπροστασίας. Σημαντικό ρόλο παίζει και το χρώμα του κτιρίου: Τα σκούρα χρώματα εξωτερικά έχουν την τάση να απορροφούν ενέργεια, την οποία μεταδίδουν στο εσωτερικό του κτιρίου. Τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν ένα μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο περιβάλλον και βοηθούν στην αποφυγή υπερθέρμανσης του κτιρίου. Τέλος, και στην Ελλάδα τείνει να γίνει μόδα η χρήση μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων, που παράγουν δωρεάν ενέργεια μόνο με την τοποθέτηση ειδικών συσσωρευτών ηλιακής ενέργειας.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου