ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Οι Βραζιλιάνοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα

οι-βραζιλιάνοι-αγοράζουν-ακίνητα-στη-621774

H Ελλάδα είναι μία από τις χώρες προορισμού επενδύσεων σε ακίνητα από τη Βραζιλία, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας, με το ύψος τους στην τελευταία καταγραφή να εμφανίζεται γύρω στα 9 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.

Στο μεταξύ -σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.- το εννεάμηνο 2016 το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με τη Βραζιλία επέστρεψε σε θετικό πρόσημο για πρώτη φορά από το 2013 και 8 μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, που αντιπροσωπεύουν το 96% της αξίας του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών προς τη Βραζιλία, το εννεάμηνο 2016 ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ. Αυτά αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στον Σάο Πάολο (γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων) σχετικά με την οικονομία της Βραζιλίας και τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το σημείωμα, Ελλάδα και Βραζιλία δεν είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι.Το 2015 οι ελληνικές εξαγωγές στη Βραζιλία αντιπροσώπευαν το 0,1% του συνόλου, κατατάσσοντας τη χώρα στην 68η θέση των εξαγωγικών μας προορισμών (από 61η το 2014 και 39η το 2013). Αντίστοιχα, οι εισαγωγές από τη Βραζιλία δεν ξεπερνούν το 0,2% του συνόλου, τοποθετώντας την στην 47η θέση της κατάταξης των προμηθευτών μας (από 46η το 2014 και 52η το 2013). Για τη Βραζιλία, η Ελλάδα είναι ο 85ος εξαγωγικός προορισμός και ο 78ος προμηθευτής (από θέσεις 84 και 76, αντίστοιχα, το 2014).

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το εννεάμηνο 2016 το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με τη Βραζιλία επέστρεψε σε θετικό πρόσημο για πρώτη φορά από το 2013. Πρόκειται για το δεύτερο μόλις πλεόνασμα που έχει καταγράψει η χώρα με τη Βραζιλία από την αρχή της χρονολογικής σειράς και οφείλεται στην εξαγωγή πετρελαιοειδών και στις δύο περιπτώσεις. Έτσι, το εννεάμηνο του 2016 οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Βραζιλία ανήλθαν σε 101,3 εκατ. ευρώ, αύξηση 239,5%, ενώ και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,2% φτάνοντας τα 85,3 εκατ. ευρώ χωρίς πετρελαιοειδή, οι ελληνικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 42,8%, από 29,8 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2015 σε 17 εκατ.ευρώ το αντίστοιχο διάστημα φέτος.

Οκτώ μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, που αντιπροσωπεύουν το 96% της αξίας του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών προς τη Βραζιλία το εννεάμηνο 2016, ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και του ελαιολάδου, υποχώρησαν όλες οι παραδοσιακές για το διμερές εμπόριο κατηγορίες εξαγωγών.

Αναλυτικά, τα προϊόντα που κυριάρχησαν στις εξαγωγές του εννεαμήνου 2016 προς τη Βραζιλία ήταν:
α) Ελαφρά λάδια πετρελαίου.
β) Ελαιόλαδο, σε πολύ καλή ανοδική πορεία, αλλά πάντα μακριά από τις επιδόσεις των ηγετιδών χωρών – προμηθευτριών της Βραζιλίας.
γ) Μάρμαρα διάφορων τύπων, σε συνεχιζόμενη πτωτική πορεία, η οποία θα πρέπει να αποδίδεται κυρίως στην επιβράδυνση της οικοδομικής δραστηριότητας στη Βραζιλία, στον εντεινόμενο ανταγωνισμό και στον περιορισμό της προωθητικής δαπάνης των ελληνικών επιχειρήσεων.
δ) Χαλίκια και αμμοχάλικα, που εμφανίζονται για πρώτη φορά στις ελληνικές εξαγωγές.
ε) Μέρη κινητήρων.
στ) Μαγνησία.
ζ) Λεπίδες και μέρη ξυραφιών, κατηγορία προϊόντων που εμφανίζεται σταθερά στις ελληνικές εξαγωγές και που θα πρέπει να αποδίδεται σε συναλλαγές μεταξύ θυγατρικών πολυεθνικών εταιριών με παρουσία στις δύο χώρες.
η) Πολυπροπυλένιο και άλλα πλαστικά.
θ) Μηχανές, συσκευές και μέρη τους για διάφορες χρήσεις.

Μεγάλη απώλεια στο εννεάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, η κατακόρυφη μείωση των εξαγωγών κατασκευών και μερών κατασκευών από σίδηρο ή χάλυβα (7308.90) που ανέρχονταν σε 6,6 εκατ. ευρώ το εξεταζόμενο διάστημα του 2015. Οι συγκεκριμένες εξαγωγές, πάντως, δεν καταγράφονται στα στατιστικά στοιχεία της Βραζιλίας, γεγονός που ενδεχομένως σημαίνει ότι τα προϊόντα εξάγονται μεν από την Ελλάδα, αλλά δεν είναι ελληνικής προέλευσης.

Επίσης, δεν επαναλήφθηκαν οι εξαγωγές προκατασκευασμένων κτιρίων (9406.00) ύψους 1,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2015.

Όσον αφορά στις ελληνικές εισαγωγές από τη Βραζιλία, αφορούν κατά βάση αγροτικά προϊόντα (καφές, καπνός, προϊόντα σόγιας, ζάχαρη), πρώτες ύλες (μεταλλεύματα, οπτάνθρακας, πολτοί ξύλου) και διάφορα βιομηχανικά και είδη μεταποίησης (φάρμακα, χημικά, υποδήματα, χαρτί).

Εμπόριο υπηρεσιών
Η Ελλάδα διατηρεί πλεονασματικό ισοζύγιο υπηρεσιών με τη Βραζιλία, το οποίο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Βιομηχανίας, Εξωτερικού Εμπορίου και Υπηρεσιών της χώρας αυτής, ανήλθε σε 429,8 εκατ. δολάρια ΗΠΑ το 2015, υποχώρηση 24% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, λόγω μείωσης των ελληνικών εισπράξεων στο επίπεδο του 2013.Το 2015 το 97% των εισπράξεων της Ελλάδας από τη Βραζιλία αφορούσε πλωτές εμπορευματικές μεταφορές, 1% μίσθωση ή ενοικίαση μηχανών και εξοπλισμών χωρίς χειριστή και 0,5% τουριστικές υπηρεσίες.

Το σύνολο των πληρωμών της Βραζιλίας στον κόσμο για πλωτές εμπορευματικές μεταφορές το 2015 ανήλθε σε 5,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Η Ελλάδα υποχώρησε στην κατάταξη των προμηθευτών της Βραζιλίας στη συγκεκριμένη κατηγορία, από τη δεύτερη στην τέταρτη θέση, με το μερίδιό της στις πληρωμές της χώρας να διαμορφώνεται σε 9% από 11% το 2014 (πρώτη η Γερμανία με 29% και ακολουθούν ΗΠΑ και Ολλανδία καθεμιά με 10%).

Όσον αφορά στον τουρισμό, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, συνεχίστηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο η υποχώρηση των αφίξεων Βραζιλιάνων στη χώρα. Στο εξάμηνο ανήλθαν σε 18.811, μείωση 35,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τέλος, όσον αφορά στις ελληνικές πληρωμές στη Βραζιλία το 2015, αφορούν κυρίως υπηρεσίες υποστηρικτικές της ναυσιπλοΐας, πλωτές εμπορευματικές μεταφορές και διάφορες επαγγελματικές υπηρεσίες.

Επενδύσεις
Σύμφωνα με στοιχεία της Enterprise Greece, μέχρι το τέλος του 2014 καταγράφονταν 8 ενεργές ελληνικές επενδύσεις στη Βραζιλία. Οι εταιρίες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στους τομείς υπηρεσιών πληροφορικής, πλωτών μεταφορών, μηχανολογικού εξοπλισμού και εμπορίου. Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες διατηρούν επίσης γραφεία αντιπροσώπευσης στη Βραζιλία. Δεν είναι γνωστές βραζιλιάνικες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας, στο τέλος του 2013 καταγράφονταν επενδύσεις από τη Βραζιλία σε ακίνητα στην Ελλάδα, ύψους 9 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, από 4 εκατ. το 2012. Το 2014 και το 2015 η Ελλάδα περιλαμβάνεται σε κατάλογο χωρών που είναι αποδέκτες επενδύσεων σε ακίνητα, αλλά χωρίς να δίδονται αναλυτικά στοιχεία, καθώς το ύψος τους δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. δολάρια ΗΠΑ καμία χρονιά της χρονολογικής σειράς.

ΠΗΓΗ: Εθνος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου