ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ζητούν μέτρα για πρώτη κατοικία ~ Παρέμβαση συμβολαιογράφων

ζητούν-μέτρα-για-πρώτη-κατοικία-παρέμ-245630

Συμπαρίστανται στους πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους

Τη συμπαράστασή του απέναντι στον κάθε πολίτη, ο οποίος εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης διατρέχει τον άμεσο κίνδυνο απώλειας της περιουσίας του, πολύ δε περισσότερο όταν αυτή έχει να κάνει με την πρώτη του κατοικία εκφράζει ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας.

Με ανακοίνωσή τους οι συμβολαιογράφοι απευθύνουν κάλεσμα προς τον κάθε επισπεύδοντα να επιδείξει την απαιτούμενη και επιβαλλόμενη από τις περιστάσεις αλληλεγγύη αφού λάβει υπόψη κάθε συνταγματική αρχή προάσπισης του αδυνάτου.

Επιπλέον καλούν την ελληνική κυβέρνηση να προστατέψει τη λαϊκή κατοικία και να λάβει άμεσα τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος απώλειας της μοναδικής κατοικίας συμπολιτών.

Με αφορμή τις διαφαινόμενες εξελίξεις περί επικείμενων μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά οφειλετών του Δημοσίου, Τραπεζών οι συμβολαιογράφοι του Εφετείου Λάρισας τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δε θα θέλανε να δουν στη χώρα μας εικόνες, όπως αυτές στις ΗΠΑ, μετά την κρίση του εκεί τραπεζικού συστήματος ή στην Ισπανία όταν και η χώρα αυτή εισήλθε σε καθεστώς επιτήρησης και μνημονίου.

«Από τη θέση μας, γνωρίζουμε πολύ καλά τον κόπο, το μόχθο και τις δαπάνες που έχει υποστεί κάποιος προκειμένου να αποκτήσει το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο, την πρώτη κατοικία του, όταν μάλιστα οι οικονομικές συνθήκες στο παρελθόν ήταν τέτοιες που του το επέτρεπαν και δεν ήταν δυνατό να διαβλέψει τον κίνδυνο της μεταβολής των πραγμάτων από μη προβλέψιμα γεγονότα.

Μέσα στην οικονομική λαίλαπα των τελευταίων έξι χρόνων και παρόλο που η οικονομική κρίση αλλά και σειρά πολιτικών επιλογών έχουν μεταβάλλει -μεταλλάξει το επάγγελμα του συμβολαιογράφου, αντιλαμβανόμαστε, όντας μέλη ενός κλάδου που συμμετέχει στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας, ότι για να μπορέσουμε όλοι μας να συμβάλλουμε στην ανόρθωση της χώρας μας, αλλά και του καθενός από μας, οφείλουμε να προσπαθήσουμε για την επίτευξη κοινωνικής συνοχής, μακριά από λογικές αντιπαράθεσης κλάδου κατά κλάδου και ομάδας κατά ομάδας.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι ο συμβολαιογράφος, ακόμα και όταν καλείται να εκτελέσει τα επιβαλλόμενα από το Νόμο καθήκοντα του επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου, είναι αυτός που ασκώντας οιονεί δικαστική εξουσία, εφαρμόζει και τηρεί πιστά το Νόμο, το Σύνταγμα και γενικά τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις, μακριά από οποιαδήποτε συμφέροντα. Ειδικά δε στη διαδικασία των πλειστηριασμών η, προβλεπόμενη από το νόμο, αμοιβή του συμβολαιογράφου είναι ελάχιστη.

Ο συμβολαιογράφος, όντας δημόσιος άμισθος λειτουργός, που υπόκειται στην Προϊστάμενη αυτού Εισαγγελική Αρχή και κατ’ επέκταση στην ανεξάρτητη νομοθετικής και διοικητικής εξουσίας Δικαιοσύνη, είναι αυτός που διασφαλίζει πλήρως τα εχέγγυα της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης, μη δυνάμενος να αρνηθεί ανατεθέντα σ’ αυτόν από το Νόμο καθήκοντα.

Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην άσκηση των καθηκόντων του Ελληνα συμβολαιογράφου ως επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου, ο δε εμπλεκόμενος ως οφειλέτης, καλό θα είναι να έχει στην άκρη του μυαλού του, ότι εφόσον ο συμβολαιογράφος είναι αυτός που ασκεί – εκτελεί ένα μέρος της εκτελεστικής διαδικασίας, τότε ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να συντελεστεί η διαδικασία περαίωσης της εκτέλεσης μακριά από τα σημερινά ισχύοντα, μέσα από αδιαφανείς και απρόσωπες διαδικασίες», προσθέτουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου