ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Η μάχη των ενοικίων

η-μάχη-των-ενοικίων-364508

Λόγω έλλειψης αγοραπωλησιών, το ενδιαφέρον φαίνεται πως έχει στραφεί στις ενοικιάσεις, όπου μάλιστα παρατηρείται σημαντική ζήτηση για κατοικίες μεσαίας/καλής ποιότητας. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην προσπάθεια όλο και περισσότερων ενδιαφερομένων να επωφεληθούν των χαμηλών τιμών που επικρατούν στις τιμές των ενοικίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική πτώση των ενοικίων αγγίζει το 19% από το δεύτερο τρίμηνο του 2011, οπότε και ξεκίνησε η υποχώρηση των τιμών, έως το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Ωστόσο, όπως τονίζει η Alpha Bank σε σχετική της εβδομαδιαία ανάλυση, σήμερα παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των ενοικίων, καθώς στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 ο δείκτης τιμών ενοικίων μειώθηκε οριακά κατά 0,6%, σε 90,3 μονάδες από 90,8 μονάδες το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Σε ό,τι αφορά την αγορά κατοικίας, τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) καταγράφουν περαιτέρω απώλειες τιμών. Ειδικότερα, το φετινό πρώτο εξάμηνο οι τιμές υποχώρησαν κατά 4,9% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης κατά 8,5% κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αντίστοιχα, το δεύτερο τρίμηνο, οι τιμές μειώθηκαν κατά 5,6% σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σημειωτέον ότι, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 η αντίστοιχη μείωση διαμορφώθηκε σε 4,1%, ενώ για το σύνολο του 2014 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,5%.

realestatenews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου