Τη μείωση του τέλους υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες εξετάζει το υπ. Περιβάλλοντος

Τελευταία ενημέρωση: 2017-01-27, 18:26:46
Τη μείωση του τέλους υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες εξετάζει το υπ. Περιβάλλοντος

Τη μείωση του τέλους υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες αλλά και τη δυνατότητα επιστροφής των ποσών που έχουν καταβληθεί από πολίτες που δικαιώθηκαν για περιπτώσεις λαθών στους χάρτες, όπως είχε ήδη γράψει σήμερα το «Έθνος» στην έντυπη έκδοσή του, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Παράλληλα αποκλείεται το ενδεχόμενο παράτασης των προθεσμιών για την υποβολή αντιρρήσεων, ενώ από τη ρύθμιση προβλέπονται και περιπτώσεις, στις οποίες η υποβολή είναι ατελής..

Συγκεκριμένα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης κατά τη σημερινή του επίσκεψη στην Πάτρα επεσήμανε ότι τα έσοδα από τα συγκεκριμένη τέλη θα χρηματοδοτήσουν τη σύνταξη δασικών χαρτών στην υπόλοιπη χώρα και ανακοίνωσε ότι:

- Οι δασικοί χάρτες δεν καθορίζουν ιδιοκτήτη, αλλά ποιες περιοχές είναι δάση. Είναι συνταγματικά δίκαιο να αποκαλυφθούν οι παράνομες εκχερσώσεις και να αποδοθεί στους πολίτες γη που είχε καταληφθεί χωρίς άδεια.

Τα τέλη των αντιρρήσεων είναι μειωμένα κατά 10%. Ωστόσο, εξετάζεται από το Υπουργείο η δημιουργία κλίμακας μεταξύ των 135-450 ευρώ, που θα μειώσει το κόστος αντίρρησης.

Σε πέντε περιπτώσεις η υποβολή αντιρρήσεων είναι ατελής: για περιοχές που συμπεριλήφθηκαν στο δασικό χάρτη λόγω μη αποτύπωσης των ρυμοτομικών σχεδίων ή των οικιστικών πυκνώσεων, για όσες φαίνονται ως δασικές το 1945, αλλά περιλαμβάνονται στον εποικισμό, για αυτές που φαίνονται είτε το 1945 είτε τώρα ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις και περιλαμβάνονται στον εποικισμό, για περιοχές με εκκρεμείς πράξεις χαρακτηρισμού και για εκείνες με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού.

- Δεν εξετάζεται παράταση των προθεσμιών για την υποβολή αντιρρήσεων.

- Δε χρειάζονται μεσάζοντες για την υποβολή αντιρρήσεων.

Για τις περιπτώσεις λαθών στο δασικό χάρτη εξετάζεται η δυνατότητα επιστροφής των ποσών που απαιτούνται για την υποβολή αντιρρήσεων.

Σήμερα, πάντως, αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες σε ακόμα οκτώ περιοχές (Αχαΐα, Ροδόπη, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Αργολίδα, Πρέβεζα, Αθήνα και Φλώρινα).

Αναφερόμενος στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι αποτελεί βασικό και μακρόπνοο έργο υποδομής, με μεγάλη περιβαλλοντική αξία και με θετικές συνέπειες για την εθνική οικονομία:

«Η οριοθέτηση αυτή διευκολύνει τον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό και την αξιοπιστία των εγγραφών στις κτηματογραφήσεις του Κτηματολογίου, με άμεσο όφελος στην ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδυτικών σχεδίων, καταργεί τη γραφειοκρατία με την εισαγωγή αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και εγκαθιδρύει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη» τόνισε.

Προσέθεσε μάλιστα πως είναι άδικο ένα μικρό ποσοστό της συνολικής έκτασης των δασικών χαρτών που θα τεθεί σε φάση αντίρρησης να κρατά σε ομηρία το σύνολο της έκτασης. Ειδικότερα, για τις αμφισβητήσεις που θα προκύψουν από την υποβολή αντιρρήσεων, ο κ. Σταθάκης είπε ότι θα εξεταστούν από την αρμόδια Επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα δοθούν οι κατάλληλες λύσεις.

ΠΗΓΗ: Εθνος

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
3
=