ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Παράταση για έναν χρόνο στις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων

παράταση-για-έναν-χρόνο-στις-νομιμοπο-614684

Της Γραμματής Μακλατσή, Τοπογράφου, Πολεοδόμου Μηχανικού

[email protected]

Με τροπολογία που ψηφίστηκε στο νόμο για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό παρατείνεται για ένα χρόνο ηδυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων, στα οι πολεοδομικές παραβάσεις μπορούν να καλυφθούν με έκδοση οικοδομικής άδειας, χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο, αλλά καταβάλλοντας ένα παράβολο ύψους 500 ευρώ με την υποχρέωση εντός τριετίας να έχουν εκδώσει οικοδομική άδεια. Η προθεσμία αυτή έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2016 και τώρα δίνεται παράταση έως το τέλος του 2017 ώστε να υπάρξει ο χρόνος οι ενδιαφερόμενοι να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Οσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της τακτοποίησης παραβάσεων αυθαιρέτων, ο νόμος 4178/2013 ισχύει έως τις 8 Φεβρουαρίου του 2017 . Όσοι θέλουν να προβούν άμεσα στην τακτοποίηση αυθαιρετων κατασκευών πρέπει να ξέρουν τα εξής :

Τι δικαιολογητικά χρειάζονται;

Αίτηση από τον ιδιοκτήτη, υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του ακινήτου,, φωτογραφίες του αυθαιρέτου, σχέδια και δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες που αποδεικνύουν τον χρόνο ανέγερσής του. Τέλος, «δελτίο δομικής τρωτότητας» ή «μελέτη στατικής επάρκειας» (ανάλογα με το είδος του κτιρίου), τεχνική έκθεση από τον μηχανικό και το έντυπο υπολογισμού προστίμου. Μαζί με τα δικαιολογητικά πρέπει να καταβάλλεται και το παράβολο.

Ποια αυθαίρετα μπορούν να τακτοποιηθούν;

Εξαιρούνται από την κατεδάφιση με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ όλες οι αυθαίρετες κατοικίες που ολοκληρώθηκαν πριν από τις 9.6.1975.

Εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ και την την πληρωμή του 15% του προστίμου , οι αυθαίρετες κατασκευές που ανεγέρθηκαν από τις 10.6.1976 έως τις 30.1.1983.

Κατασκευές που έγιναν μέχρι τον Ιούλιο του 2011 , οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν το υπολογιζόμενο πρόστιμο και εντάσσονται ανάλογα με το μέγεθος τις παράβασης στις τρεις κατηγορίες (μικρής, μεσαίας, μεγάλης παράβασης).

Ποιες θεωρούνται μικρές παραβάσεις;

Μικρές παραβάσεις που νομιμοποιούνται οριστικά πληρώνοντας 500 ευρώ είναι : φούρνοι, βρύσες,πέργκολες ,προσθήκη μόνωσης εξωτερικά στις όψεις, αλλαγή των διαστάσεων των εξωστών έως10%, αλλαγή των διαστάσεων έως 10% , δεξαμενές αποχέτευσης , υπέρβαση περιτοίχισης έως 1,00 μ., καμινάδας έως1,50 μ., αποθήκη μέχρι 15 τ.μ. , αλλαγή θέσης κτιρίου κ.α.

Μπορώ να πληρώσω με δόσεις;

– Για εφάπαξ εξόφληση του συνολικού προστίμου, η έκπτωση είναι 20% , ενώ για την καταβολή του 30% του προστίμου προβλέπεται έκπτωση 10%.

-Για κύρια και μοναδική κατοικία ιδιοκτήτη (μέχρι 70 τ.μ. + 15 τ.μ. για κάθε τέκνο) σε οικισμούς άνω των 3.000 κατοίκων παρέχεται έκπτωση 60% του προστίμου.

Υπάρχουν εκπτώσεις για ειδικές ομάδες πληθυσμού ;

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

ΧΡΗΣΗ

ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ

ΑΜΕΑ (αναπηρία >=80%)

Οποιαδήποτε

85 %

ΑΜΕΑ (αναπηρία >=67%) με ατομικό εισόδημα 18.000 € ή οικογενειακό 24.000 €

Κύρια κατοικία

80 %

Παλιννοστούντες ομογενείς εγγεγραμμένοι στα μητρώα

Κύρια κατοικία

80 %

Μόνιμοι κάτοικοι Θράκης

Κύρια κατοικία

80 %

Τέκνα παλιννοστούντων ομογενών

Κύρια κατοικία

50 %

Πολύτεκνοι

Κύρια κατοικία

80 %

Πολύτεκνοι

Δευτερεύουσα κατοικία

50 %

Τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα 25.000 € ή οικογενειακό 40.000 €

Κύρια κατοικία

70 %

Μονογονεικές οικογένειες με ατομικό εισόδημα 25.000 € ή οικογενειακό 40.000 €

Κύρια κατοικία

70 %

Μακροχρόνια άνεργοι

Κύρια κατοικία

30 %

Τι κερδίζουν όσοι δηλώσουν τα αυθαίρετά τους ;

Δεν οφείλουν αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές (ΙΚΑ κτλ.), φόρο και οποιασδήποτε μορφής πρόστιμα και τέλη όπως τέλος ακίνητης περιουσίας, καθαριότητας, φωτισμού κτλ.

Επίσης το κτίσμα εξαιρείται από την κατεδάφιση καιο ιδιοκτήτης θα μπορεί να κάνει και οποιαδήποτε δικαιοπραξία όπως πώληση, μεταβίβαση κ.λπ. αλλά και εργασίες συντήρησης ή επισκευής του ακινήτου με έκδοση της αντίστοιχης άδειας αν απαιτείται.

Τι γίνεται με τα κτίσματα που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς όπως αυτοί του Πηλίου ;

Για να ενταχθούν στις ρυθμίσεις χρειάζεται να προηγηθεί η εξέταση του φακέλου από ειδική επιτροπή ελέγχου αυθαιρέτων κατασκευών, για τα μορφολογικά στοιχεία της περιοχής.

Τι γίνεται με τα σπίτια που χτίστηκαν με την άδεια της αστυνομίας ή του κοινοτάρχη ή του στρατού (π.χ. αντισεισμικά σπίτια του Βόλου) κατά το παρελθόν ;

Τα σπίτια που δεν έχουν Οικοδομική Άδεια αλλά κτίστηκαν για την κάλυψη αναγκών του πληθυσμού εξαιτίας φυσικής καταστροφών όπως τα αντισεισμικά σπίτια > που χτίστηκαν μετά τους σεισμούς του 1956 στο Βόλο θεωρούνται αυθαίρετα και πληρώνουν παράβολο 500 ευρώ συν τα έξοδα του μηχανικού που θα κάνει την δήλωση.

Τι γίνεται με τα αυθαίρετα που έχουν εντοπιστεί από την πολεοδομία και πληρώνουν ήδη πρόστιμο διατήρησης ;

Οι ιδιοκτήτες πληρώνουν το παράβολο που τους αναλογεί και σταματούν να καταβάλλουν πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου.

Ποιες είναι οι συνέπειες για κάποιον που κληρονομεί ένα αυθαίρετο ;

Ο αποδέκτης μιας κληρονομιάς οφείλει να τακτοποιήσει τις παρανομίες, λόγω «επαχθούς αιτίας». Επομένως ο νέος ιδιοκτήτης πρέπει να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά από την αποδοχή της κληρονομιάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου