ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Επιτροπή για τον εντοπισμό προβλημάτων από δασικούς χάρτες

επιτροπή-για-τον-εντοπισμό-προβλημάτ-554326

Με πρωτοβουλία του προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γ. Κωτσού, πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της ένωσης συνάντηση εργασίας της ΠΕΔ Θεσσαλίας με τους αρμόδιους φορείς και τους δήμους, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των δασικών χαρτών.

Ο κ. Κωτσός ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος νόμος, που αφορά στην ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα που αφορούν τους πολίτες αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μετά από διεξοδική συζήτηση οι δήμαρχοι κατέληξαν στα εξής:

-Η πρωτοβουλία που αφορά στην οριστικοποίηση των δασικών χαρτών, ώστε να διαμορφωθεί επιτέλους στη χώρα μας μια ξεκάθαρη εικόνα των χρήσεων γης που θα είναι προς όφελος όλων των οικονομικών και παραγωγικών τάξεων, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

-Η μεθοδολογία που επιλέχθηκε προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος επιδέχεται πολλών διορθώσεων.

-Να ανασταλεί η κύρωση και ανάρτηση των δασικών χαρτών και να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων έως το τέλος του 2017, ώστε να εξεταστούν τα προβλήματα που εντοπίζονται και να επανέλθει το θέμα με σωστό και δίκαιο σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη συγκριτικά στοιχεία όπως τα αρχεία του ΟΣΔΕ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, των διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των περιφερειών σχετικά με τους αναδασμούς, εποικιστικές εκτάσεις κ.λπ.

-Να απαλειφθεί ή να ελαχιστοποιηθεί το κόστος του παράβολου που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες για την υποβολή αντιρρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία των πολιτών να ανταπεξέλθουν σε ένα επιπλέον χαράτσι.

-Οι ενστάσεις που θα υποβάλλονται από τους δήμους να υποβάλλονται ατελώς.

-Να ληφθεί υπόψη η επιχειρησιακή αδυναμία των μικρών δήμων και ιδιαίτερα των ορεινών, οι οποίοι αδυνατούν να έλθουν σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου ο κάθε φορέας να αναλάβει την αρμοδιότητα που του αναλογεί. Πρέπει επίσης να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος των Δασαρχείων, ώστε να είναι πιο χρήσιμα και αποτελεσματικά για τους πολίτες.

-Να δοθεί η απαιτούμενη δημοσιότητα και μέσω διαβούλευσης να ενημερωθούν όλοι οι ανυποψίαστοι, ώστε ένα τόσο σημαντικό θέμα να επιλυθεί με σωστό και δίκαιο τρόπο.

-Οι εκτάσεις που εμπίπτουν σε νομικές εξαιρέσεις της δασικής νομοθεσίας να εξαιρούνται της υποβολής αντιρρήσεων, και με μέριμνα των ιδιοκτητών – πολιτών δια του δασαρχείου, να ακολουθείται διοικητική διαδικασία με την υποβολή υπομνήματος προς τις ΕΠΕΑ για την εξαίρεση από τους δασικούς χάρτες.

-Οι εκτάσεις, οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές επεκτάσεων πόλεων/οικισμών, αναδασμών, διανομών, να εξαιρούνται αυτοδίκαια από την ένταξή τους στους δασικούς χάρτες.

-Η ΠΕΔ Θεσσαλίας θα αναλάβει την πρωτοβουλία προκειμένου να συσταθεί μια επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς με στόχο να εντοπίσει όλα τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται από τον συγκεκριμένο νόμο στους πολίτες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου