ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Βροχή οι ενστάσεις για τον ΕΝΦΙΑ

βροχή-οι-ενστάσεις-για-τον-ενφια-246676

Καταφεύγουν σε λογιστές ή τις Εφορίες για λάθη σε αξίες ή δικαιώματα και συμψηφισμούς

Λάθη στην αξία των ακινήτων ή των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί των ακινήτων ή ενδοιασμούς για τον τρόπο υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου, έχουν φορολογούμενοι οι οποίοι καταφεύγουν σε λογιστές ή στις Εφορίες.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Πολλοί είναι εκείνοι επίσης που ζητούν από τις Εφορίες συμψηφισμό ΕΝΦΙΑ με πιστωτικό υπόλοιπο από επιστροφή φόρου, διαδικασία η οποία υλοποιείται μόνο εφόσον η πίστωση έχει εγγραφεί στην καρτέλα του φορολογούμενου.

Αρκετοί συμπολίτες διαπιστώνουν επίσης ότι ενώ δεν υπήρχαν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση σε σχέση με το 2014 (σ.σ. δηλαδή το Ε9 τους δεν έχει αλλάξει διόλου και τα ακίνητα είναι ακριβώς ίδια), εντούτοις το ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το 2015 είναι υψηλότερο σε σχέση με αυτό του έτους 2014.

Σε περιπτώσεις αμφισβήτησης της φορολογητέας αξίας ακινήτων ή των εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων, όπως έχει προσδιοριστεί στη δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α – πράξη προσδιορισμού φόρου, και εφόσον τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου είναι ορθά, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με υπόδειγμα που περιλαμβάνεται σε σχετικό εγκύκλιο και είναι διαθέσιμη και διαδικτυακά.

Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται κατά περίπτωση νέα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. – πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. – πράξη διορθωτικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία κοινοποιείται ηλεκτρονικά και αναρτάται στο λογαριασμό του φορολογουμένου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο στο TAXISnet.

Εφόσον η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα και ενημερώνεται, επί αποδείξει, ο φορολογούμενος.

Στις περιπτώσεις στις οποίες η φορολογητέα αξία ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων δεν είναι ορθή λόγω λάθους της βάσης δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, ο αρμόδιος προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. ενημερώνει τη Διεύθυνση Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου, η οποία εγκρίνει τη διόρθωση της βάσης δεδομένων από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε. (Δ.ΗΛΕ.Δ.), ώστε να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια ορθή εκκαθάριση του φόρου.

Οι φορολογούμενοι που δεν μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα που προαναφέρθηκε, είτε γιατί απορρίφθηκε η αίτησή τους για διόρθωση λαθών ή όταν αμφισβητούν γενικότερα την πράξη προσδιορισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α., έχουν και ένα άλλο όπλο στη φαρέτρα τους, το οποίο δεν είναι άλλο από την ενδικοφανή προσφυγή. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο ενός μηνός από την ημερομηνία κοινοποίησης του εκκαθαριστικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. προκειμένου να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή.

Λογιστές και εφοριακοί τονίζουν στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ότι θα μπορούσε να καταργηθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για όσες τροποποιήσεις δηλώσεων Ε9 αφορούν σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα την αναγραφή ή τη διόρθωση του αριθμού παροχής ρεύματος της Δ.Ε.Η., τη διόρθωση του αριθμού της οδού του ακινήτου -εφόσον δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τον υπολογισμό της αξίας-, τη συμπλήρωση της στήλης 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 με τον κωδικό 8 «κενό κτίσμα», καθώς και σε άλλες περιπτώσεις από τις οποίες δεν επηρεάζεται η αξία των ακινήτων ή ο φόρος. Η ποινή αυτή δεν έχει νόημα σε τέτοιες περιπτώσεις και ουσιαστικά τιμωρεί τους φορολογούμενους που ουσιαστικά δεν έκαναν και κανένα τραγικό λάθος που επηρεάζει τα δημόσια έσοδα.

Επίσης να γίνεται άμεσα επανεκκαθάριση ΕΝ.Φ.Ι.Α. όταν υποβάλλονται τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για οποιοδήποτε λόγο, (ακόμη και προκειμένου για να υπολογιστεί η μείωση 20% για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα), εκτός βέβαια από τις περιπτώσεις που πρέπει να γίνεται έλεγχος για μειώσεις δηλαδή πάνω από 300 στο φόρο, όπως δηλαδή είχε γίνει και πέρυσι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου