ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Οδηγίες για την υποβολή αντιρρήσεων Δασικού Χάρτη

οδηγίες-για-την-υποβολή-αντιρρήσεων-δ-542520

Της Γραμματής Μακλατσή, Τοπογράφου, Πολεοδόμου Μηχανικού

baklatsi@yahoo.gr

Πολλά είναι τα ερωτήματα των πολιτών σχετικά με το πώς θα στοιχειοθετήσουν όσο γίνεται καλύτερα την αντίρρησή τους κατά του δασικού χάρτη, ώστε να μπορέσουν τελικά να κατοχυρώσουν το ακίνητό τους. Όπως:

–Το οικόπεδο μου βρίσκεται εντός οικισμού, αλλά φαίνεται στο χάρτη ως δασικό.

Θα καταθέσετε εξαρτημένο Τοπογραφικό σε ΕΓΣΑ 87 στην Πολεοδομία και θα πάρετε βεβαίωση ότι το ακίνητό σας βρίσκεται εντός οριοθετημένου οικισμού. Στη συνέχεια θα πάτε στο Σημείο Στήριξης στο Δασαρχείο και θα καταθέσετε ΑΤΕΛΩΣ αντίρρηση, προσκομίζοντας τη βεβαίωση της Πολεοδομίας.

– Έχω έναν καλλιεργήσιμο αγρό που μου παραχωρήθηκε από το κράτος (διανομή – αναδασμός) και εμφανίζεται ως χορτολιβαδική έκταση.

Θα απευθυνθείτε στην υπηρεσία εποικισμού της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας (παλιά Νομαρχία) και θα ζητήσετε βεβαίωση ότι το συγκεκριμένο τεμάχιο βρίσκεται εντός περιοχής εποικισμού. Προσοχή όμως! Σε κάποιες περιοχές όπως το Μεγάλο Μοναστήρι κ.λπ., όπου ο χάρτης εποικισμού δεν έχει σύστημα συντεταγμένων χρειάζεται να καταθέσετε Τοπογραφικό Διάγραμμα σε ΕΓΣΑ 87. Στη συνέχεια θα πάτε στο σημείο στήριξης στο δασαρχείο και θα υποβάλετε ΑΤΕΛΩΣ αντίρρηση, προσκομίζοντας τη βεβαίωση της υπηρεσίας εποικισμού.

–Έχω πράξη χαρακτηρισμού και βεβαίωση τελεσιδικίας από το Δασαρχείο και τώρα εμφανίζεται ως δασικό.

Θα καταθέσετε στο αρμόδιο Σημείο Στήριξης στο Δασαρχείο ΑΤΕΛΩΣ αντίρρηση, μαζί με το αντίγραφο της Πράξης Χαρακτηρισμού και την τελεσίδικη πράξη.

Έχω μια πράξη χαρακτηρισμού χωρίς να έχω βεβαίωση τελεσιδικίας και εμφανίζεται ως δασικό.

Θα πρέπει να προσέλθετε στο αρμόδιο Σημείο Στήριξης στο Δασαρχείο για να υποβάλλετε ΑΤΕΛΩΣ αντίρρηση προσκομίζοντας αντίγραφο της Πράξης Χαρακτηρισμού.

Καλλιέργειες καστανιάς που φαίνονται ως δασικά.

Δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία τα καστανωτά που παραχωρήθηκαν κατά κυριότητα σε γεωργούς ή κτηνοτρόφους, οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι του νομού, εφόσον αυτοί και οι δικαιοπάροχοί τους τα νέμονται και τα κατέχουν επί είκοσι (20) τουλάχιστον χρόνια.

Βοσκοτόπια που έχουν παραχωρηθεί σε κτηνοτρόφους και φαίνονται ως χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Βοσκοτόπια που είναι δημόσιες εκτάσεις οι οποίες δόθηκαν προς εκμετάλλευση σε κτηνοτρόφους που έχουν ενταχθεί στο σύστημα επιδοτήσεων θεωρούνται δημόσιες εκτάσεις. Κατά συνέπεια, μόνο το ίδιο το Δημόσιο μπορεί να επικαλεστεί έννομο συμφέρον κατά τη διαδικασία των αντιρρήσεων.

Χέρσοι αγροί που μετατράπηκαν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και επιδοτούνται από την Ε.Ε.

Μέχρι και σήμερα, που έχουν ξεκινήσει οι αναρτήσεις των δασικών χαρτών, δεν έχει γίνει απολύτως καμία μελέτη για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κύρωσή τους στις εθνικές αγροτικές επιδοτήσεις. Προφανώς οι δασικοί χάρτες θα συνδεθούν με αυτούς του ΟΠΕΚΕΠΕ στους οποίους απεικονίζεται η εκλεξιμότητα των εκτάσεων.

Οικόπεδο εκτός σχεδίου όπου έχει χτιστεί σπίτι με νόμιμη οικοδομική άδεια εμφανίζεται ως δασικό.

Πρέπει να κατατεθεί στο αρμόδιο ΣΥΑΔΧ του Δασαρχείου ΑΤΕΛΩΣ αντίρρηση, μαζί με αντίγραφο της Οικοδομικής Αδείας. Προσοχή όμως, δε θα πρέπει να έχει γίνει ανάκληση της Ο.Α. από την Πολεοδομία.

– Οικοδομή εκτός σχεδίου χωρίς οικοδομική άδεια που τακτοποιήθηκε με το Ν. 4178/2013 και φαίνεται ως δασική έκταση.

Θα πρέπει να υποβληθεί αντίρρηση και να κατατεθούν όλα τα στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι δεν είναι δασικό το ακίνητο. Σε περίπτωση όμως που απορριφθεί η ένσταση από την αρμόδια επιτροπή τότε ακυρώνεται η υπαγωγή στο νόμο, διότι νόμος απαγορεύει ρητά τη τακτοποίηση κτισμάτων που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων.

Αγροτεμάχιο – οικόπεδο που εμφανίζεται μέσα στα όρια αναδασωτέας περιοχής.

Υπάρχει εγκύκλιος που εξαιρεί τις γεωργικές εκτάσεις από τις δασικές και απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων αυτών από τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων και την πληρωμή του σχετικού τέλους.

Παλιό χωράφι που εγκαταλείφτηκε και στη συνέχεια δασώθηκε.

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει αντίρρηση και να καταθέσει παλιά συμβόλαια προ του έτους 1945, που να αποδεικνύουν ότι το ακίνητο ήταν ιδιωτική καλλιεργούμενη έκταση. Για την καλύτερη υποστήριξη της αντίρρησης καλό είναι να προσκομίσει και σχετική έκθεση φωτοερμηνείας.

Αυθαίρετες Οικιστικές Περιοχές εκτός σχεδίου που δεν έχουν οριοθετηθεί ως οικισμοί.

Ο νόμος προβλέπει ότι οι οικισμοί αυθαιρέτων «οικιστικές πυκνώσεις», μπορούν να εξαιρεθούν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών αν οι πολεοδομίες των δήμων υποβάλουν τα όριά τους. Ακόμα και τώρα που βρισκόμαστε στην διαδικασία της ανάρτησης μπορούν οι δήμοι να υποβάλλουν τα όρια αυτών των περιοχών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου