ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Μόλις το 50% από τα αυθαίρετα δηλώθηκε στο νομό Μαγνησίας

μόλις-το-50-από-τα-αυθαίρετα-δηλώθηκε-στ-126942

Μόλις ένας στους δύο ιδιοκτήτες αυθαιρέτων υπέβαλε δήλωση για νομιμοποίηση, ενώ η προθεσμία για την τακτοποίηση που δίνει ο Νόμος 4178 του 2013 λήγει στις 8 Φεβρουαρίου 2016. Στη Μαγνησία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ εντάχθηκαν περί το 12.870 ακίνητα από σύνολο περίπου 900.000 πανελλαδικά.

Η παράταση ισχύος του Νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων κρίνεται επιτακτική από τον κόσμο των μηχανικών. Η πρόεδρος του ΤΕΕ, Νάνσυ Καπούλα, είπε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών αυθαιρέτων δεν υπέβαλε δήλωση, καθώς δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα για να πληρώσουν το πρόστιμο ή δεν γνώριζαν καν για τις αυθαιρεσίες, όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις ιδιοκτητών διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες, όπου αρκετά συχνά οι αυθαιρεσίες των ακινήτων διαπιστώνονται στις μεταβιβάσεις.

«Μόνο το 50% της αυθαίρετης δόμησης έχει δηλωθεί πανελλαδικά, στοιχείο που απηχεί και στην τοπική κατάσταση με τα αυθαίρετα» ανέφερε η κ. Καπούλα.

Εξάλλου, από τα στατιστικά δεδομένα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος προκύπτει ότι ο αριθμός των δηλώσεων μειώθηκε σε σχέση με το Ν. 4014 του 2011 κατά 300 – 340 αιτήσεις ανά ημέρα, γεγονός που αποδίδεται ευθέως στην οικονομική κρίση και τον αντίκτυπό της.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, από τον κόσμο των μηχανικών, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόκειται να δώσει νέα παράταση στο νόμο 4178/13 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης προσανατολίζεται να παρατείνει την προθεσμία υπαγωγής αυθαίρετων κτισμάτων έως τις 2 Οκτωβρίου 2016.

Η νέα ρύθμιση από τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν θα περιλαμβάνει αλλαγές στο ύψος των προστίμων, όπως είχε προαναγγελθεί, καθώς τα επιτελεία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών δεν έχουν ακόμη καταλήξει στον τρόπο που θα γίνει η διάκριση των οικονομικά ασθενέστερων, για τους οποίους θα προβλέπεται ευνοϊκότερη μεταχείριση. Η σχετική ρύθμιση σχεδιάζεται να περιληφθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια που ετοιμάζει το υπουργείο.

Στη Μαγνησία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ, το Σεπτέμβριο, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, 12.870 αυθαίρετα της Μαγνησίας εντάχθηκαν στο Νόμο 4178 για νομιμοποίηση από σύνολο 900.000 πανελλαδικά.

Από τη στατιστική επεξεργασία των δηλώσεων πανελλαδικά προκύπτει ότι το 25% αφορά ακίνητα χωρίς καμία οικοδομική άδεια, ενώ το 75% αφορά αυθαιρεσίες σε κτίσματα με οικοδομική άδεια. Λόγω της πρόβλεψης του Νόμου να επιβαρύνονται όσα αυθαίρετα δεν έχουν καμία προηγούμενη έκδοση αδείας, τα αντίστοιχα ποσοστά επιβαρύνουν περισσότερο τις αντίστοιχες δηλώσεις, οπότε σε κτίσματα χωρίς οικοδομική άδεια αντιστοιχεί το 28% των προστίμων, ενώ σε κτίσματα με οικοδομική άδεια το 72% των προστίμων. Ο νόμος 4178 μετά την κρίση του ως συνταγματικός, εκτιμάται ότι δίνει διέξοδο τακτοποίησης σε όλες σχεδόν τις αυθαίρετες κατασκευές και ως εκ τούτου αποτελεί ευκαιρία οριστικής λύσης για τους πολίτες, ώστε να αποκτήσουν αδέσμευτη χρήση των ακινήτων τους και να μην επαπειλούνται με την υποβολή δυσβάστακτων προστίμων. Ηδη περισσότερα από 900 χιλιάδες ακίνητα έχουν δηλωθεί και για περισσότερα από 615 χιλιάδες έχει ξεκινήσει η διαδικασία.

Η διαδικασία

Η αίτηση για νομιμοποίηση των αυθαιρέτων γίνεται μέσω ιδιώτη μηχανικού, ο οποίος συμπληρώνει την πλατφόρμα του ΤΕΕ. Τα στοιχεία καταχωρούνται στο ΥΠΕΚΑ. Αυτομάτως με την αίτηση προσδιορίζεται το ύψος του προστίμου και οι δόσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου