ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Παράταση μέχρι τις 8/5 για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων. Τι ισχύει για τις μικροπαραβάσεις

παράταση-μέχρι-τις-8-5-για-τις-τακτοποιή-591253

Της Γραμματής Μακλατσή,

Τοπογράφου, Πολεοδόμου Μηχανικού

baklatsi@yahoo.gr

Τρίμηνη παράταση στην προθεσμία για την υπαγωγή των αυθαιρέτων στον ισχύοντα νόμο 4178/2013 δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου οι πολίτες να τακτοποιήσουν τυχόν εκκρεμότητες σε σχέση με ζητήματα αυθαίρετης δόμησης.

Πρακτικά η παράταση αφορά την προθεσμία υπαγωγής για το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών. Υπενθυμίζεται ότι, η κατηγορία 3, η οποία αφορά τις λεγόμενες «μικροαυθαιρεσίες», δεν έχει καταληκτική ημερομηνία.

Αυτές οι μικρές αυθαίρετες κατασκευές, εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή παραβόλου ποσού 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ειδικού προστίμου, ανεξαρτήτως του αριθμού αυτών.

Ποιές είναι οι μικροπαραβάσεις;

α. Τοποθέτηση δομικών στοιχείων σε ακάλυπτο χώρο όπως:

Υπαίθρια ψησταριά με καμινάδα (μπάρμπεκιου), βρύσες, διακοσμητικά άλλα στοιχεία.

β. Μείωση του ποσοστού της υποχρεωτικής φύτευσης του ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου έως 5%

γ. Προσθήκη μόνωσης εξωτερικά στις όψεις

δ. Αλλαγή των διαστάσεων των εξωστών που προκαλεί υπέρβαση της επιφανείας τους έως10%

ε. Αλλαγή έως 10% των διαστάσεων των ανοιγμάτων και μετατόπιση αυτών έως 2 μ.

στ. Κατασκευή πέργολας.

ζ. Φύτευση υποχρεωτικής υπαίθριας θέσης στάθμευσης

η. Δεξαμενές αποχέτευσης στεγανές ή απορροφητικές, καθώς και δεξαμενές νερού.

(Ως δεξαµενές νερού θεωρούνται οι δεξαµενές συλλογής οµβρίων υδάτων και δεν περιλαµβάνονται οι πισίνες. Επίσης στην έννοια των δεξαµενών νερού συµπεριλαµβάνονται και υπέργειες κλειστές δεξαµενές).

θ. Αντλητικές εγκαταστάσεις και κτίσματα με μέγιστες διαστάσεις 2,5 Χ 2,5 και ύψους έως 2,50 μ.

ι. Εργασίες διαμόρφωσης εδάφους ύψους έως 1,00 μ.

ια. Υπέρβαση περιτοίχισης ύψους έως 1,00 μ.

ιβ. Υπέρβαση νομίμου ύψους καμινάδας έως 1, 50 μ.

ιγ. Αποθήκη μέγιστης επιφάνεια 15 τ.μ. και ύψους έως 2,50 μ.

(∆ιευκρινίζεται ότι στο εδάφιο αυτό υπάγονται και περισσότερες της µιας ανεξάρτητες αποθήκες µε συνολική επιφάνεια 15 τ.µ., τηρουµένων των λοιπών προϋποθέσεων).

ιδ. Υπέρβαση ύψους των επαγγελματικών αποθηκών, καθώς και των βιομηχανικών, βιοτεχνικών και αγροτικών αποθηκών έως 20% του ύψους που προβλέπεται στη σχετική οικοδομική άδεια.

ιε. Αλλαγή θέσης κτηρίου, του προβλεπομένου από την οικοδομική άδεια, σε άλλη θέση εφόσον δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις ή αλλαγή θέσης, του προβλεπομένου με οικοδομική άδεια κτηρίου σε άλλη θέση λόγω κατασκευής με εσφαλμένη αναστροφή της κάτοψης σε νόμιμη θέση και υπό την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται η τελική στάθμη του εδάφους.

Προσοχή! Σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα παραπάνω αναφερόµενα δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις υπαγωγής του αυθαιρέτου στην Κατηγορία 3 των μικροπαραβάσεων

ιστ. Αλλαγές στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτηρίου ή της αυτοτελούς ιδιοκτησία έως 5% και εφόσον δεν μεταβάλλεται η επιφάνεια άνω του ποσοστού 2%.

ιζ. Παραβάσεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού, ο οποίος ρυθμίζει το σύνολο της κατασκευής, ώστε τα επί µέρους στοιχεία της οικοδομής να εξυπηρετούν τη χρήση για την οποία προορίζονται (π.χ. κατοικία, γραφεία, καταστήματα κ.λπ.) καθώς επίσης να ικανοποιούν τις σωστές συνθήκες άνεσης, υγείας και ασφάλειας των ενοίκων και των περιοίκων (π.χ. κλιµακοστάσια, χώροι υγιεινής, µηχανοστάσια, αποθήκες, φωτισµός ή αερισµός, βόθροι κ.λπ.).

ιη. Πρόχειρες, προσωρινές, κινητές, κατασκευές από πανί ή νάϋλον που χρησιμοποιούνται για την προσωρινή αποθήκευση υλικών και προϊόντων εμπορίου σε βιομηχανικά, βιοτεχνικά κτίρια με νόμιμη άδεια.

Προσοχή! Εφαρµόζεται µόνο σε βιοµηχανικά – βιοτεχνικά κτήρια µε οικοδομική άδεια.

Πως τις δηλώνουμε;

Για τις αυθαιρεσίες της κατηγορίας αυτής υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστηµα του ΤΕΕ με ευθύνη του μηχανικού τα εξής:

α) αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη

β) πληρωμή του παραβόλου των 500 ευρώ

γ) Τεχνική Έκθεση Μηχανικού με την καταγραφή των αυθαίρετων µικρών παραβάσεων.

Τι προσέχουμε;

Επίσης θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες τα εξής:

Για να θεωρηθεί μία αυθαιρεσία ως μικροπαράβαση, πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις των διαστάσεων που τίθενται µε την παρούσα κατηγορία 3, διαφορετικά δεν θεωρούνται ως αυθαίρετες µικρές παραβάσεις. Γι’ αυτό θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί σε μηχανικό προκειμένου να κάνει αυτοψία στο χώρο για να ελέγξει αν οι παραβάσεις πολεοδομικά θεωρούνται «μικρές», και να τον συμβουλέψει τι πρέπει να κάνει ανάλογα και με την περίπτωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου