ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Πωλούνται διαμερίσματα στον ουρανό της Σαουδικής Αραβίας

πωλούνται-διαμερίσματα-στον-ουρανό-τ-206219

Άρχισε την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου η πώληση διαμερισμάτων στους ορόφους 60ο ως 89ο του υψηλότερου ουρανοξύστη του κόσμου, στην παραθαλάσσια Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Ο ουρανοξύστης είναι ακόμη υπό κατασκευη – έτοιμοι όμως οι πρώτοι 26 όροφοι. Πιστεύεται θα είναι έτοιμος για κατοικία το καλοκαίρι του 2020 οπότε και θα παραδοθούν τα διαμερίσματα στους αγοραστές τους. Ο νέος ουρανοξύστης θα έχει 221 ορόφους, ύψος 1.018 μέτρα, θα είναι κατά 185 μέτρα υψηλότερος από τον ουρανοξύστη Μπουργιέ Χαλιφά του Ντουμπάι ο οποίος κρατά σήμερα τα πρωτεία στον κόσμο σε ύψος κτιρίων.

Ο νέος ουρανοξύστης είναι …προϊόν της ζήλιας του 80χρονου βασιλέα Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας ο οποίος «ένιωθε άσχημα» επειδή το Ντουμπαι είχε το υψηλότερο κτίριο της Αραβικής χερσονήσου. «Δεν άρμοζε στο μεγαλείο της Σαουδικής δυναστείας της οποίας είναι ο απόγονος να μην αφιερώσει στον Αλλάχ ένα μνημειώδες οικοδόμημα που θα υμνεί την δόξα του», γράφει για «το μεγαλείο, το όνειρο» του βασιλέα Σαλμάν το διαφημιστικό δελτίο στο Διαδίκτυο το οποίο δίνει πληροφορίες στους ενδιαφερομένους αγοραστές.

Το κόστος του ουρανοξύστη της Τζέντας υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 1,2 δισ. δολάρια και χρηματοδοτήθηκε από δυο βασιλικές σαουδικές τραπεζικές επιχειρήσεις. Τα διαμερίσματα, 110 ως 615 τετρ. μέτρα πωλούνται 60.000 – 85.000 δολάρια το τετρ. μέτρο. Οι πέντε υψηλότεροι όροφοι δεν θα πουληθούν. Θα είναι αποκλειστικό «προσευχητήριο» αλλά και εποχιακή κατοικία του Σαουδάραβα μονάρχη και των διαδόχων του.

Ο ουρανοξύστης του Ντουμπάι απέσπασε τα πρωτεία σε ύψος από τον ουρανοξύστη Ταΐπέι 101 της Ταΐβάν το 2010, ο οποίος ξεπέρασε σε ύψος τους Πύργους Petronas της Μαλαισίας οι οποίοι υψώθηκαν κατά 14,5 μέτρα περισσότερο από τον Πύργο Sears του Σικάγου, του 1998. Οι ουρανοξύστες Πύργος του Ρολογιού στη Μέκκα και ο Πύργος της Σαγκάης υστερούν σε ύψος όλων των παραπάνω.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου