ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ οι Μορφολογικοί Κανόνες

στη-διοικούσα-επιτροπή-του-τεε-οι-μορφ-88156

Για τους παραδοσιακούς οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκους

Με κύριο θέμα τους μορφολογικούς κανόνες δόμησης συνεδριάζει μεθαύριο Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016, στις 8.00 το μεσημέρι η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Οι μελέτες μορφολογικών κανόνων δόμησης και αρχιτεκτονικής στις περιοχές εντός και εκτός των οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκους των περιφερειακών ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναρτήθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εστάλησαν στο ΤΕΕ για διαβούλευση. Σύμφωνα με αυτές, νέα πρόταση ομαδοποίησης των οικισμών περιλαμβάνεται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Στους παραδοσιακούς οικισμούς του Πηλίου εντάσσονται πλην των ήδη χαρακτηρισμένων από τα ΦΕΚ του ‘78 και του ’80, η Αμαλιάπολη του δήμου Αλμυρού, το Σέσκλο και ο Στρόφυλος του δήμου Βόλου και ο Αγιος Αθανάσιος, η Καλλιθέα και οι Κότες από το δήμο Ν. Πηλίου.

Ακόμη, ως νέοι οικισμοί Πηλίου χαρακτηρίζονται πλην των ήδη χαρακτηρισμένων με αποφάσεις Νομάρχη, οι οικισμοί του δήμου Βόλου Αγιος Μηνάς, Βροχιά και Μαλάκι, του δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου Αγιος Ιωάννης (Παπά Νερό) και Αγιοι Σαράντα και οι οικισμοί του δήμου Ν. Πηλίου Αγιος Ανδρέας, Γεροπλίνα, Αγία Σοφία, Ζερβόχια, Κουκουλέικα, Μαύρη Πέτρα, Μικρό Μυριοβρύτη, Μούσγιες, Ροδιά, Πάλτση, Πηγές, Ποτιστικά, Προφήτης Ηλίας και Σταυροδρόμι και από το δήμο Ρήγα Φεραίου, το Καμάρι. Το προτεινόμενο σχέδιο αλλάζει την ομαδοποίηση των παραδοσιακών οικισμών. Ενδεικτικά οι παραδοσιακοί οικισμοί Νοτίου Πηλίου & έναντι ακτής Παγασητικού Κόλπου Λαύκος, Νεοχώρι, Τρίκερι είναι Β’ προτεραιότητας / προστασίας, οι παραδοσιακοί οικισμοί Κεντρικού Πηλίου Αγία Κυριακή, Αμαλιάπολη, Αργαλαστή, Καλλιθέα, Κόττες, Μετόχι, Ξινόβρυση, Παλιό Τρίκερι, Πλατανιάς, Προμύρι και Συκή είναι Α’ προτεραιότητας / προστασίας, ενώ οι Αγ. Γεώργιος Νηλείας Αγ. Λαυρέντιος, Βυζίτσα, Μηλές και Πινακάτες έχουν οδηγό με εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης. Το θέμα έχει απασχολήσει το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας ο οποίος είναι αντίθετος με την τυποποίηση των μορφολογικών κανόνων δόμησης καθότι κάθε οικισμός και κάθε κτίριο αποτελούν μοναδική περίπτωση. Επιπλέον, τάσσεται κατά της απαξίωσης και τυποποίησης του επαγγέλματος των αρχιτεκτόνων, στην απαξίωση του αντικειμένου σπουδών του αρχιτέκτονα και της επιστημονικής και επαγγελματικής του επάρκειας στη γνωστική περιοχή της αρχιτεκτονικής.Θέση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας είναι ότι η πιθανή εφαρμογή των συγκεκριμένων μελετών με τη θεσμοθέτηση μορφολογικών κανόνων δόμησης, θα απαξιώσει το ρόλο του αρχιτέκτονα και τις γνώσεις του στο αντικείμενο και θα δημιουργήσει τη βάση για τη χρήση μελλοντικής βιβλιοθήκης μιας πλατφόρμας κανόνων, με συνέπεια την αλλοίωση του παραδοσιακού οικιστικού τοπίου και τη διαιώνιση των υπαρχόντων παραδειγμάτων προς αποφυγή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου