ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

16.415 αυθαίρετα δηλώθηκαν στη Μαγνησία

16-415-αυθαίρετα-δηλώθηκαν-στη-μαγνησία-589989

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε αυθαίρετα κτίσματα την τελευταία 5ετία. Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και αφορούν σε αυθαίρετα, τα οποία δηλώθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2016.

Στη διάρκεια της πενταετίας, δηλώθηκαν 938.121 αυθαίρετα συνολικά. Το ποσό των καταχωρημένων προστίμων ανέρχεται στα 3,3 δισ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκε ποσό 1,8 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό (1,5 δισ. ευρώ) καταβάλλονται με δόσεις.

Ωστόσο, τα στοιχεία σχετικά με τις πληρωμές των προστίμων, έδειξαν ότι οι πολίτες πληρώνουν στη λήξη της προθεσμίας. Πριν από την επιβολή των capital controls, οι 9 στους 10 πλήρωναν με μετρητά στο ταμείο της τράπεζας. Στην πορεία, όμως, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές παρουσίασαν ελαφρώς αυξητική τάση και σήμερα οι πληρωμές μέσω web banking ανέρχονται στο 23,7%.

Από τα αυθαίρετα που δηλώθηκαν, τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για:

  • περίπου 56 εκατομμύρια τ.μ. κύριους χώρους (κατοικίες, καταστήματα, βιοτεχνίες, τουριστικές εγκαταστάσεις κ.λπ.)
  • περίπου 25 εκατομμύρια τ.μ. βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, πατάρια, σοφίτες, στέγαστρα κ.λπ.)
  • το 25% αφορά εξ ολοκλήρου αυθαίρετα, δηλαδή χωρίς καμία οικοδομική άδεια
  • το 75% αφορά αυθαιρεσίες σε κτίσματα με οικοδομική άδεια
  • 7 στα 10 αυθαίρετα καταγράφονται σε εντός σχεδίου περιοχές και κατά μέσο όρο χτίστηκαν επιπλέον 70 τ.μ.
  • Στα εκτός σχεδίου χτίστηκε εξοχική κατοικία κατά μέσο όρο 73 τ.μ.

Τα πρόστιμα σε εκτός σχεδίου περιοχές είναι σημαντικά υψηλότερα από τα εντός, διότι επιβαρύνουν το περιβάλλον και κυρίως αφορούν όσα δεν έχουν οικοδομική άδεια. Γι’ αυτό και αφορούν:

  • το 51% των προστίμων σε ακίνητα εκτός σχεδίου
  • το 49% των προστίμων σε ακίνητα εντός σχεδίου

Που κατασκευάστηκαν τα αυθαίρετα

Σημαντικό επίσης είναι ότι οι αυθαιρεσίες δεν αφορούν την κύρια κατοικία, αλλά τα εξοχικά!

Αναλυτικά:

  • το 20% αφορά κύρια κατοικία
  • το 62% αφορά άλλη κατοικία (δευτευρεύουσα, εξοχική κλπ)
  • το 13% επαγγελματικά κτήρια υπηρεσιών
  • το 3% κτήρια τουρισμού – βιομηχανίας
  • το 2% κτήρια μεταποίησης πρωτογενούς τομέα (αγροτικού, κτηνοτροφικού κ.λπ.)

Αντίστοιχα, η κατανομή των προστίμων ανά χρήση έχει ως εξής: το 13% αφορά κύρια κατοικία, το 54% αφορά άλλη κατοικία (δευτευρεύουσα, εξοχική κ.λπ.), το 18% επαγγελματικά κτήρια υπηρεσιών, το 14% κτίρια τουρισμού – βιομηχανίας και το 1% κτήρια μεταποίησης πρωτογενούς τομέα (αγροτικού, κτηνοτροφικού κ.λπ.).

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αυθαίρετων από τα δηλωθέντα στη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας «φύτρωσε» μέχρι το καλοκαίρι του 2011.

Συγκεκριμένα,

• το 8% κτίστηκαν από το 1955 έως τις 9/6/1975

• το 18% κτίστηκαν μέχρι 31/12/1982

• το 35% κτίστηκαν μέχρι 31/12/2003

• το 39% κτίστηκαν μέχρι 28/07/2011

Από τα αναλυτικά στοιχεία των δηλώσεων του Ν. 4178 ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα, τόσο ως προς το σύνολο των δηλώσεων όσο και σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό της απογραφής, προκύπτει ότι οι περισσότερες δηλώσεις αφορούν ακίνητα στην Περιφέρεια Αττικής (251.428 ακίνητα ή ποσοστό 35,66% του συνόλου των δηλώσεων) και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (121.614 δηλώσεις ή ποσοστό 17% του συνόλου των δηλώσεων).

16.415 αυθαίρετα στη Μαγνησία

Στη χερσαία Μαγνησία δηλώθηκαν 13.695 αυθαίρετα και 2.720 στις Βόρειες Σποράδες. Συνολικά στη Μαγνησία ο αριθμός των αυθαιρέτων που δηλώθηκαν ανέρχεται στα 16.415.

Τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί υπολογίζονται περίπου στα 26 εκατ. ευρώ για τη χερσαία Μαγνησία και 19 εκατ. ευρώ για τις Βόρειες Σποράδες. Συνολικά 45 εκατ. ευρώ.

Στο σύνολο της Μαγνησίας το 1 εκατ. τετραγωνικά μέτρα αφορά σε κύριους χώρους και τα 500.000 περίπου τετραγωνικά μέτρα σε βοηθητικούς χώρους.

Σύμφωνα με την κυρία Γραμματή Μπακλατσή, τοπογράφο – πολεοδόμο μηχανικό, που μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, το πρόβλημα των αυθαιρέτων είναι πολύ μεγάλο στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρουμε ακριβώς την έκτασή του. Το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος μάλιστα, εκτιμά ότι μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί μόνο το 20% των αυθαιρέτων, δηλαδή περίπου 7,5 εκατομμύρια είναι τα αδήλωτα αυθαίρετα.

«Ο κόσμος –επισημαίνει η κ. Γρ. Μπακλατζή- δεν έχει χρήματα για να τα τακτοποιήσει, αφού οι δόσεις για ΕΝΦΙΑ, φόρους, δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές είναι δυσβάστακτες. Αυτό εμείς οι μηχανικοί το γνωρίζουμε καλά, αφού πολλοί είναι αυτοί που ενδιαφέρονται λίγοι όμως προχωρούν στην τακτοποίηση λόγω των αυξημένων προστίμων. Σίγουρα το γεγονός ότι δόθηκε παράταση μέχρι τις 8 Μαΐου στον ισχύοντα νόμο, συμβάλει προς την κατεύθυνση να προστρέξουν οι συμπολίτες μας να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα τους. Αρκετοί βέβαια είναι αυτοί που περιμένουν την ψήφιση του νέου νόμου που ήδη ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και διαφημίζει ότι θα έχει μειωμένα πρόστιμα και πολλές δόσεις. Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι όλες οι ρυθμίσεις αφορούν σε αυθαίρετα που κτίστηκαν μέχρι τον Ιούλιο του 2011»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου