ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Θολό ακόμη το τοπίο για τις νέες αντικειμενικές αξίες

θολό-ακόμη-το-τοπίο-για-τις-νέες-αντικε-164628

Εν αναμονή της αναπροσαρμογής των τιμών η κτηματαγορά

Καμία επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει για τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν στη Μαγνησία μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι κατά τόπους Εφορίες δεν έχουν καμία απολύτως ενημέρωση, ενώ και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας που συμμετείχε στις προπαρασκευαστικές Επιτροπές βρίσκεται σε αναμονή. Οι κτηματομεσίτες, πάντως, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά αναμένουν οι μειώσεις στις αντικειμενικές να είναι της τάξεως του 20% στις κατοικίες και 25% στην επαγγελματική στέγη με μία οριζόντια μείωση.

Η κτηματομεσίτρια κ. Σοφία Χαλκιά δήλωσε ότι «οι νέες αντικειμενικές θα είναι κοντά στην πραγματικότητα καθώς θα πλησιάζουν την εμπορική αξία ανάλογα με το ακίνητο αλλά και τον πωλητή».

Πάντως, η αναπροσαρμογή των τιμών αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ισχύσουν για ένα διάστημα μέσα στο 2016 έως ότου εφαρμοστεί το νέο σύστημα εμπορικών αξιών, το οποίο θα αντικαταστήσει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών που ισχύει και έχει κλείσει τον κύκλο του. Οπως έχει γίνει γνωστό, με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές που στόχος είναι να συμβαδίζουν με τις εμπορικές τιμές, θα υπολογιστεί και ο νέος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Παρά το γεγονός ότι αναμενόταν να επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης είπε ότι δεν θα επηρεάσουν τον Ενιαίο φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων καθώς έχει υπολογιστεί βάσει εκείνων που ίσχυσαν την 1η Ιανουαρίου 2015.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου