ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Σύγκρουση για τους συντελεστές δόμησης

σύγκρουση-για-τους-συντελεστές-δόμησ-590033

Ευθείες βολές κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής, για τη μείωση των συντελεστών δόμησης που ήρθε να προκαλέσει αναστάτωση στο χώρο της οικοδομής στο Βόλο, εξαπολύει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Σταυρίδης, με αφορμή το θέμα που προέκυψε αρχές Δεκεμβρίου με την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Νοεμβρίου, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι συντελεστές δόμησης μειώνονται. Μηχανικοί που είχαν αγοράσει οικόπεδα σε κεντρικά σημεία, είχαν συντάξει μελέτες και τοπογραφικά για την ανέγερση οικοδομών και είχαν υπολογίσει σε συγκεκριμένο όφελος από την πώληση ακινήτων, ξαφνικά βρέθηκαν στον αέρα, καθώς χάνουν σε οικοδομήσιμα τετραγωνικά αλλά σε αξία γης.

Για το θέμα είχε κατατεθεί ερώτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε απάντησή του, ο κ. Σταυρίδης αναφέρει ότι αφενός η μείωση των συντελεστών δόμησης ήταν κατευθυντήρια οδηγία του ρυθμιστικού σχεδίου του Βόλου, αφετέρου ήταν πρόταση τόσο του ΤΕΕ όσο και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων που ζητούσαν «να ανασάνει το πυκνοδομημένο κέντρο».

Ο κ. Σταυρίδης επισημαίνει ότι κατά τις φάσεις έγκρισης του Γ.Π.Σ. δεν είχε διατυπωθεί καμία ένσταση όσον αφορά τους συντελεστές δόμησης. Μάλιστα ψέγει την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι άφησε να περάσει μεγάλη περίοδος αδράνειας.

Ο ίδιος, με αφορμή την εμπλοκή που παρατηρείται με τις άδειες δόμησης, υπογραμμίζει ότι το Γ.Π.Σ. εγκρίθηκε βάσει του νόμου που προβλέπει ότι «απαγορεύεται η έκδοση των οικοδομικών αδειών με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο από το μέσο συντελεστή δόμησης έως την αναθεώρηση της πολεοδομικής μελέτης της περιοχής».

«Η σημερινή δημοτική αρχή δεν είχε εκ του νόμου τη δυνατότητα αλλαγών στο σύνολο της μελέτης στο στάδιο που παρελήφθη. Οι προτάσεις και το περιεχόμενο της μελέτης είχε ήδη δρομολογηθεί από το 2011 από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ύστερα από τις διαβουλεύσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του ΤΕΕ και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας. Το ΤΕΕ, κυρίως, γνώριζε με κάθε λεπτομέρεια το περιεχόμενο του Γ.Π.Σ. καθώς συμμετείχε ουσιαστικά στη διαμόρφωση του, ως την τελευταία στιγμή, με συμμετοχή μάλιστα της προέδρου του στη συνεδρίαση του ΣΥΠΟΘΑ για την έγκριση του Γ.Π.Σ. Βόλου, την 16-9-2016, χωρίς να εκφέρει καμία αντίθετη άποψη ή και προβληματισμό όσον αφορά την μείωση των Σ.Δ.

Επίσης δεν υπήρχε, σύμφωνα με τις ανωτέρω ισχύουσες διατάξεις, η δυνατότητα προσθήκης νόμιμης μεταβατικής διάταξης, σύμφωνα με την οποία θα εξακολουθούσαν να ισχύουν οι παλιοί συντελεστές δόμησης μέχρι την έγκριση ή αναθεώρηση της πολεοδομικής μελέτης. Μεταβατική διάταξη η οποία θα καταργούσε τη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου θα έθετε σε κίνδυνο την νομιμότητα του Γ.Π.Σ. για μη σύννομες διατάξεις από οποιονδήποτε που θα είχε έννομο συμφέρον προσφυγής», τονίζει ο κ. Σταυρίδης και κάνει λόγο για άθλο από πλευράς της σημερινής δημοτικής αρχής που κατάφερε να ολοκληρώσει το Γ.Π.Σ. εντός ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων.

Απάντηση Ν. Μόσχου

Με αφορμή τα όσα αναφέρει ο κ. Σταυρίδης, ο πρώην αντιδήμαρχος, Νίκος Μόσχος, αναφέρεται σε δήλωσή του αναλυτικά στις διαδικασίες διαβούλευσης επί του Γ.Π.Σ. και επικαλείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2014, σύμφωνα με την οποία «συμφωνούμε με την κατεύθυνση του ΡΣΒ και τη μείωση συντελεστών δόμησης στο κέντρο του Βόλου». Στην ίδια απόφαση επισημαινόταν η ανάγκη εξειδίκευσης των μεταβατικών διατάξεων.

Ψέγει μάλιστα τη δημοτική αρχή ότι αντί να ασχοληθεί με ζητήματα όπως οι μεταβατικές διατάξεις, «μοναδική έγνοια της, ερήμην μάλιστα της υπηρεσίας, ήταν η ικανοποίηση αιτήματος πρώην καναλάρχη για επέκταση του σχεδίου πόλης στο Διμήνι και η δυνατότητα επέκτασης του Ξενία σε βάρος χώρων πρασίνου, ανατρέποντας με τον τρόπο αυτό το περιβαλλοντικό ισοζύγιο».

Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, «ο κ. Σταυρίδης, ως αρμόδιος αντιδήμαρχος, δεν επέδειξε το ελάχιστο ενδιαφέρον να παρασταθεί στη σχετική συνεδρίαση του ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) δεν επέδειξε την ελάχιστη επιμέλεια να παρακολουθήσει, έστω υπηρεσιακά, πώς θα διαμορφωθεί το θέμα, δεν φρόντισε καν να λάβει ένα σχέδιο της απόφασης, πριν αυτή δημοσιευθεί στο ΦΕΚ. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να ασκήσει αποτελεσματικά τον ρόλο του, όταν ο ίδιος και η δημοτική αρχή έχουν φροντίσει να αποψιλώσουν την Υπηρεσία Δόμησης, με τις απανωτές μετακινήσεις μηχανικών σε κοιμητήρια, πολυδύναμα και άλλες άσχετες υπηρεσίες.

Ο κ. Σταυρίδης, παρά τις «υπεράνθρωπες» προσπάθειες του, όπως με περισσή μετριοφροσύνη βαυκαλίζεται στην απάντηση του, δεν επεδίωξε καμία μεταβατική λύση, όπως ήδη από το 2014 είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ θα μπορούσε, σε συνεννόηση με το ΤΕΕ και τους βουλευτές του νομού, να προχωρήσει σε πρόταση τροποποίησης, στον εν τω μεταξύ ψηφισθέντα Ν. 4447/2016. Αρκέστηκε στην υπηρεσιακή διεκπεραίωση του θέματος, χωρίς να λάβουν ο ίδιος και η δημοτική αρχή καμία πρωτοβουλία.

Η επίκληση άθλων και κάθε άλλης ιλαρο-μυθολογικής αναφοράς, από τον συγκεκριμένο, και η προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών, στους πάντες, εκτός του ιδίου, αποτελεί φάρσα και μόνο, τη στιγμή μάλιστα που η γειτονική Καρδίτσα, στην αντίστοιχη έγκριση του δικού της Γ.Π.Σ. με αρ. 2951/163649/2016 (ΦΕΚ 240/ΑΑΠ/10.11.2016), από τον ίδιο φορέα, δηλαδή την αποκεντρωμένη διοίκηση, πέτυχε να προβλεφθούν ευνοϊκές μεταβατικές διατάξεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου