ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Τρέχουν να σώσουν τα σπίτια τους

τρέχουν-να-σώσουν-τα-σπίτια-τους-197827

Τέσσερις στους 10 δανειολήπτες στο Βόλο κινδυνεύουν με ξεσπίτωμα από τις αρχές του χρόνου

Σε απόγνωση δεκάδες δανειολήπτες στο Βόλο που σπεύδουν σε πανικό στην Ενωση Καταναλωτών Μαγνησίας για να σώσουν τα σπίτια τους. Στο κατώφλι του 2016 και λόγω της ψήφισης του νέου μνημονιακού νόμου τέσσερις στους δέκα οφειλέτες κινδυνεύουν με ξεσπίτωμα.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Πολλοί από αυτούς ενώ είχαν ήδη ειδοποιηθεί με διαταγές πληρωμής από τις τράπεζες για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, είχαν επαναπαυθεί πιστεύοντας ότι η νέα Κυβέρνηση θα παρέμβει παρατείνοντας το νόμο περί προστασίας, τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν.

Υπολογίζεται ότι τέσσερις στους δέκα δανειολήπτες που δεν έχουν ρυθμίσει το στεγαστικό τους δάνειο και έχει «κοκκινίσει» κινδυνεύουν από το Γενάρη να ξεσπιτωθούν.

Από το 2010 μέχρι σήμερα περίπου 15.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχουν απευθυνθεί στην Ενωση Καταναλωτών Μαγνησίας αναζητώντας μία λύση για να ρυθμίσουν το κόκκινο δάνειό τους.

Από αυτούς τους 15.000 δανειολήπτες σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος της Ενωσης Κυριακή Πλαστάρα, ένα ποσοστό 60 % έχει ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη είτε με τη συνδρομή των νομικών συμβούλων της Ενωσης είτε προσφεύγοντας σε ιδιώτες δικηγόρους που χειρίστηκαν τις υποθέσεις τους. Ενα επίσης ποσοστό 20% κατάφερε με τη συνδρομή της Ενωσης να πετύχει εξωδικαστικό συμβιβασμό και έκαναν διακανονισμό για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων και των μηνιαίων δόσεων. Υπάρχει ωστόσο και ένα ποσοστό 20% που τώρα βρίσκεται «επί ξύλου κρεμάμενο». Πρόκειται για όσους είχαν πιστέψει ότι η νέα Κυβέρνηση θα ψηφίσει ευνοϊκή ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αγνόησαν ειδοποιήσεις τραπεζών και διαταγής πληρωμής και τώρα ψάχνουν σανίδα σωτηρίας καθώς από 1ης Ιανουαρίου με το νέο νόμο το πλαίσιο αυστηριοποιείται πολύ.

«Η προστασία της πρώτης κατοικίας πλέον είναι προσωρινή και περιορισμένη όπως εκτίμησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Πλαστάρα, και τέσσερις στους δέκα οφειλέτες, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο νόμο δεν θα μπορούν να διασώσουν τη στέγη τους.

Ετρεφαν ελπίδες, αλλά…

Σύμφωνα με την κ. Πλαστάρα, στην πιο δεινή θέση είναι όσοι είχαν παραλάβει διαταγές πληρωμής από τις τράπεζες τον τελευταίο χρόνο όμως εκτιμώντας ότι θα έρθουν… καλύτερες ρυθμίσεις δεν επιδίωξαν ένταξη είτε στο νόμο Κατσέλη είτε να έρθουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Τράπεζα.

Με τις διαταγές πληρωμής ανά χείρας διαβαίνουν ασθμαίνοντας το κατώφλι της Ενωσης Καταναλωτών όμως τα περιθώρια πλέον είναι μικρά για να πετύχουν κάτι, ενώ από αρχές του νέου χρόνου και μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν ελέω του τρίτου μνημονίου οι ελπίδες ότι μπορεί να σώσουν την πρώτη κατοικία τους εξανεμίζονται επικίνδυνα.

«Η προστασία δε θα αφορά πλέον όλους τους οφειλέτες που ούτως ή άλλως έφτασαν χωρίς δόλο σε μόνιμη αδυναμία πληρωμών αλλά μόνο όσους πληρούν περαιτέρω αυστηρά κριτήρια, τα οποία όπως έχουμε επισημάνει ως Ενώσεις είναι υπό αμφισβήτηση, όμως δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε» πρόσθεσε η κ. Πλαστάρα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου