ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Πνέουν τα λοίσθια οι κατασκευές

πνέουν-τα-λοίσθια-οι-κατασκευές-214690

Σε απόγνωση ο κλάδος, μηδενικό το αγοραστικό ενδιαφέρον

Αργοπεθαίνει ο κατασκευαστικός τομέας στο Βόλο. Μείωση 90% από το μέσο όρο κατασκευαστικής δραστηριότητας της τελευταίας 10ετίας, έχει σημάνει συναγερμό στον κλάδο με πολλούς από τους επαγγελματίες να στρέφονται πλέον σε άλλες δράσεις αναζητώντας νέο βηματισμό, πριν τους συνθλίψει η ύφεση.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σύμφωνα με το γ.γ. του Συλλόγου Κατασκευαστών οικοδομών Ν. Μαγνησίας Τριαντάφυλλο Παπαγεωργίου που μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κατάσταση πλέον είναι απελπιστική, ενώ ακόμη και αυτή η μικρή κίνηση που παρατηρείται στην αγορά μικρών διαμερισμάτων από όσους επεν- δύουν τις καταθέσεις τους σε ακίνητα υπό τον φόβο κουρέματος καταθέσεων δεν είναι αρκετή για να κρατήσει ζωντανούς επαγγελματίες που επένδυσαν τα χρήματά τους στον κατασκευαστικό τομέα και τώρα ψάχνον- ται.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, ότι αυτή την περίοδο στο Βόλο βρίσκονται σε εξέλιξη στον κατασκευαστικό κλάδο μόνο δύο μεγάλες οικοδομές, ενδεικτικό και αυτό της καθίζησης που έχει υποστεί οι κατασκευαστές οικοδομών.

Οσον αφορά τον τομέα του αγοραστικού ενδιαφέροντος, μετά τα capital controls και μέχρι σήμερα οι όποιες αγορές, επικεντρώνονται σε διαμερίσματα μέχρι 100 τ.μ. και φυσικά σε τιμές που είναι σαφώς επηρεασμένες από την οικονομική κρίση και τη συμπίεση που έχουν υποστεί οι εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Σε απόγνωση η πλειοψηφία των κατασκευαστών

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Τα κυριότερα θέματα του κλάδου που συζητήθηκαν είναι η εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ των απούλητων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων και η κατάργηση υπαγωγής στον ΦΠΑ των μεταβιβάσεων νεόδμητων ακινήτων.Επίσης συζητήθηκε η κατάργηση του πόθεν έσχες για αγορά κατοικίας καθώς και κίνητρα για την αγορά ακινήτων από ομογενείς και αλλοδαπούς όπως απαλλαγή ΕΝΦΙΑ και ΤΑΠ.

Διαπιστώθηκε περαιτέρω πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας (ουσιαστικά μηδενισμός), περαιτέρω πτώση των τιμών των οικοπέδων και των καταστημάτων και σταθεροποίηση (σε χαμηλά επίπεδα) των τιμών των καινούργιων διαμερισμάτων καθώς επίσης ότι παρά το γεγονός ότι το 80% των Ελλήνων έχει ιδιόκτητη κατοικία, πάνω από 50% αυτών είναι «γερασμένες» δηλαδή έχουν δομικά προβλήματα, είναι ενεργοβόρα και στατικά ελέγξιμα… Τέλος εκφράστηκαν ανησυχίες για φημολογούμενη αύξηση του φόρου μεταβίβασης από 3% σε 11% και για αύξηση φόρου στις γονικές παροχές.

«Τα χρήματα -τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση- που έφυγαν από τις τράπεζες μας μπορούν να επαναπατριστούν για επένδυση διότι οι τιμές των Ελληνικών ακινήτων είναι σήμερα από τις πιο δελεαστικές στην παγκόσμια αγορά. Ετσι θα μπορέσει να επαναδραστηριοποιηθεί ο κλάδος που μπορεί να δώσει εργασία σε 500.000 ανέργους, εργάτες, τεχνίτες, επιστήμονες και επαγγελματίες».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου