ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

ΤΕΕ: «Ναι» στην ανάρτηση των δασικών χαρτών

τεε-ναι-στην-ανάρτηση-των-δασικών-χα-533194

«Θέλουμε να υπάρχουν δασικοί χάρτες και να αναρτηθούν. Επίσης, θέλουμε να υπάρχουν ηλεκτρονικές διαδικασίες, που να υποστηρίζουν όλη αυτή τη διαδικασία της ανάρτησης και όποιοι συνδέονται με αυτήν».

Αυτά τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός παρουσία του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλου σε εσπερίδα του ΤΕΕ με θέμα «Δασικοί Χάρτες: προβλήματα και προτάσεις αντιμετώπισής τους», σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ και συμμετοχή του ΠΣΔΑΤΜ

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός τόνισε ότι: «το ΤΕΕ θα πρωτοστατήσει μέχρι τώρα στην επίλυση των προβλημάτων, που ανέδειξε η ανάρτηση των δασικών χαρτών» και ζήτησε να συνδεθεί η ανάπτυξη της χώρας με την πρωτοβουλία της Συνταγματικής αναθεώρησης. Απ΄ την πλευρά του ο αν. υπουργός ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε βραχυχρόνια παράταση στη διαδικασία, καθώς επίσης νομοθετικές αλλαγές και διορθώσεις για τους δασικούς χάρτες, ενώ αποδέχθηκε πρόταση ανοιχτού διαλόγου και συνεργασίας με τους τεχνικούς επιστημονικούς φορείς για την ολοκλήρωση του. Ειδικότερα, ο κ. Στασινός υπογράμμισε τη βούληση του ΤΕΕ να προωθήσει όλες τις ηλεκτρονικές διαδικασίες, παροτρύνοντας όλους τους δημόσιους φορείς να τις ακολουθήσουν.

Συγκεκριμένα παρουσιάζοντας τα προβλήματα και εν συνεχεία προτάσεις για την αντιμετώπισή τους ο κ. Στασινός επισήμανε ότι παρατηρείται το φαινόμενο να διεκδικούνται εκτάσεις από το δημόσιο που δεν του ανήκουν, τονίζοντας ότι «ουσιαστικά εκμεταλλευόμαστε το χαρακτηρισμό μιας έκτασης για να μπούμε σε θέμα εμπράγματου δικαιώματος».

«Πρέπει, πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί το πρόβλημα με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις γιατί είναι θέμα ανάπτυξης της χώρας», είπε ο Γ. Στασινός επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να λυθεί νομοθετικά σε ηπειρωτικές περιοχές, αλλά πρέπει να λυθεί οπωσδήποτε και στα νησιά. Σε σχέση με τις αεροφωτογραφίες του ’45 ανέφερε ότι η ευκρίνεια σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ικανοποιητική, ενώ πρόσθεσε ότι στην τότε εμπόλεμη κατάσταση ακόμα και εκτάσεις οι οποίες ήταν αγροτικές χαρακτηρίστηκαν δασικές γιατί εκείνη την περίοδο δασώθηκαν.

Πρόσθεσε το πρόβλημα με αγροτικές εκτάσεις οι οποίες δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και οι οποίες δασώθηκαν κάποια περίοδο που οι ιδιοκτήτες τις άφησαν ακαλλιέργητες. Επίσης, ανέφερε το πρόβλημα με τη μη οριοθέτηση ολόκληρων οικισμών. Αναφέρθηκε και στο υπερβολικό κόστος του τέλους σε σχέση με την αξία της έκτασης, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το πρόβλημα σε σχέση με τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου όπως ΟΤΑ, οι οποίοι έχουν στην ιδιοκτησία τους πολύ μεγάλες εκτάσεις και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οικονομικά αυτό το τέλος.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επισήμανε ακόμη ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα σε περιοχές αγροτικές στις οποίες δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή συμβόλαια, και δεν έχουν γίνει συμβολαιογραφικές πράξεις. Ο κ. Στασινός έκανε λόγο για «χαρακτηριστικά παραδείγματα προβλημάτων, που είχαμε βάλει κάτω από το χαλί, τα οποία τώρα αναδεικνύονται μέσα από την ανάρτηση των χαρτών».

Απ΄ την πλευρά του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπυρίδωνας Μάμαλης ανέφερε ότι το θέμα της σύνταξης των δασικών χαρτών αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα θέματα της σύγχρονης ελληνικής πολιτείας, καθώς όπως είπε, θα ξέρουμε ποια πραγματικά είναι τα δάση μας και θα βοηθήσει πάρα πολύ και τους επενδυτές αλλά και τους συναδέλφους, οι οποίοι δουλεύουνε σ’ αυτές τις υπηρεσίες για να διεκπεραιώνουν γρήγορα τα αιτήματα του πολίτη.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε, «θα αναδειχθούν τα προβλήματα, που έχουν να κάνουν με τις καταπατήσεις των δασών και των δασικών εκτάσεων, τις αυθαιρεσίες που έχουνε γίνει μέσα στα δάση, τις συναλλαγές οι οποίες υπήρξαν και οι ομηρίες που υπάρχουν ακόμα και σήμερα στους πολίτες». Σε σχέση με τις προτάσεις των επιστημονικών φορέων, ο κ. Καλογιαννάκης πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται να υπάρξει θεσμοθέτηση διαδικασίας για χωρική μεταβολή με διαπιστευμένους Μηχανικούς και ενδεχομένως και δασολόγους αν αλλάζει χρήση. Επιπλέον πρότεινε να υπάρξει παραγωγή αεροφωτοχαρτών για το 1960 ώστε να χρησιμοποιηθούν από τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων.

Ζήτησε ρύθμιση για όσους δεν έχουν συμβόλαια, αλλά και παράταση μέχρι να καταθέσουν οι δήμοι τα όρια οικισμών, να διορθωθούν τα αναδασωτέα και να εφαρμοστούν διοικητικές πράξεις, ενδεχομένως μέσω συμπληρωματικής ανάρτησης. Επιπλέον ζήτησε δόσεις και μείωση του τιμήματος όσον αφορά τις εξαγορές, θεσμοθέτηση οδηγίας ή εγκυκλίου και για τις μεταβιβάσεις αλλά και για τις άδειες δόμησης.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός κάλεσε τόσο τους φορείς όσο και μεμονωμένους πολίτες να στείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση επιστημονικού έργου του Τ.Ε.Ε. τις ερωτήσεις και παρατηρήσεις τους για τους δασικούς χάρτες, ώστε να κωδικοποιηθούν με ενιαίο και οργανωμένο τρόπο, και να υποβληθούν στο υπουργείο ΠΕΝ έτσι ώστε να μπορέσει να δώσει λύσεις στα θέματα.

Αποδεχόμενος την πρόταση συνεργασίας και διαλόγου, που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, όπως επίσης οι πρόεδροι του ΓΕΩΤΕΕ και του ΠΣΔΑΤΜ για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Σ. Φάμελλος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Τώρα είναι ο χρόνος και ο τόπος για να υπάρξει αυτή η κανονικότητα και η νομιμότητα και εμείς να κάνουμε ότι χρειάζεται για να την υπηρετήσουμε. Έπρεπε να είχε γίνει, δεν έγινε. Πάρα πολλά τα λάθη του παρελθόντος, έγιναν. Ας βάλουμε τουλάχιστον εμείς μια σωστή σειρά και μια σειρά η οποία είναι και επιστημονικά και περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά αντάξια και των πτυχίων μας και του ρόλου μας και των επιμελητηρίων και της πολιτείας».

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου